TEATER MUZIKAL PENDETA ZA’BA

IMG_0401

Pada 4 Disember yang lalu aku berpeluang menonton persembahan sebuah naskah agung pementasan Teater Muzikal seorang pejuang bahasa iaitu Pendeta Za’ba di Auditorium D’Sury, Komplek Jabatan Kesenian Kebudayaan dan Kesenian Negara, Negeri Sembilan. Pementasan dibawah pengarah yang sememangnya terkenal iaitu saudara Lokman Ghani ini mendapat sambutan hangat oleh semua pihak terutamanya di Negeri Sembilan ini. Sebelum ini saudara Lokman Ghani juga merupakan pengarah bagi Konsert Lentera Timur Dato Siti Nurhaliza, Konsert Muzika Ekstravaganza dan beberapa siri pementasan yang lain.

IMG_0426
Abby Yus Sebagai Penglipulara dan Ketua Kampung

Pementasan yang berjalan selama 3 malam ini menghimpunkan juga nama nama besar antaranya Dato Ahmad Tarmimi Siregar yang membawa watak sebagai Za’ba (Dewasa), Dato Jalaludin Hasan sebagai Dato Onn Ja’far dan Abby Yus bertindak sebagai Ketua Kampung dan penglipurlara. Pementasan selama hampir 2 jam ini aku rasakan tidak klise daripada persembahan yang lain kerana muzik, busana, latar tempat dan koroeograf nya seperti bersatu dalam tetaer tersebut memamng aku puji habis. Tamabahan pula pengarah muzik nya dipimpin oleh komposer terkenal Dato Suhaimi Mohd Zain atau mesra lebih dikenali dengan nama Pak Ngah.

IMG_0409
Tarian dan Lagu Yang Segar
IMG_0395
Pengarah Muzik Pak Ngah Suhaimi 

Sinopsis dan Latar Belakang Za’ba.

Siapa yang kurang mengenali pejuang bahasa ini, Zainal Abidin Bin Ahmad atau Za’ba dilahirkan pada 16 September 1895 di Kampung Bukit Kerdas, Batu Kikir Jempol Negeri Sembilan dan merupakan anak melayu Negeri Sembilan yang pertamana berjaya menyambung pelajaran ke Sekolah St Paul Institution sebuah sekolah Inggeris dan memperoleh Senior Cambridge. Tetapi dengan kelulusan uang Za’ba peroleh kesemua jawatan yang dipohon seperti Settlement Officer, Forest Ranger semua ditolak sebaliknya ditawarkan menjadi guru sandaran di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan.

IMG_0449
Za’ba & Dato Onn Ja’far

1941-Ketika Jepun menyerang Malaya, Za’ba dilantik berkhidmat sebagai ketua pengarang dan penterjemah berita Radio, Jepun dan di Singapura Za’ba muncul sebagai penulis yang banyak mengkritik dan melalukan provokasi secara berani,melalui karyanya. Apbila Jepun mula menyerah kalah Za’ba dilantik menjadi penterjemah di Mahkamah tinggi

IMG_0417
Za’ba ketika menanyakan kepada Pegawai Inggeris Kenapa Permohonan Biasiswa nya di Tolak

1956 – Dalam satu majlis sempena Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Ketiga, Za’ba telah dianugerahkan gelaran PENDITA sebagai menghargai jasa beliau dalam bidang bahasa dan sastera melayu.

Komen:

Secara keseluruhannya aku berpendapat tokoh tokoh sebigini harus diangkat dan karya karya mereka yang mereka perjuangkan harus dipentaskan sebagai salah satu cara menghargai dan mengenali pejuang bangsa bahasa negara. Ya memang kerja ini bukan boleh dibuat seorang diri tapi memerlukan sokongan ramai pihak terlibat untuk menjayakan nya.

IMG_0419

Tahniah kepada penganjur dan juga rakan tajaan yang lain diatas pementasan yang aku lihat sangat berjaya dan membuka mata semua pihak tentang siapa disebalik pejuang bahasa Melayu ini di tanah melayu sendiri.

#HANDSSHOPPINGRAYA – BERJAYA

Alhamdulillah kerja kerasa selama lebih kurang 1 Bulan setengah haritu akhirnya berbaloi juga untuk kami warga HANDS kerana berjaya menganjurkan program #HANDSSHOPPINGRAYA 2017 yang berlangsung sabtu lepas. Kalau sesiapa yang perasaan banyak posting-posting daripada aku dan juga teman-teman HANDS yang sibuk dan gigih mencari dana untuk disalurkan kepada adik-adik di Yayasan Chow Kit ini, dan Alhamdulillah jumlah dana yang terkumpul sangat memberangsangkan. Terima kasih juga aku nak ucapkan kepada beberapa orang selebriti yang terlibat dalam hebahan di media sosial mereka.

