THE GREAT JAKEL RUN 2017

Banyak keHAMPAan dalam Penganjuran kali ini.

Alhamdulillah berakhir sudah edisi larian untuk tahun ini. Nak tahu larian yang kita sertai sepanjang tahun ni, kena la tunggu untuk post seterusnya. Ahad 10hb yang lalu aku berkesempatan join acara tahunan gedung pakaian terkenal di ibukota, Jakel hehehe so firstly aku nak kongsikan la hahahah walaupun tak seberapa result larian aku untuk bulan ini.. Hahahahah

IMG_0693
Result Larian 

Okai biarlah orang nak cakap yang pasti aku mampu habiskan larian aku dengan baik sekali. 10 Km kau mampu ke hahahahah. Macam biasa kalau sebelum RUN kita akan dibekalkan dengan KIT LARIAN, untuk larian kali ini merchandise memang banyak dan sangat berbaloi dengan amount yang yang di laburkan itu. Tapi sayang tak de pulak kupon kupon diskaun yang ade ingat kan ade la dapat kupon beli-belah Jakel ke apa ke langsung tak de =). Hampa yang pertama

IMG_0580
Running Kit

Acara yang berlangsung jam 7 Pagi itu di hadiri beribu orang dari segala pelusuk tempat golongan selebriti juga hadir memeriahkan acara, antara kelibat yang aku nampak sebelum berlari Fara Fauzana, Dato Sri Siti Nurhaliza dan Dee Jangan Ketawa tapi  tak sempat nak ambil gambar yelaa dalam  flyer atau promo tak diberitahu perlepasan 10km jam berapa tup tup masa aku sampai ade komitee tersebut cakap 10km dah dilepaskan, terpaksa laa aku berlari terus  waa sedeh. So penganjur make sure la letak dekat mana-mana info tentang waktu pelepasan ini just setakat tulis jam 7pagi. Hampa yang ke-2. 

Kemudian becerita pasal laluan kali ini, aku ingat yang HSN2017 dengan standard charted je yang susah perghhh yang ini pun tak kurang hebatnya. Kejam kejam dan kejamm hahahahaha. Selepas masa di atas aku sampai di garisan penamat yang jadi tak syiok nya finishing arch tu untuk 5km dan 10 km lain lain hahahahaha wei lawak wei kenapa tak skeali kan je kene pulak belok sikit baru sampai 10km. Then lepas tu tak tahu  mana kaunter medal, mana kaunter minuman, dan pisang yang diberi semua hijau hijau hijau kelat lagi. Yang paling sedih kene berebut nak dapatkan topi. Kenapa tak bagi ja masa bagi run kit hari tu dah semua orang macam bergusti nak dapatkan topi tersebut. Hampa Ke-3.

 

IMG_0660
Tak de Mood nak ambil gambar dengan Medal Ramai!!
IMG_0671
Selfie Sedas

Mungkin penganjur kene alert la next time pasal benda-benda kecil ni. Walaupun kecil pasti ramai yang mengungkit nanti. Tapi sekalung tahniah kepada Jakel kerana hasil 100% penyertaan ini disumbangkan kepada Tabung Rohingnya . So semua perserta terlibat sevcara tak langsung menyumbang kepada tabung tersebut. Tahniah. Okai nanti kita kongsi untuk cerita Larian seterusnya..

#KitaSamaSamaKongsi

KERANA SEULAS NANGKA!!!

Pergh nak cerita apa ni sebenarnya, tetiba tersebut pasal nagka ni. Nak masak ke? Oh tidak tapi apa ya?. Hahahahaha Ini ade lah sebahagian jalan cerita teater bangsawan yang baru sahaja dipentaskan di Auditiorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Dendam Laksamana sebuah naskah lama yang diterjemahkan pada satu redensi baru zaman ini oleh pengarah persembahan tetaer terkenal Patt Ibrahim. Bermula tayangan  nya pada 10 hingga 12  November yang lalu berjaya memukau hadirin yang hadir menyaksikan persembahan ini dan dibuktikan dengan tempahan tiket yang sangat memberangsangkan.

IMG_8538
Bersama Rakan Di Bangsawan Dendam Laksamana
IMG_8529
Pengarah Teater Terkenal Patt Ibrahim

Bangsawan ini menghimpukan nama-nama besar dalam barisan pelakonnya antaranya: Pekin Ibrahim ( Laksamana Megat Seri Rama) Nadia Aqilah (Wan anum) Hamzah Tahir (Bendahara Tun Abdul Jalil) dan Tria Aziz (Mayang)  juga penampilan Norzizi Zulkifili sebagai Pawang Sadewata .

IMG_8525
Pekin Ibrahim 
IMG_8527
Nadia Aqilah

Sedikit mengenai sinopsis Teater Bangsawan Megat Seri Rama atau lebih dikenali dengan nama laksamana Bentan merupakan pahlawan melayu yang sanggup berkorban dan berbakti pada kerjaan dan negaranya namun menjadi mangsa fitnah dalam perebutan kuasa.

Sultan Mahmud Syah II yang memerintah Johor Lama ketika itu terkorban bukan sahaja atas kezaliman beliau bahkan berlaku perpecahan antara puak puak di Johor Lama. Di usia 24tahun juga beliau memerintah dengan ahlak yang bertentangan dengan masyarakat yang turut disokong Seri Bija Wangsa yang bengis dan dibenci rakyat.

IMG_8448
Ucopp Bertindak Sebagai Penglipulara

Kekejaman yang berpaksikan pada nafsu semata-mata ini membawa pertumpahan darah akubat dendam Laksamana Bentan yang kehilangan isterinya setelah dibunuh Sultan atas alasan yang tidak munasabah – kerana seulas nangka

IMG_8472Begitula ceritanya mungkin ada yang tidak dapat tangkap lagi cerita ini ye kalau tajuk nya di tukar Sultan Mahmud Mangkat di Julang mungkin ade lebih familiar dan kenal bukan. Begitulah uniknya sebuah teater bangsawan !!

IMG_8501

Secara peribadinya saya memang suka keseluruhan jalan ceritanya bukan sahaja menampilkan babak penceritaan yang beremosi, ade juga elemen santai/lawak juga babak babak pertarungan. Ia memang satu produksi yang sangat WOW naskah lama yang berjaya dibawakan dengan baik di pentas bangsawan.

Ramai juga yang memuji barisan pelakon dalam bangsawan ini seperti ibu Fauziah Nawi dalam komennya di media sosial

IMG_8433

Teater Bangsawan ini juga turut mendapat sokongan dan kerjasama dari MOTAC, JKKN , Iltizam, Yayasan Hasanah dan beberapa organisasi yang lain.

IMG_8518
Barisan Pelakon – Tahniah kepada semua

So anda jangan lepaskan peluang jika dapat peluang menyaksikan mana mana Teater bangsawan yang dipentaskan kerana saya pasti cabang seni ini setanding dengan yang lain dan tentunya dapat memberi kepuasan kepada anda yang melabur untuk membeli tiket.

#KitaSamaSamaKongsi