KERANA SEULAS NANGKA!!!

Pergh nak cerita apa ni sebenarnya, tetiba tersebut pasal nagka ni. Nak masak ke? Oh tidak tapi apa ya?. Hahahahaha Ini ade lah sebahagian jalan cerita teater bangsawan yang baru sahaja dipentaskan di Auditiorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Dendam Laksamana sebuah naskah lama yang diterjemahkan pada satu redensi baru zaman ini oleh pengarah persembahan tetaer terkenal Patt Ibrahim. Bermula tayangan  nya pada 10 hingga 12  November yang lalu berjaya memukau hadirin yang hadir menyaksikan persembahan ini dan dibuktikan dengan tempahan tiket yang sangat memberangsangkan.

IMG_8538
Bersama Rakan Di Bangsawan Dendam Laksamana
IMG_8529
Pengarah Teater Terkenal Patt Ibrahim

Bangsawan ini menghimpukan nama-nama besar dalam barisan pelakonnya antaranya: Pekin Ibrahim ( Laksamana Megat Seri Rama) Nadia Aqilah (Wan anum) Hamzah Tahir (Bendahara Tun Abdul Jalil) dan Tria Aziz (Mayang)  juga penampilan Norzizi Zulkifili sebagai Pawang Sadewata .

IMG_8525
Pekin Ibrahim 
IMG_8527
Nadia Aqilah

Sedikit mengenai sinopsis Teater Bangsawan Megat Seri Rama atau lebih dikenali dengan nama laksamana Bentan merupakan pahlawan melayu yang sanggup berkorban dan berbakti pada kerjaan dan negaranya namun menjadi mangsa fitnah dalam perebutan kuasa.

Sultan Mahmud Syah II yang memerintah Johor Lama ketika itu terkorban bukan sahaja atas kezaliman beliau bahkan berlaku perpecahan antara puak puak di Johor Lama. Di usia 24tahun juga beliau memerintah dengan ahlak yang bertentangan dengan masyarakat yang turut disokong Seri Bija Wangsa yang bengis dan dibenci rakyat.

IMG_8448
Ucopp Bertindak Sebagai Penglipulara

Kekejaman yang berpaksikan pada nafsu semata-mata ini membawa pertumpahan darah akubat dendam Laksamana Bentan yang kehilangan isterinya setelah dibunuh Sultan atas alasan yang tidak munasabah – kerana seulas nangka

IMG_8472Begitula ceritanya mungkin ada yang tidak dapat tangkap lagi cerita ini ye kalau tajuk nya di tukar Sultan Mahmud Mangkat di Julang mungkin ade lebih familiar dan kenal bukan. Begitulah uniknya sebuah teater bangsawan !!

IMG_8501

Secara peribadinya saya memang suka keseluruhan jalan ceritanya bukan sahaja menampilkan babak penceritaan yang beremosi, ade juga elemen santai/lawak juga babak babak pertarungan. Ia memang satu produksi yang sangat WOW naskah lama yang berjaya dibawakan dengan baik di pentas bangsawan.

Ramai juga yang memuji barisan pelakon dalam bangsawan ini seperti ibu Fauziah Nawi dalam komennya di media sosial

IMG_8433

Teater Bangsawan ini juga turut mendapat sokongan dan kerjasama dari MOTAC, JKKN , Iltizam, Yayasan Hasanah dan beberapa organisasi yang lain.

IMG_8518
Barisan Pelakon – Tahniah kepada semua

So anda jangan lepaskan peluang jika dapat peluang menyaksikan mana mana Teater bangsawan yang dipentaskan kerana saya pasti cabang seni ini setanding dengan yang lain dan tentunya dapat memberi kepuasan kepada anda yang melabur untuk membeli tiket.

#KitaSamaSamaKongsi

Oktober Dan Percutian

Selamat datang November dan tinggallah memori Oktober. Hehehe mungkin ade yang pahit dan mungkin ade yang manins. Namun sebagai khalifah dibumi yang semakin tua ini kit aperlu juga meneruskan sisa baki kehidupan kita yang sementara ini. Perghhh insaf sekejap hahahaha.

Siapa perasan atau aku je kot yang perasan bulan oktober ini ramai yang memilih untuk bercuti kan macam aku jugak la tiga tahun  aku memang bercuti ke luar negara pada bulan oktober. Cuma tahun ini sahaja tak berkesempatan nak ke mana-mana akibat beberapa perkara yang tidak dielakan. Namun diriku dah seakan terbang ke New Zealand bila dapat kiriman dari kawan ku yang sedang bercuti di sana. Heheeee terima kasih Naim Hashim.