IMG_0102

Baiklah pada 10 Jun yang lalu aktiviti dimulakam dengan taklimat dan penerangan dari MT HANDS kepada semua sukarelawan yang terlibat. Kami berjumpa di sekitar Kg Baru sebelum gerak ke Yayasan. Alhamdulilah juga dari segi sukarelawan ramai muka muka baru dan juga ada diantara mereka yang membawa keluarga, isteri dan adik-beradik mereka sendiri. Amin amin terima kasih kerana sudi menjadi sebahagian keluarga HANDS. Sekitar jam 845 kami semuanya bergerak menuju ke Yayasan yang terletak lebih kurang 5-6km setelah sampai kami lihat adik-adik sudah pun berkumpul di satu bilik khas untuk melakukan aktiviti.

IMG_9976

Berbeza dengan tahun lepas, penerima tahun ini juga antara penerima yang terbanyak. Bayangkan asalnya ade 30 orang sahaja dalam list, tetapi dekat dekat nak event ade tambahan 5-6 orang dan juga ade sekeluarga yang turut kami bantu. Tapi tak apa la rezeki mereka bulan-bulan puasa ni. Macam biasa bila dah ramai-ramai jadi riuh sekejap hahahaa selepas itu bermula sesi Ice Breaking dan juga pembahagian kumpulan. Setiap kumpulan terdiri daripada 4orang anak anak dan 2 orang sukarelawan ade diantara adik-adik yang memilih fasi-fasi mereka sendiri. Tak kurang juga ade yang malu malu untun bergaul dengan mereka yang lain yela mungkin first time jumpa.

IMG_9987

IMG_0067

IMG_9988

Setelah habis sahaja aktiviti di Yayasan kami terus bergerak ke Mydin Jalan Chow Kit untuk aktiviti shopping yang pertama, rata-rata aku tengok adik adik ni sangat teruja nak membeli-belah dalam Mydin tu riuh rendah dengan suara adik adik ni dan juga abang akak akak fasi. Yelaaa ade yang berkejara-kejaran pulak dalam mall tu. Rata rata aku tengok semua sukarelawan tak kekok nak layan adik adik ni yelaaa mungkin dah terbiasa melayan adik sendiri masa nak membeli belah. Masa shopping ni kami mewajibkan adik-adik ni untuk memilih baju dan kelengkapa raya sahaj contohnya songkok, sampin, tudung dll kalau ade lebihan barulah boleh beli yang lain janji benda tersebut bermanfaat.

IMG_0065

IMG_0061

Dekat sejam lebih juga berkampung di Mydin selepas tu terus kami turun ke bawah untuk buat pembayaran. Ada juga diantara adik-adik ni yang tak dapat beli baju sebab tak ada size dan tak berkenan di mata, dan mereka terus di bawa ke Pusat Pakaian Hari-Hari di sekitar situ juga. Alhamdulilah cuaca pada hari tu jugak tak panas sangat dan perjalanan program berlangsung dengan sempurnanya. Oh masa dekat Mydin jumpa jugak kawan lama ZUL dan juga KAK EMA tak sempat nak berbual lama nanti iolss singgah lagi ya.

IMG_0009
Terima Kasih Mydin

Dah selesai shopping kami terus pulang ke Yayasan untuk aktiviti penutup. Sebelum tu Pn Azila selaku penasihat HANDS turut menyampaikan ucapan penghargaan kepada semua yang terlibat dan juga turut menyampaikan bantuan kepada YAYASAN dan juga sebuah keluarga adik yang tular baru-baru ni. Seterusnya adik adik ni juga turut menerima duit raya daripada kami. Seronoknya la hai… Majlis berakhir dengan tepuk terima kasih dari anak anak yayasan ni 😄.

IMG_0011

Bermacam-macam perasaan ade sewaktu mengendalikan program ini tapi yang penting sekali semua sumbangan telah kami salurkan kepada yang memerlukan. Insyallah kalau ade kesempatan di lain masa akan saya khabarkan kepada anda diluar sana. Sekali lagi ucapan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun secara tidak langsung. Insyallah saya doakan agar rezeki anda dalam segala hal akan terus berkembang dan tidak putus-putus. Amin.

