SEREMBAN KENDERA SAJI

Sejauh mana anda mengemari makanan dari kendera saji  atau bahasa mudahnya FOOD TRUCK? Baru baru ini tular mengenai harga makanan bagi kendera saji ini sangat tidak masuk akal tapi apa apa pun pilihan semuanya ditangan anda sebagai pembeli. Tepuk dada tanya iman tanya beg duit anda. Hehehe

Baiklah selain daripada di Kuala Lumpur TAPAK URBAN merupakan salah satu lokasi Kendera Saji yang terkenal. Namun di Seremban juga tak kurang hebatnya insyallah juga bakal terkenal satu hari nanti insyallah. Terletak di kawasan lapang bangunan Mara di Jalan Penghulu Cantik dan buka setiap hari Jumaat hingga Ahad bermula jam 6 petang ini mungkin lokasi JALAN JALAN CARI MAKAN yang tak patut anda lepaskan.

download
Credit: Carian Google

Banyak juga Kendera Saji yang tersedia di sini anda mungkin perlu datang kesini beberapa kali untuk mencuba aneka makanan yang disediakan so ini dia pilihan hati saya yang pertama kali bertandang disini.

1. LAKSA JOHOR

Makanan tradisi orang Johor ni. Memang craving giler sebab susah nak dapat kat kawasan sini kalau ade pun mesti ala ala kadar ja. Berbeza dengan yang disajikan disini perghh memang terangkat habis rasa dan kuahnya. Yup kuah Laksa Johor seharusnya pekat dan melazatkan dan sambal nya memang terangkat harga? Rm8.00 sebekas memang berbaloi so dah tahu mana nak cari singgah lah. Bak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_7108
Kendera Saji yang menjual pelbagai Juadah Termasuk Laksa Johor

2. MEE GORENG SOTONG

IMG_7111
D Pulau Mee Sotong 

Hahahaaha kisah Kendera Saji ni kelakar sikit hahahaaha. Aku duk pusing pusing kat area kawasan ni tetibe aku tanya pada budak yang tengah makan kat satu meja aku tanya apa yang you guys makan ni macam menarik? Dia cakap Mee Goreng Soting kat Food Truck depan tu. terus aku pergi kat situ dan buat pesanan harga ? Rm7.00 Mee banyak Sotong banyak tambah Rm1.00 Dapat telur mata. Tak payah pi Penang dah wei. cuma satu je die tak de cili potong dan cili jeruk so terpaksa bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️/5 serius boleh cuba ok.

Menu Lain:

1. MeatBall & fries With Black Pepper Sauce

2. Fried Chicken Wings With Special Sauce

So apa lagi yang berada di sekitar Seremban, Port Dickson atau yang menghala ke Selatan cuba singgah ke sini. Memang port baik bro!!

#KitaSamaSamaKongsi

Program Ziarah Ramadan

Selepas sibuk dengan aktiviti Hands untuk program #ShoppingRaya aku sibuk pulak dengan program CSR untuk company sendiri. Program CSR ini memang kami jayakan setiap kali tibanya musim perayaan macam Tahun Baru Cina, Hari Raya dan Deepavali. Alhamdulillah semalam satu lagi misi tanggungjawab sosial korporat berjaya di laksanakan. Program Ziarah Ramadan ini selain mengedarkan bubur lambuk di kawasan komuniti sekitar Seremban, kami juga memberikan sedikit bantuan kepada Rumah-rumah kebajikan yang terpilih.

IMG_0248.JPG

Semalam lebih kurang 1600 bekas bubur lambuk berjaya di edarkan  dan alhamdulillah selesai mengedarkan barulah hujan turun. Rahmat dari tuhan. Aktiviti edara bermula selepas jam 2 petang apabila skuad kenderaan yang bertugas dilepaskan. 8 skuad ini menuju ke lokasi yang telah ditetapkan. Aku pula mengikuti skuad VIP yyang menuju ke 2 buah rumah kebajikan Al-Khair dan Darul Aminan.