3458cd40-a69c-482c-961a-232cdce6c2ee

New Zealand juga antara destinasi yang aku idamkan untuk aku kunjungi selain daripada Jepun dan turki. Ye la bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan. Melihat daripada beberapa penulisan blog baru baru ini membuat aku memang betul-betul berkeinginan untuk kesana. Insyallah kalau ade rezeki nanti mungkin sampai la disana nanti.

Bercerita mengenai percutian oktober aku nak menyingkap la kenangan 3 tahun sebelum ini yang pernah aku kunjungi.

Tahun 2014 – Vietnam

10702188_10205088967928806_7834834605564725991_n

Hahahahahah Vietnam ni memamng first time aku dan kawan aku sorang ni bercuti berdua. Sebab konon nak buat travel buddy la setiap tahun aktiviti bersama. Masa tu memang kami first time berjalan berdua without any tourist guide atau sesiapa la yang dah berpengalaman berkunjung kesana. Ahahahahah tapi experience die jangan cakap la memang best. Makan shopping tempat menarik die semua kami cover dan semuanya kami buat research sendiri cuma ade bebrapa tempat yang kami tak sempat nak singgah jugak la tapi kami rasa kami sangat PUAS. Antara pengalaman kami ialah hampir ditipu seorang pakcik tua yang menjual air kelapa dan juga yang satu lagi tu hahah biarlah rahsia.

Tahun 2015 – Perth Australia

1200px-Flag_of_Australia.svg

Keluar sikit dari Negara ASIA kami berkunjung pula ke Perth Australia. Perth memang sangat sangat cantik dan aku memang suka ke sana. Kat sana sini aku dapat satu pengalaman bari iaitu memandu di sana yelaa bukan sennag nak memandu kat negara orang ni hahahahah bawak pon control je yelaa takut kene speed trap hahaha. Kami disini menetap di sebuah rumah houste di Secret Habour dan tuan rumahnya merupakan orang Johor. Kak Aniza  memang baik. Bagi sesiapa yang merancang nak bercuti di Perth nak nak cari housestay boleh follow ig beliau @perth_secret_homestay .

Tahun 2016 – Melbourne Australia

shah_arshad

Siapa yang cintakan alam semula jadi boleh berkunjung ke Perth manakala yang ingin hidup di sisi bandar yang serba moden boleh berkunjung ke Melbourne. Juga kami memilih untuk menetap di Housestay milik orang Malaysia yang menetap disana. Cuma di Melbourne 100% kami menggunakan perkhidmatan kenderaan awam kerana semua tempat boleh diakses melaluinya. Memang sungguh terancang bandararaya Melbourne ni. Kalau dah berkunjung ke Melbourne ni kene pergi semua tempat yang dicadangkan sebab memang betul betul berbaloi. Makanan halal pon memang senang nak dapat macam jugak perth. Oh lagi satu kalau berkunjung ke Australia jangan lupa beli perfume sebab memang sangat-sangat murah. Oh untuk perjalanan ke Melbourne juga aku sempat berkongsi pengalaman aku disana di dalam suratkhabar KOSMO.

MelbourneOklah mungkin tahun ni tak de rezeki nak ke Luar Negara tapi insyallah Allah maha pemberi rezeki. Mana tahu dapat sponsor pulak ke Jepun satu hari nanti hahahahah mana la tahu hehehheeh. Kalau anda sedang bercuti tu rancang la perjalanan anda sebaiknya buat research, baca pengalaman orang kat sana dan macam-macam lagi boleh buat.

 

#KitaSamaSamaKongsi

SEREMBAN KENDERA SAJI

Sejauh mana anda mengemari makanan dari kendera saji  atau bahasa mudahnya FOOD TRUCK? Baru baru ini tular mengenai harga makanan bagi kendera saji ini sangat tidak masuk akal tapi apa apa pun pilihan semuanya ditangan anda sebagai pembeli. Tepuk dada tanya iman tanya beg duit anda. Hehehe

Baiklah selain daripada di Kuala Lumpur TAPAK URBAN merupakan salah satu lokasi Kendera Saji yang terkenal. Namun di Seremban juga tak kurang hebatnya insyallah juga bakal terkenal satu hari nanti insyallah. Terletak di kawasan lapang bangunan Mara di Jalan Penghulu Cantik dan buka setiap hari Jumaat hingga Ahad bermula jam 6 petang ini mungkin lokasi JALAN JALAN CARI MAKAN yang tak patut anda lepaskan.

download
Credit: Carian Google

Banyak juga Kendera Saji yang tersedia di sini anda mungkin perlu datang kesini beberapa kali untuk mencuba aneka makanan yang disediakan so ini dia pilihan hati saya yang pertama kali bertandang disini.

