Oktober Dan Percutian

Selamat datang November dan tinggallah memori Oktober. Hehehe mungkin ade yang pahit dan mungkin ade yang manins. Namun sebagai khalifah dibumi yang semakin tua ini kit aperlu juga meneruskan sisa baki kehidupan kita yang sementara ini. Perghhh insaf sekejap hahahaha.

Siapa perasan atau aku je kot yang perasan bulan oktober ini ramai yang memilih untuk bercuti kan macam aku jugak la tiga tahun  aku memang bercuti ke luar negara pada bulan oktober. Cuma tahun ini sahaja tak berkesempatan nak ke mana-mana akibat beberapa perkara yang tidak dielakan. Namun diriku dah seakan terbang ke New Zealand bila dapat kiriman dari kawan ku yang sedang bercuti di sana. Heheeee terima kasih Naim Hashim.

3458cd40-a69c-482c-961a-232cdce6c2ee

New Zealand juga antara destinasi yang aku idamkan untuk aku kunjungi selain daripada Jepun dan turki. Ye la bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan. Melihat daripada beberapa penulisan blog baru baru ini membuat aku memang betul-betul berkeinginan untuk kesana. Insyallah kalau ade rezeki nanti mungkin sampai la disana nanti.

Bercerita mengenai percutian oktober aku nak menyingkap la kenangan 3 tahun sebelum ini yang pernah aku kunjungi.

Tahun 2014 – Vietnam

10702188_10205088967928806_7834834605564725991_n

Hahahahahah Vietnam ni memamng first time aku dan kawan aku sorang ni bercuti berdua. Sebab konon nak buat travel buddy la setiap tahun aktiviti bersama. Masa tu memang kami first time berjalan berdua without any tourist guide atau sesiapa la yang dah berpengalaman berkunjung kesana. Ahahahahah tapi experience die jangan cakap la memang best. Makan shopping tempat menarik die semua kami cover dan semuanya kami buat research sendiri cuma ade bebrapa tempat yang kami tak sempat nak singgah jugak la tapi kami rasa kami sangat PUAS. Antara pengalaman kami ialah hampir ditipu seorang pakcik tua yang menjual air kelapa dan juga yang satu lagi tu hahah biarlah rahsia.

Tahun 2015 – Perth Australia

1200px-Flag_of_Australia.svg

Keluar sikit dari Negara ASIA kami berkunjung pula ke Perth Australia. Perth memang sangat sangat cantik dan aku memang suka ke sana. Kat sana sini aku dapat satu pengalaman bari iaitu memandu di sana yelaa bukan sennag nak memandu kat negara orang ni hahahahah bawak pon control je yelaa takut kene speed trap hahaha. Kami disini menetap di sebuah rumah houste di Secret Habour dan tuan rumahnya merupakan orang Johor. Kak Aniza  memang baik. Bagi sesiapa yang merancang nak bercuti di Perth nak nak cari housestay boleh follow ig beliau @perth_secret_homestay .

Tahun 2016 – Melbourne Australia

shah_arshad

Siapa yang cintakan alam semula jadi boleh berkunjung ke Perth manakala yang ingin hidup di sisi bandar yang serba moden boleh berkunjung ke Melbourne. Juga kami memilih untuk menetap di Housestay milik orang Malaysia yang menetap disana. Cuma di Melbourne 100% kami menggunakan perkhidmatan kenderaan awam kerana semua tempat boleh diakses melaluinya. Memang sungguh terancang bandararaya Melbourne ni. Kalau dah berkunjung ke Melbourne ni kene pergi semua tempat yang dicadangkan sebab memang betul betul berbaloi. Makanan halal pon memang senang nak dapat macam jugak perth. Oh lagi satu kalau berkunjung ke Australia jangan lupa beli perfume sebab memang sangat-sangat murah. Oh untuk perjalanan ke Melbourne juga aku sempat berkongsi pengalaman aku disana di dalam suratkhabar KOSMO.

MelbourneOklah mungkin tahun ni tak de rezeki nak ke Luar Negara tapi insyallah Allah maha pemberi rezeki. Mana tahu dapat sponsor pulak ke Jepun satu hari nanti hahahahah mana la tahu hehehheeh. Kalau anda sedang bercuti tu rancang la perjalanan anda sebaiknya buat research, baca pengalaman orang kat sana dan macam-macam lagi boleh buat.

 

#KitaSamaSamaKongsi

CAPE TOWN – #throwback

Alhamdulillah… Im so thankful to Allah coz he gives me so much wonderful experience and best moment in my life and also good friends from all over the world. Through my journey for tv9 cooking show last 5 years (2012) in Cape town i have meet Noelfa – Malay Cape women that help us a lot in Cape town. Almost 14 days in cape town she helps us a lot to make sure our recording session run smoothly without any disturbance from all aspect  and  Alhamdulillah nothing happen in fact it was tremendously so good.

IMG_8616

IMG_8612

IMG_8613

Cape town are well known for his Malay Cape community and also one of the most beautiful country for visit. During my journey to Cape town there so much beautiful places that we went especially to do the cooking session. One of the best and beautiful scene is in Du Toits Kloof – Westchester, Bo Kap and etc (Refer to the Pic)

252691_3217671968811_1581214252_n

IMG_8555

391300_3249649008217_1764417591_n

270967_3217663088589_610739107_n

We also managed to see the cutest penguin ever that is located in  Simon’s Town one off the oldest town in Cape Town.

428536_3249650728260_1052230035_n

Besides beautiful places for visit, when you travelling you must try all the local food and Noelfa introduce to us so many local food that are so delicious in fact there is few recipe that Noelfa taught and assist Chef Anis during the cooking session. especially their local tradition food.

547075_3217669648753_232620324_n (1)

401865_3217670088764_948802298_n

Then with Noelfa helps we also managed to see Malay Cape community and celebration fest such as Malay Cape wedding, Aqiqah (Given Name Ceremony) and also Quran session that mostly our malay tradition do here.

And also one of the best experience when travelling to Cape Town is to go up to the Table Mountain via Cable Car. On the top of the mountain you can see all over Cape Town area in every single point. Subhanallah!!! It was so so beautiful😍.

282802_3217674528875_766965787_n

IMG_8483.JPG

IMG_8611

Within this five years 2012-2017 Noelfa have visit us here for about 3 times hehehehe and she always pray for us to go to visit her in Cape Town. Insyallah Noelfa soon!!! Alhamdullilah we meet again Wednesday night at Chef Anis house even though you so tired came back from Cameron Highland but you made it.

IMG_8547

IMG_8542

There is so much stories to share hahahah and Anis and her family feed us lot of good and tempting food!! Thank you kak Anis and her Mom. Just look at the picture, from the main dishes and the dessert wow!! all are so so good 👍.

IMG_8527.JPG

IMG_8532

IMG_8528

IMG_8531

IMG_8529

IMG_8540

It was a mini Cape Town Reunion for us and missing Kak Surena, Abang Ejat and Rozamain (crew) i wish you guys can join us to. Every single trip to Malaysia Noelfa always brings us Cape Town spices from Atlas store in Cape Town thank you Noelfa for remembering. Hope you have the best trip here in Malaysia this year. Love. Shah.

IMG_8551

IMG_8546

Psst: This is my first ever posting in English for a MonthVersary in wordpress.

#KitaSamaSamaKongsi (WeShareTogether)