IMG_0260

IMG_0274.JPG

Di sana VIP berbesar hati menyampaikan sumbangan barang keperluan harian dan juga Duit Raya dan tidak dilupakan juga bubur lambuk. Terpancar kegembiraan anak anak ini bila terlihat ketibaan kami. Apabila selesai semua lokasi yang diedarkan kami semua ke Restoran di Seremban 2 untuk sesi iftar.

IMG_0250

IMG_0314

IMG_0317

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program ini.

#KitaSamaSamaKongsi

Murah – Restoran Jepun

IMG_8341

Selain makan makanan Jepun di Sushiking atau Octopus aku tak de pernah try tempat lain makan makanan Jepun ni heheh sebba takot tak biasa. Lama juga la mengidam nak makan dari awal tahun hari tu tapi asyik tak dapat je. heheheheh Tapi Alhamdulillah rupa-rupanya kat Seremban ni ade satu restaurant dalam Club area Sendayan ni. Ya Allah lepas mengidam dapat makan.

Al-kisahnya singgah satu Club ni kat Sendayan nak buat lawatan nak tengok bilik-bilik meeting untuk management meeting lepas tu orang kat club ni cuba recomend untuk makan kat Restoran ni, selalunya ade event ja kat sini tak dela terniat nak masuk kedai yang Maha Ekkslusif ni tapi bila tengok harga uolsss memang mampu milik dan lebih murah dari yang lain.

Nama restoran nya HARUTA – JAPANESE CUISINE, nak tahu apa makna Haruta? nah baca la maksudnya yang abang snap picture dari buku menu restoran ni ha..

IMG_8344

Die punya dekorasi pun Ya ampun seperti berada di Bumi Sakura. hahahhaah over lah kau!! Ade Bilik private ade juga tempat makan diluar tapi yang bawak family tu boleh duduk dalam bilik private seperti berada dalam bilik Doraemon yang ko tengok kat tv dulu. Memang ambiance die sebijik dekat Jepun walaupun tak pernah sampai lagi.

Sebab ko first time makan sini kau tanya la waiter die untuk suggest menu dalam set yang murah tu RM19.80nett. Kau boleh minta untuk dihidang dalam set bento ataupun platter bagi aku better kau order lepas mintak die hidang dalam platter then make sure la kawan kawan ko yang lain order lain lain so semua boleh rasa seorang sikit hehehehe kan dah jimat.

Dalam Set RM19.80 ni ade STARTER, SASHIMI (Isi Ikan Di Makan Mentah), MAIN COURSE & SIDE DISH untuk set Main Course akan ade Nasi, Miso Soup and Dessert. Nah tengok Gambar yang kita orang order semalam.

Starter : Baby Octopus & Spider Maki(Soft Crab Roll) menu lain ade Kuragi(Jellyfish), Chuka Wakame(Seaweed) & Cali Maki(Sushi Roll)

IMG_8357
SASHIMI – ABURA(White Tuna)
IMG_8371
Main Course Dalam Set Bento

Dah habis makan Main Course dalam set Rm19.80 nett ni jugak ade Side Dish banyak jugak pilihan makanannya hahahahaha ingat dah habis dah kan tapi ade lagi. Ini yang kami order :

Gambar 1: KOROKKE (Croquette) Bergedil Jepun ahhahaha, Japanese Dumpling dan Tofu Oroshi Ae semuanya sedap uolssss. Ade lagi ade manisan kuih Mochi ade 3 perasa Kacang Merah, Pandan dan Peanut Butter haisshh semua laa sedappp.

So banyak kan Rm19.80 kalah semua Restoran makanan jepun yang ade kat Malaysia ni hahahahah. Memang kenyang laa sampai ke petang tak mencari makanan lain. Yang dah ade kat Seremban ni jangan lupa berkunjung kesini kalau dari KL tu nak pegi makan jangan lupa ajak saya ye … HAHAHAHAH

IMG_8365
Team Makan

#KitaSamaSamaKongsi