1. LAKSA JOHOR

Makanan tradisi orang Johor ni. Memang craving giler sebab susah nak dapat kat kawasan sini kalau ade pun mesti ala ala kadar ja. Berbeza dengan yang disajikan disini perghh memang terangkat habis rasa dan kuahnya. Yup kuah Laksa Johor seharusnya pekat dan melazatkan dan sambal nya memang terangkat harga? Rm8.00 sebekas memang berbaloi so dah tahu mana nak cari singgah lah. Bak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_7108
Kendera Saji yang menjual pelbagai Juadah Termasuk Laksa Johor

2. MEE GORENG SOTONG

IMG_7111
D Pulau Mee Sotong 

Hahahaaha kisah Kendera Saji ni kelakar sikit hahahaaha. Aku duk pusing pusing kat area kawasan ni tetibe aku tanya pada budak yang tengah makan kat satu meja aku tanya apa yang you guys makan ni macam menarik? Dia cakap Mee Goreng Soting kat Food Truck depan tu. terus aku pergi kat situ dan buat pesanan harga ? Rm7.00 Mee banyak Sotong banyak tambah Rm1.00 Dapat telur mata. Tak payah pi Penang dah wei. cuma satu je die tak de cili potong dan cili jeruk so terpaksa bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️/5 serius boleh cuba ok.

Menu Lain:

1. MeatBall & fries With Black Pepper Sauce

2. Fried Chicken Wings With Special Sauce

So apa lagi yang berada di sekitar Seremban, Port Dickson atau yang menghala ke Selatan cuba singgah ke sini. Memang port baik bro!!

#KitaSamaSamaKongsi

Siapa Ali, Muthu & Ah Hock ?

Betapa gigihnya aku bangun pagi haritu nak teman sorang kawan ni makan. Punya laa teringin die kata seminggu jugak set date nak try breakfast kat sini. Pada malam sebelumnya aku baru habis run (klik sini) pagi tu terpaksa bangun awal lebih kurang jam 7 nak pi makan kat sini.

Hari Ahad and hujung minggu ni biasanya aku memang xkan dan xsuka nak drive almaklum laa jalan Kl satu dah la Jem satu lagi parking mahal nak mampus. So penyelesaian nya, aku naik ja PUTRA LRT dari STESEN JELATEK ke STESEN PASAR SENI.

ALI,MUTHU & AH HOCK

IMG_2292
Berhadapan Restoran

Dah sampai je stesen tersebut aku terus menuju ke tempat yang dijanjikan walaupun kedai ni bukak jam 8.30 dan kamilah yang awal sampai dan menunggu untuk kedai ni dibuka. Hahahahaa gigih bukak kedai. Tapi aku tengok memang ramai orang yang tunggu kedai ni bukak.

IMG_2280

Dah masuk kedai ni tak sempat punggung panas pelayan dah datang bagi menu untuk di order. Macam macam jugak menu tersedia memang satu Malaysia punya sarapan pagi.Lihat je menu yang ada pilih ja mana yang berkenan kat tekak mengikut selera masing.

img_6788.jpg
Menu dan Harga Boleh La buat Bajet

Bila dah order aku tengok la sekeliling kedai ni, aku rasa sebahagian dinding kedai ni tak dicat semula sebab nak nampak vintage cuma ia ditambah dengan beberapa hiasan dan di ubahsuai semula. Terperasan jugak poster 3 Orang yang berlainan bangsa mungkin simbolik pada penubuhan kedai ni.

IMG_2263 (1)
Mungkinkah itu Ali, Muthu & Ah Hock

MENU YANG MENGUJAKAN

Tak sampai beberapa minit selepas order satu-satu menu yang di order datang ke meja. Hahahaah well macam biasalah kene tunggu semua menu ada baru lah boleh start ambil gambar Food Porn hahahaha gigih kan.

Menu utama yang kami order adalah:

1. Nasi Lemak Ayam Goreng

IMG_2273

Tengok gambar pon dah tahu betapa sedapnya. Ayam goreng tepung berempah yang digoreng garing memang sangat sepadan dengan nasi yang dimasak bersama santan dan dihidangkan dengan sambal. Memang terbaik! Memang nasi lemak ni satu je yang kene sedap iaitu sambal yang menjadi pelengkap pada menu tersebut. Portion makan ni boleh makan berdua so xpayah la nak order sorg satu huhuh. Nak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

2. Lontong

IMG_2270

Lontong ni yang sedapnya adalah kuah lodehnya. Tengok saja bahan bahan dalam kuah lodeh ni memang sungguh banyak, ade lobak sengkuang dan terasa ikan bilis dalam kuahnya. Memang terangkat jugak ni. Lontong ni pun boleh makan berdua. Cuma bila order lontong ni tak de sambal bilisnya macam kebiasaannya. Bintang untuk lontong ni⭐️⭐️⭐️⭐️/5

3. Chee Cheong Fun

IMG_2271

Menu yang simple tapi menyedapkan dan mengenyangkan. Heheheh Memang sedap walaupun makan begitu sahaja. Seperti biasa portion makan untuk 2 orang jugak. ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_2272
Roti Bakar Set Bersama telur Separuh Masak
img_2269.jpg
Gambar Fooporn yang Dipilih

Ok dah siap siap makan dan sumpah kenyang hahahaha macam sia sia ja berlari semalam kami pon beransur. Layan je la gambar gambar makanan tadi ya. Moga anda pun berkeinginan nak makan sini.

