KUANTAN NAK PERGI MANA?

Flag_of_Pahang.svg
Bendera Pahang Darul Makmur

Apa yang special sangat kat Kuantan, Pahang ni? Sampai membuak-buak rasa aku nak pergi sana. Sana sini orang bercerita pasal nak ke Kuantan  hoi hoi apa yang ade kat Kuantan tu. So dengan pantas nya aku pun terus bersenam jari jemariku untuk mencari apa yang menarik kat Kuantan.

Tempah hotel ?

Traveloka_Primary_Logo

First sekali nak travel, kene la cari hotel yang sesuai,  aku cari Kuantan hotel book online on Traveloka. Sejak suka travel dan mengembara ni,  pegi mana-mana pun mesti book hotel dengan website ni. Ia menawarkan pelbagai jenis bilik dengan harga yang murah dan berpatutan. Sampaikan kawan kawan aku pun amazed dengan Traveloka ni. Selesai satu masalah ! korang jangan lupa Traveloka ni .

Ok dengan Traveloka selesai bab tempat tidur ni. Seterusnya dah sampai Kuantan kene la cari tempat makan yang best wei!!. Apa lagi first sekali mesti nak tau kedai makan yang famous dengan tempoyak ikan patin. Cari punya cari okai dapat dah AKOB PATIN HOUSE yang berada betul betul di Bandar Kuantan. Walaupun ikan patin tempoyak ni lebih famous di Temerloh tapi kat Kuantan pon ade jugak oh selain ikan patin de juga makanan lain antaranya Daging Salai Masak Lemak dan Udang Galah tempoyak. Tengok-tengok rata rata yang review tempat makan ni semua cakap terbaik!! JJCM TV3 pon dah sampai sini.  Apa lagi simpan alamat atau setkan lokasi di GPS.

Credit pic: Insta Akob Patin House
Credit pic: Instagram Akob Patin House

Seterusnya tengok lagi katanya ada Nasi Kukus Mama yang sangat famous di Kuantan. Nasi Kukus Mama ni memang sedap kerana nasi yang dikukus berkuahkan gulai pajeri nenas dan kari ayam yang lemak dan sedap dan ayam goreng rempah yang rangup dan garing mengikut review orang ramai perghhh terangkat habis.

IMG_5480
Credit Pic : Instagram Nasi Kukus Mama

Dah makan berat-berat teringin pulak jamah benda benda manis ni terus search Dessert Kafe paling best di Kuantan  terus keluar MANGGO CHEESE CAKE KULA CAKES perghhh tengok tengok gambar tu tak sampai lagi ni air liur dah meleleh wei!! Katanya cheese cake disini LAKU KERAS kalau lambat tak dapat laa merasa perghhhh review tempat ni pun boleh tahan jugak okai set lagi  balik nanti for sure aku kena berlari ni nak bakar lelemak yang terbit di Kuantan nanti hahaha.

IMG_5484

Cukop-cukop la tu makan.. Jom cari port nak lakukan aktiviti riadah pulak asyik makan jaa.. hahahahhaha. Aku ni memang jenis kaki berjalan lepas tu mesti nak amik gambar. Duk pulun la stalk gambar gambar orang yang pernah check in kat Kuantan ni then terjumpa beberapa tempat ni.

  1. Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan
6-masjid_ahmad_shah_I _4
Pic Credit : Portal Rasmi Masjid Malaysia

Ikon Kuantan ini sering menjadi tumpuan kalau sesiapa sahaja ke Kuantan, Terletak betul-betul di tengah Bandar berhampiran dengan Majlis Perbandaran Kuantan dan juga masjid yang terbesar di Bandar Kuantan. Oh kawasan lapang di depan masjid ni jugak jadi tumpuan waktu bulan  Ramadan sebabnya menjadi spot tempat orang berbuka. Senang kan dah berbuka terus solat Maghrib, Isyak dan Terawih berjemaah kat situ.

  1. Kuantan Riverfront
Things-to-Do-in-Kuantan-Featured-Image
Pic Credit : appreciategoods.com

Kat sini la ade papan tanda KUANTAN di tengah-tengah sungai. Pastikan anda ambil gambar anda kat sini dan juga salah satu landmark yang ada di Kuantan ni. Buat la pelbagai aksi yang menarik hahahah. Boleh juga naik Cruise di Jeti Shahbandar untuk makan angina di sekitar Sungai Kuantan ini.

  1. Air Terjun Sungai Pandan
20160222170903671
Pic Credit: Sini.com.my

Nak cari tempat alam semula jadi yang masih menghijau dan menenangkan!! Terletak 25km dari Bandar Kuantan iaitu di Felda Sungai Pancing antara tarikan aktivit beriadah. Dan jika anda berkunjung pada hujung minggu tentulah ramai tempat so kene plan la nak datang bila heheh dan oh lagi satu tempat ini akan tutup setiap hari Rabu bagi tujuan penyelengaraan. Google juga antara kemudahan yang disediakan di situ, terdapat tandas, surau gerai makanan dan banyak lagi.