IMG_0026

#KitaSamaSamaKongsi

 

Foto Ihsan : Hands.Project_Charity

MAESTRO SENI 30 TAHUN AUBREY SUWITO

Malam Sabtu yang lepas, saya berkesempatan menonton konsert di Dewan Philharmonik Petronas KLCC. Persembahan malam itu menampilkan komposer dan penerbit muzik terkenal Malaysia Aubrey Suwito. Persembahan dua malam ini yang bermula Jumaat lalu mendapat sambutan yang sangat memberangsangkan dari pengemar muzik Malaysia.

IMG_8870

Aubrey memulakan kerjayanya dengan mencipta lagu-lagu berbentuk iklan komersial ‘jingle’ dan mula mendapat perhatian setelah menerbitkan Album Casey – Seribu Impian di awal tahun 90’an. Aubrey juga boleh dikatakan antara yang menaikkan nama Jaclyn Victor dengan lagu Gemilang yang juga pernah merangkul Anugerah Juara Lagu. Beliau juga amat sinonim dengan penerbitan lagu dan album kepada penyanyi kebanggan Malaysia Dato Siti Nurhaliza sehingga pernah memenangi ALBUM TERBAIK & SUSUNAN MUZIK TERBAIK DALAM LAGU di AIM melebihi 3kali .

Meraikan 30 tahun Aubrey dalam muzik Malaysia, Aubrey meraikan malam bersejarah ini dengan mengadakan Konsert Aubrey Suwito & Friends dengan dengan di iringi Malaysia Philharmonic Orchestra juga rakan artis yang pernah mendapat sentuhan emas Aubrey antaranya Dayang Nurfaizah, Sean Ghazi, Jaclyn Victor, Faizal Tahir dan penampilan istimewa Dato Siti Nurhaliza pada malam terakhir konsert.

IMG_8875

Dayang Nurfaizah tampil dengan lagu Sedingin Mana Cintamu dan Layarlah Kembali dari album barunya (klik) di set pertama. Seterusnya Dayang tampil dengan lagu Awan yang terpilu di set ke dua. Hampir terbuai mendengar nyanyian Dayang yang penuh merdu dan syahdu masakan tidak, Dayang juga pemenang Vokal Terbaik AJL 3kali berturut-turut.

IMG_8880

Sean Ghazi nama yang agak asing di arena muzik mainstream namun Sean Ghazi antra penyanyi yang sering mendapat jemputan bagi persembahan VIP dan Istana. Sean tampil dengan lagu Tanah Pusaka dan juga Menatap Dalam Mimpi nyanyian asal Dato Siti. Menurut Aubrey walaupun tidak pernah menerbitkan lagu untuk Sean lagu Menatap Dalam Mimpi ini berjaya di sampaikan Sean dengan baik.

Lagu Gemilang, sebuah lagu yang berjaya menaikan nama Jaclyn Victor selepas kemenanan beliau di Malaysia Idol musim pertama dan pada malam itu juga Jaclyn menyampaikan lagu itu dengan baik sekali walau sedang hamil anak ke 2. Menurut Jac sendiri lagu ini adalah lagu berhantu dan sering mendapat permintaan ketika beliau menjayakan sebarang persembahan pentas. Jaclyn juga turut menyampaikan 2 buah lagu lain ciptaan Aubrey yang jarang di dengar di radio iaitu sebuah lagu inggeris Counting Days dan Senandung Beradu.

Dan pada malam terakhir, penonton sangat bertuah kerana  ada persembahan istimewa dari Dato Siti Nurhaliza. Aubrey mula bekerjasama dengan Siti bermula dengan Konsert beliau yang pertama di Bukit Jalil sekitar October 1999 dan sehingga kini Aubrey memainkan peranan penting dalam setiap penerbitan album Siti. Malam itu juga penonton dihidangkan dengan lagu terbaru beliau Bersandar Cinta dari album terbaru ke 17 SimetriSiti (klik) yang sudah pun memasuki pasaran tanggal 10 Mei yang lalu.

IMG_8907

Menutup persembahan pada malam itu, ialah penyanyi yang menerima jolokan SUPERMAN iaitu Faizal Tahir, sebelum itu Faizal muncul di set pertama dengan lagu Bohemian Rhapsody dan di set kedua dengan lagu Hujan dendangan asal Dato Sudirman dan lagu Gemuruh pada penutup konsert berkenaan. Sebagai seorang penonton yang datang menyaksikan persembahan pada malam itu saya amat teruja dan puas dengan konsert tersebut semuanya nampak cantik kecuali sewatu persembahan Dato Siti Nurhaliza ade kesilapan teknikal pada mikrofon beliau namun ia tidak sekali pun mencacatkan persembahan beliau. Aubrey  please buat lagi konsert macam ni dan tahniah buat semua Aubrey and team, Malaysia Philharmonic Orchestra, barisan penyanyi jemputan.

