SHAH X PANTAI TIMUR – JALAN JALAN KUALA TERENGGANU

Dah puas kami sarapan di Pasar Kedai Payang dan jalan jalan. Kami ambil masa untuk ke Perkampungan cina di kawasan tersebut. Sebab apa sebab banyak mural-mural yang cantik ala ala di Georgetown. Penat juga jalan kaki di sekitar kawasan kampung ni lepas tu hujan pulak hahahahahah . Nah layan je gambar gambar posing di sekitar Kampung Cina Kuala Terengganu.

IMG_9866

IMG_9933

Haaaaa jangan tak tahu kat terengganu pun ada kawasan cantik-cantik macam ni. Selain daripada mural ni ade juga cafe-cafe yang boleh anda singgah. Sebba kita orang dah kenyang kita orang lalu je laaa tepi-tepi ni tengok-tengok dan ambil gambar itu jela mampu hahahahah.

Muzium Terengganu

Selepas kami puas bergambar disekitar kawasan Kampung Cina, kami bergerak menuju ke Muzium Terengganu pula kira kira 20 minit perjalanan dari Bandar Kuala Terengganu. Muzium ni memang dari dulu lagi teringgin nak pergi ke sini sebab nampak macam gah banggunan dia yang penuh elemen tradisi terengganu.

IMG_0115
Nampak Tak Excited Tu.

Dalam muzium pelbagai koleksi di pamerkan, antaranya susur galur Sultan dan Permaisuri Terengganu, Barangan tradisional, Kain songket kain batik, Muzium petronas dan juga bahan pameran tentang wira-wira sukan negeri Terengganu.

IMG_0039
Kereta Yang Digunakan MB Terengganu

MASJID KRISTAL KUALA TERENGGANU

Kat dalam muzium tak ambil pula gambar ahahha hanya diluar sahaja heheheheh sebab tengan khusyuk tengok peninggalan sejarah kat sini. Dah puas kami menghafal sejarah-sejarah Terengganu kami bergerak pula ke Masjid Kristal Terengganu. Ini merupakan kunjungan kali aku kedua disini tak jauh pun dari Muzium ni. Sebelum sampai kesini anda akan melalui Taman Tamadun Islam, Tapi aku tak masuk pun sebba hari hujan kan takur rugi pulak berjalan-jalan kat dalam tu. Lagipun dah pernah masuk dah sebelum ini.

IMG_0122

Aku sempat menunaikan solat zuhur disini, tapi hati aku mamaca terusik sikit melihat keadaan masjid ini seperti tidak terjaga, dengan bumbungnya yang bocor syiling yang runtuh aduhh sayang sekali. Apa pun aku harap ada lah pihak yang berwajib membuat sesuatu sebelum terlambat. Sayang seribu kali sayang.

Banyak lagi mungkin tempat nak jalan-jalan kat Kuala Terengganu ni, tapi dek kerana cuaca yang tidak mengizinkan aku pun tak dapatlah nak jalan jalan kat sini. Tapi Alhamdulilah so far memang dah cover semua dah. Ok untuk post seterusnya nantikan tempat makanan daripada sarapan pagi yang terbaik sehingga ke menu minum petang okai.

#KitaSamaSamaKongsi

ShahXPantaiTimur Day1

ShahXPantaiTimur Day 2

SHAH X PANTAI TIMUR – TERENGGANU

Selesai di Kuantan kami lanjutkan perjalan kami ke Kuala Terengganu pula. Melalui Jalan Pantai ternyata sangat menenangkan dan tak da la mengantuk sangat sebab kiri kanan ade  ja pemandangan nak tengok. Sebelum sampai ke sempadan Terennganu tu anda akan melalui Gebeng  dan Cherating cuma jalan di Gebeng ajak mencabar jugak la dengan jalan raya bewarna merah dan berlopak sana sini.

IMG_9782

Taraaa…………… sampai juga kami di Teregganu, sebelum kami menuju terus ke KT, kami singgah dulu di kemaman untuk minum-minum petang. Kami singgah di gerai betul betul di depan rumah tamu yang dalam pembinaan dan terletak di bahu Jalan selepas stesen bas. Memang kedai ni jadi tumpuan untuk makan otak otak dan satar, So kami order 1 set Otak-otak dan 1 Set Satar. Ya Allah memang sumpah sedap =) so korang yang dalam perjalan ke KT tu boleh la singgah tau. Alaa nama kedai memang tak nampak tapi kalau anda masuk je simpang kuala kemaman tu jumpa la kedai  tu.

Kenyang banyak wei, hahahahaha jauh lagi perjalanan ni nak sampai ke KT, kene tempuh Chukai, Kerteh, Dungun then baru la sampai ke KT, dekat 3jam lagi la kot, Tapi jalan berdua ni ok laa tak ade la ngantok sangat duk borak pasal duniawi ja. hahahahaha. Kami Sampai di Kuala Terengganu kira-kiram Jam 9 Malam, mas atu memang hujan sangat lebat so lepas ja check in Hotel terus kami mandi mandi ye la takot demam ke esokan hari nya pulak. Makan malam? ohh memang tidak la weii kenyang tahap dewa dewa dah sengkak perut dah . Terus tido dalam kekenyangan.

JOM SARAP UOLSSS – TERENGGANU DAY 2

lena diulit kekenyangan malam tadi. Hahahah masing masing tak sedarkan diri ye la akibat drive dan makan makan dan makan. Hari ini kami bangun awal untuk menuju ke tempat menarik sekitar Kuala Terengganu. Tempat pertama yang kami tujui adalah Pasar Kedai Payang. Ini adalah tempat untuk anda dapatkan pelbagai jenis barangan asli Terengganu daripada makanan sampai la barangan keperluan rumah dan juga diri sendiri. Kami tiba seawal jam 7.30 pagi dan rata kedai kedai disitu belum bukak lagi. Bagi anda yang baru ke sini jangan risau tak tahu mana nak parking boleh parking di bangunan warna-warni sebelah Pasar ini atau pon boleh parking di Pulau Warisan.

IMG_9986

Okai cerita bab makanan ni. Sarapan apa je hari ni hahaha. Okai banyak kedai yang disediakan means kedai makan laa kat atas Pasar Payang ni. So aku teringin nak rasa Pulut dengan Ikan Kering, apom manis dan ade sejinis kuih macam cakoi kawan aku ambil nasi minyak bersama ayam masak merah. Dah laa sedap murah pulak tu. Memang berbaloi-baloi kunjungan kami ke sini. Nah Bagi gambar lagi

IMG_9823

Dah makan tu untuk bakar balik kalori tadi kami pun pusing pusing di  dalam kawasan Pasar Kedai Payang, Weh memang rambang mata laa nak pilih. Hhahaha lepas tu macam-macam jenis kuih tradisional Terengganu dan juga makanan yang lain ada dijual disini. Rempah-rempang dan pelbagai jenis beras khusus untuk nasi dagang dijual disini.

Ok, memang naisb kami tak begitu baik dari pagi asyik hujan renyai ja, so dalam keadaan tersebut kami tetap nekad nak pusing-pusing kawasan sekitar Kampung Cina berdekatan Kedai Pasar Payang. Tapi sebelum tu kami berjalan menuju ke Masjid Putih di kawasan berdekatan yang juga merupakan tarikan di bandar Kuala Terengganu.

IMG_0014

IMG_0021

Ok kita berhenti sini dulu, nanti kita sambung pasal apa yang menraik dan tempat wajib untuk ambil gambar di Kampung Cina Kuala Terengganu ini, okai.

ShahXPantaiTimur Day 1

#KitaSamaSamaKongsi