  1. Teluk Cempedak
teluk-cempedak-view
Pic Credit: Kuantan.org

Kalau yang nak layan angin pantai  dengan laut boleh la datang ke Teluk Cempedak, best jugak tenang je tengok air laut yang membiru kat sini pon spot orang ambil gambar untuk matahari terbenam atau in English we call sunset bahahahha haa gitew.

Macam banyak je nak pergi ni. Hahahahaha. Tak pe letak ja semua dalam tentatif program kalau ade rezeki kita on! Sapa nak join wei? hahahaha best ni. Ok laa sekarang dah tau nak buat apa di Kuantan kan semua nya mudah di hujung jari buat je sedikit rujukan dan carian di Internet dah tentu dapat. Macam juga carian Hotel yang mudah hanya dengan Traveloka.

 

MERDEKA !!

IMG_3944

Duhai ibu pertiwi

Putra putri datang sujud bakti

Ingin menunaikan

Ingin menunaikan

Sumpah dan janji

 

Begitulah bait-bait lagu bahtera merdeka. Setiap kali datangnya Ogos pasti lagu ini akan dimainkan sebagai sinonimnya dengan hari 31 0gos.  Merujuk pada gambar diatas haaaa  ia adalah hasil tangkapan sewaktu kami warga SWM Negeri Sembilan bertungkus lumus memasang bendera bagi sambutan di Negeri Sembilan dan juga sempena acara untuk mendapatkan pengikthirafan Guinness World Book Off Record bagi kategori “Longest Chain of People Clasping Wrists”.

Untuk sambutan itu kami memasang bendera Malaysia di setiap tingkat dan ruang di Stadium Paroi Negeri Sembilan and this was my first time kot masuk dalam Stadium tu walaupun dan   2 tahun bekerja di sini dan wow memang teruja habis. Well ade la jugak sumbangan aku dalam acara tahunan untuk kerajaan Negeri Sembilan walaupun i dari KEyL hahahahahha.

IMG_3942

Sebut pasal pengiktirafan tu Alhamdulilah kerajaan Negeri Sembilan telah dapat pengiktirafan itu daripada wakil Guinness sendiri. Tahniah semua nya.

3

 

Dan buat negara ku Malaysia sempena menyambut Hari ulang tahun mu yang ke 60 dan sambutan hari Malaysia aku doakan agar Malaysia terus AMAN DAN SEJAHTERA. Amin

 

#KitaSamaSamaKongsi

SUKAN SEA – MAJLIS PENUTUP

 

DIe4SOnVwAAP37_

Tahniah buat seluruh kontinjen Malaysia kerana meraih pingat emas jauh daripada yang disasarkan. Alhamdulilah juga tahniah buat seluruh negara yang menyertai Sukan Sea untuk edisi kali ini. Okai bercakap pasal sukan sea kali ini, aku pun tetibe dapat invitation last minute ke Stadium Bukit Jalil yang sudah dikenali dengan nama baru nya iaitu KL SPORT CITY untuk bersama-sama dalam upacara penutup sukan sea. Kali terakhir aku ke Bukit Jalil tak silap masa AJL tak pun sure heboh dan duduk dalam Stadium Nasional tu masa Konsert Fantasia Siti Nurhaliza.

Terima kasih kepada pemberi jemputan ini. Mula mula ade la jugak tanya kawan kawan tup tup dekat pukul 6 barulah dapat panggilan ade tiket lebih apa lagi terus bergegas mandi dan terus naik LRT dari Pandan Jaya ke Bukit Jalil,  sepanjang perjalanan memang yang ramai sungguh nak ke Bukit Jalil malam tu….

Sejurus tiba sahaja di Bukit Jalil terus dapatkan kad jemputan dan terus ke Gate D Ya Allah jauhnya nak menapak !! Hahahah tapi alhamdulilah dapat seat yang kira yang memang best SPOT laaaaa. Memang best. Lebih kurang jam 8.00 malam majlis bermula dengan pre – performance daripada pancaragam sekolah dan juga dari angota badan beruniform tak kurang juga rupanya si rimau ni pandai bermain alat muzik,

IMG_4569

IMG_4578

Acara pre-show ini juga turut di meriahkan dengan kehadiran host dan pengacara terkenal tanahair iaitu Naz Rahman (JJCM), Cheryll Samad dan Datuk Aznil Hj Nawawi yang saya rasa cukup bijak mengawal suasana pada malam itu untuk tampak meriah. Sejurus itu persembahan Soundtrack Of Malaysia diteruskan dengan barisan penyanyi terkenal tanahair yang di sulami dengan lagu lagu malar segar dari 70’an sehingga kini.