Malam itu juga ada antara rakan artis yang kelihatan seperti Salamiah Hassan, Adibah Noor dan Ezlyn dan juga rakan yang lain. Sekian #kitaSamaSamakongsi

Oh lupa pulak. Macam mana nak dengar versi full semua lagu dalam konsert ni? Jawapan die kena la tunggu album ini diterbitkan nanti =). #KitaSamaSamaKongsi

SimetriSiti – Hilang Seri Siti?

SimetriSiti – Saya Tak Puas

Meminati tak semestinya tak boleh mengkritik kan namun kalau kritikan itu membina dan boleh dijadikan suatu panduan pada masa yang akan datang insyallah. Saya juga antara ribuan yang menyokong kerjaya beliau setiap Album baru dan persembahannya insyallah saya pasti dapatkan dan hadirkan diri.

IMG_8572
Di Pasarkan 10 May – Album bagi Kulit Album ini habis ditempah di lazada

SimetriSiti buah tangan terbaru beliau, memang teruja untuk dapatkan yang satu ni walhal saya juga turut mendapatkannya untuk dijadikan koleksi terbaru, Alhamdulillah kulit album yang terhad ini berjaya saya miliki kerana hampir 20 minit album ini telah habis di tempah di Lazada (klik sini). Kulit Album nya memang wajib dipuji lain dari yang lain, bait bait nukilan dalam setiap gambar ade dedikasi khas buat semua yang menjadi tulang belakang kemahsyuran insan bernama Siti Nurhaliza. Moga sangkut untuk kategori Kulit Album terbaik di AIM nanti.

Setelah mendengar lebih dari 3 hari selepas ia dilancarkan melalui platform digital mahupun fizikal tidak puas rasanya tidak terkesan dan hampir tidak melekat di otak berbanding Album Fragmen dan Transkripsi yang juga pernah memenangi Album Terbaik. Susah dihadam walau berkali cuba untuk mendengar. Hanya  5 -6 lagu sahaja. Bukannya tidak bagus mungkin lambat sikit kot nak masuk😄. Ini dia lagu yang secara peribadi yang saya suka dan terimalah pendapat ini dengan keterbukaan.

IMG_8571

BERSANDAR PADA CINTA
Aubrey Suwito/Ad Samad

Ini daripada pandangan peribadi saya, saya suka susunan muzik dan bait bait liriknya memang kena diletakan pada track permulaan. Siapa yang ingin menidakkan kehebatan komposer terkenal ini, lagunya pasti ada magisnya sendiri ditambah dengan iringan okestra makin padu! Liriknya saya berpendapat menceritakan tentang CINTANYA terhadap perkara yang dilakukanya sekarang iaitu menjadi seorang penghibur sebab semua yang dilakukan BERSANDAR KEPADA CINTA tak mustahil lagu ini boleh menang susunan muzik terbaik. Khabarnya lagu ini akan dijadikan Single Ke2 nanti. Video muziknya pun sudah dilancarkan.

PENGHIBURKU
DATO SITI NURHALIZA/ JOE FLIZZOW (RAP)

Lagu dedikasi khas buat peminat muzik yang baru segar dan terkini saya pasti memang mudah diterima lirik yang tidak berat dan bersahaja memang mudah melekat dan sekejap sahaja boleh dilagukan bersama terutama part hey hey hey tu…. namun sesekali terdengar bisik bisik orang lain yang mengatakan lagu ini persis Ed Sheeran – Shape Of You dan Yuna entah laaa janji layan 😄

AKU BUKAN MALAIKAT
OPICK

Sempena menanti bulan Ramadan ini pasti lagu ini sesuai dijadikan lagu runut bunyi bagi drama dan telefilem juga dipersembahkan ketika waktu bulan puasa. Senikata dan susunan muzik yang sangat indah dan pembawakan vokal Dato Siti memang cukup mengasyikan. Memang kesukaan saya.

KISAH KU INGINKAN
IVAN LAHARDIKA/KANTJIL

Setelah Cakhra Khan untuk Seluruh Cinta kali ini duet bersama Judika juga antara penyanyi Indonesia yang mempunyai vokal yang hebat lihat sahaja persembahan Dato Siti dan Judika di sesi APM yang lalu. Lagu ini saya rasa lebih sesuai diangkat menjadi single pertama berbanding Segala Perasaan juga dari pencipta lagu yang sama agak terkilan juga tapi mungkin Universal dan SNP ade perancangan mereka sendiri.