Antaranya Dato M Nasir, Amy Search, Dayang Nurfaizah, Siti Nordiana, Jaclyn Victor Black dan ramai lagi. Dan malam itu juga kiranya rakyat Malaysia juga menyambut detik sambutan 31 Ogos yang akan berlangsung esoknya. Actually banyak je video yang aku rakamkan tapi xboleh la pulak nak share kat sini hehehheheeh. Overal dari segi pemerhatian aku, memang terbaiklah upacara penutup kali ini. Memang puas hati sungguh!!  Next Filipina pulak akan menjadi tuan Rumah untuk temasya yang 3 Dekad ini. Mabuhaiii Philippines

Tahniah buat seluruh warga kerja penganjur KL2017 dan Tahniah sekali lagi buat semua kontinjen negara.

IMG_4557

#KitaSamaSamaKongsi

 

ROCKSTAR RUN – BERLARI BAK SUPERSTAR

Kemain tajuk entry ko kali ni kan, hahahahaha persis JUARA LAGU. Bahhahaah kali ini abang nak kongsikan cerita dan susur galur perjalanan program larian yang baru sahaja abang sertai selepas HARI RAYA AIDILFITRI yang nescaya menternak lemak dengan jayanya. Selepas episod larian STANDARD CHARTED (klik Sini) bulan Mei yang lalu larian abang terhenti dik bulan puasa dan syawal yang menjelma.

Untuk makluman juga abang mencuba untuk beraksi buat pertama kalinya bagi kategori 10KM pula. Perghhhhh macam tak caya kan. Walaupun training die yang yang ado ja tapi alhamdulilah abang berjaya melaksanakan nya. Nah pose abang sejurus tamat acara.

IMG_3037

Semua peserta dah start berkumpul di depan PLAZA SHAH ALAM SEK 9 kira-kira jam 6 pagi kerana flagg off  dijangka pada 6.30 pagi. Sesi warm up dijayakan oleh trainer zumba yang berpengalaman yelah kene la warm up dulu kang tak pasal terseliuh sana sini pulak. Menurut penganjur THE RUNNING DIVA MALAYSIA kira-kira 3700 terlibat bagi larian ini wowwwwww.

IMG_3030

Bila dah dilepaskan abang pon berlari orang kata 5km pertama sangat penting untuk mendapatkan pace yang betul supaya ko takkan terpancit nanti alhamdulilah 5km tanpa berhenti abang berjaya lakukan. Lepas 5km tu ade la abang berlari-lari anak dan bermanja-manja dengan orang-orang sekeliling.

IMG_3035

Route kali ini agak ok laa dari Bukit tunku CHOW KIT RUN (klik Sini) tempoh hari naik pitam abang mendaki. Dan tak pernah tahu pulak selok belok sek 6 ni sampai ke bukit bandaraya sampai ke setia alam perghhhhh. Jauh jugak abang berlari ye hahahahaha. Ok layan je lah gambar abang ni ha. Oh lepas ja event kami pi brekafast dulu then singgah ke Dataran Kemerdekaan untuk ambil gambar POST – RUNNING.

IMG_3070

IMG_3059

IMG_3068

Next event – IJM SEREMBAN RUN jumpa nanti tegur tegur la.

 

#KitaSamaSamaKongsi

SimetriSiti – Eksklusif Di Lazada

SIMETRISITI

Untitled
Tempahan awal sudah pun dibuka di Lazada

Seperti goreng pisang panas kesan nya apabila album studio ke 18 Dato’ Siti Nurhaliza mula dibuka untuk tempahan di Lazada. Rata-rata peminat menunggu dari detik jam 12 malam 5 May untuk mendapatkan album terbaru figura terhebat Malaysia ini. Album yang sepatutnya menjengah pasaran pada 10 May ini mula mendapat perhatian sejurus sahaja Dato’ Siti Nurhaliza memuat naik gambar-gambar belakang tabir ketika pengambaran kulit album terbaru beliau menerusi laman instagram nya @ctdk.

Untuk makluman, bagi sesiapa yang membuah tempahan awal di Lazada mereka bakal mendapat Album Eksklusif SimetriSiti yang hanya di cetak untuk 300 orang yang pertama sahaja beserta 3 keping poskad di dalamnya dan pembeli 301 dan keatas hanya akan mendapat Album baru tersebut dengan kulit muka yang berbeza.

4eaadee87fa68a790508e2700ddb3afc
Ihsan Lazada: Eksklusif Hanya 300 unit sahaja untuk kulit Album ini (Baju Rizman Ruzaini)

UPDATE TERKINI SEHINGGA 12.OOTGH 5/5/2017 – Album Eksklusif 300 Unit ini habis di tempah. Boleh buat belian untuk CD Album yang biasa seperti di bawah.

8048f22b7bab6ef330ca050064c0ae9c
Ihsan Lazada: Kulit Album bagi 301 Unit yang ditempah (Baju dari Jovian Mandagie)

Well saya pun tidak melepaskan peluang membuat tempahan awal untuk mendapatkan album yang sangat dinanti-nantikan ini. Adakah album ini mampu melawan Album Dayang Nurfaizah yang baru sahaja juga dilancarkan  (klik sini Album Dayang) sama sama kita nantikan!

#KitaSamaSamaKongsi