IMG_8573.JPG

TAK PERLU RAGU
ADE GOVINDA

Lagu yang cukup sweet dan indah memang sesuai untuk latar majlis perkahwinan. Selepas taruhan Ade melalui terbaik bagimu menjadi hits mungkin suatu hari lagu ini juga akan di angkat sedemikian. Senyum sorang sorang dengar lagu ini. Aku tercipta layak bagai hawa temani adam di dunia 😍

KAU TAKDIRKU
MOHARIZ YAAKUP/HABSAH HASSAN

Tengok komposer dan penulis lirik semua dah tahu mereka ini adalah dikalangan otai industri muzik sapa mahu menidakan karya karya mereka ini. Lagu ini juga menjadi kesukaan saya elemen moden disuntik dalam irama balada pop yang memang menjanjikan sesuatu yang sedap didengar. Muzik dan lirik dan vokal yang seteru dan berpadu dalam lagu ini.  lagu ini juga punya JIWA kalau betul betul anda mendalami. Cuba dengar berkali-kali pasti tak jemu.

HIASI DUNIAKU
SID MURSHID

Muzik yang segar dan lain. Fast number ni memberi impak sangat berkesan bagi penutup katalog album ini. Juga menjadi kesukaan saya dan tak perlu juga untuk skip track bila lagu di Track 8,9, dan 10 ini sangat mesra telinga.

LAGU LAIN- bukan tak bagus tapi macam yang saya katakan tadi tak mudah hadam dek rasa, tak melekat di fikiran mungkin dah terbiasa dengan impak lagu lagu hits Dato Siti yang mencapai piawaian standard saya. Setiap orang lain citarasanya, lain halwa telinga nya tapi tak perlu memburukan dan menjatuhkan karya karya yang lain. Hari hari duk dengar balik mana tau meresap perlahan-lahan😃

Dato Siti juga bakal membuat persembahan di Malaysia Phillharmonik Ochestra bersama Aubrey Suwito 20 May ini sempena ulangtahun 30 Aubrey dalam industri. Jangan lupa dapatkan tiket😄

IMG_8693.PNG
Ihsan: IG @ctdk

AIM CALON-CALON SEMUA DAH NAMPAK TAPI PEMENANG TAK TAHU LAGI

ANUAR ZAIN
FAIZAL TAHIR
MALIQUE
DATO SHIELA MAJID
DAYANG NURFAIZAH
DATO SITI NURHALIZA

Hanya terbaik bakal diiktiraf.

psst: Tertanya-tanya jugak Komposer Ajai, Helen Yap, Azmeer, LY dah tak nak bagi lagu lagi ke kat Dato Siti? 🤔

#KitaSamaSamaKongsi

SimetriSiti – Eksklusif Di Lazada

SIMETRISITI

Untitled
Tempahan awal sudah pun dibuka di Lazada

Seperti goreng pisang panas kesan nya apabila album studio ke 18 Dato’ Siti Nurhaliza mula dibuka untuk tempahan di Lazada. Rata-rata peminat menunggu dari detik jam 12 malam 5 May untuk mendapatkan album terbaru figura terhebat Malaysia ini. Album yang sepatutnya menjengah pasaran pada 10 May ini mula mendapat perhatian sejurus sahaja Dato’ Siti Nurhaliza memuat naik gambar-gambar belakang tabir ketika pengambaran kulit album terbaru beliau menerusi laman instagram nya @ctdk.

Untuk makluman, bagi sesiapa yang membuah tempahan awal di Lazada mereka bakal mendapat Album Eksklusif SimetriSiti yang hanya di cetak untuk 300 orang yang pertama sahaja beserta 3 keping poskad di dalamnya dan pembeli 301 dan keatas hanya akan mendapat Album baru tersebut dengan kulit muka yang berbeza.

4eaadee87fa68a790508e2700ddb3afc
Ihsan Lazada: Eksklusif Hanya 300 unit sahaja untuk kulit Album ini (Baju Rizman Ruzaini)

UPDATE TERKINI SEHINGGA 12.OOTGH 5/5/2017 – Album Eksklusif 300 Unit ini habis di tempah. Boleh buat belian untuk CD Album yang biasa seperti di bawah.

8048f22b7bab6ef330ca050064c0ae9c
Ihsan Lazada: Kulit Album bagi 301 Unit yang ditempah (Baju dari Jovian Mandagie)

Well saya pun tidak melepaskan peluang membuat tempahan awal untuk mendapatkan album yang sangat dinanti-nantikan ini. Adakah album ini mampu melawan Album Dayang Nurfaizah yang baru sahaja juga dilancarkan  (klik sini Album Dayang) sama sama kita nantikan!

#KitaSamaSamaKongsi