IMG_2278 (5)
Ini Makan Berdua Ye Bukan Makan Sorang 

#KitaSamaSamaKongsi

SABTU KU TERISI

Salam Sayang Guys..

Dah berapa hari jarang nak menaip nak update coretan untuk #KitaSamaSamaKongsi. Yelaa dik kesibukan yang melanda diri ini ditempat kerja ekoran event event MAHA BESAR yang akan menyinggah tidak lama lagi.. Pheww. So hari ini pon duk curi-curi masa nak update blog ni ha untuk tatapan kesayangan.

Tahniah Johan & Pasangan

IMG_6707
Pengantin Sedang Makan Beradab

Sabtu 14 Oktober, Bukan sahaja negara menyambut Hari Sukan Negara tapi kawan aku sorang ni pon menyambut jadi Suami orang. Tahniah Johan Fizreen dan Adila. Johan atau Jo atau Jambu waktu zaman universiti dulu adalah satu batch aku masa ambil diploma akaun dekat Uitm Kedah. Lama jugak la tak jumpa Joe ni setakat hi hi di Facebook sahaja.

Majlis berlangsung di Dewan Perdana Keramat Mall, memang GAH dan meriah majlis nya. Aku sangat teruja jugak Pelamin dan pakaian persalinan pengantin memang kene dengan tema nya iaitu Melayu Tradisional Perak, Well pengantin perempuan diarak menaiki tandu ketika memasuki ruang dewan utama. Perrghhh dasyat kan.

IMG_6702
Tersergam Indah Pelaminan Klasik 

Bila dah datang kenduri ni memang  akan berjumpa kawan kawan lama di Uitm dulu yang rapat hingga sekarang, Oh yaa kenalan Pensyarah pon terjumpa jugak sempat la bertanya khabar dan mengambil gambar bersama-sama. Masa ni jelahh boleh sembang-sembang dengan kawan kawan lama. HEHehehehe. Aku pun tak dapat lama di Majlis tu sebab ade urusan pada sebelah malamnya pulak.

 

#PROTONHSN21KM 2017

logo_hsn

Kau dah makan banyak tadi so malam ni ko kene la bekerja keras untuk menyelsaikan misi 10 KM kau. Hahahahah sempena HARI SUKAN NEGARA yang disambut setiap Sabtu Minggu Ke 2 Oktober aku dah register untuk PROTON HSN 21 KM RUN yang berlangsung di Dataran Merdeka. Selain menyambut HSN aku juga melangsaikan azam aku iaitu setiap bulan aku kene sertai 1 Run untuk cabar diri aku. Selepas SP HALF MARATHON bulan lepas aku join yang ini pulak.

IMG_6729
Sebelum Start Event 

Perlepasan untuk larian 10Km ini pada jam 8.50 Malam so aku gerak dari rumah kira kira lepas solat Maghrib dengan menaiki Putra Lrt. Malas wei naik kereta takut jem dan jugak tak de parking pulak nanti. Sebelum peserta dilepaskan seperti kelaziman akan diadakan sesi Zumba untuk menghangatkan suasana pada malam itu.

IMG_6734
Zumba Yuk 

Acara pada malam itu jugak di sempurnakan oleh ABAH aka YB Khairy Jamaludin yang turut melepaskan peserta untuk acara 21KM. Selang 20 minit selepas itu peserta larian 10KM dilepaskan pula. Oh lupa pulak sebelum aku masuk dalam kandang untuk dilepaskan aku sempat berkunjung ke BOOTH KPJ dan sempat membuat beberapa test (Gula & Bmi) secara percuma.

IMG_6751
Booth KPJ

BARAI DIK NON

Serious aku cakap run kali ini memang buat aku barai. Mana tak nya satu traning nan hadoo dik aku memang kurang training untuk RUN kali ini then route die ni ya allah ya ampun memang mengucap panjang. Umpama kau dah mendaki dah wei aku ade laa juga 2-3 kali berjalan sebab semput nak naik bukit ni pergh memang barai. Tengok la sendiri dia punya route ni.

10km
Route 10Km

Sementara menunggu result aku n geng melepak laa depan pentas utama layan abang-abang busker nyanyi lagu malar segar dan juga celoteh emcee dan host malam itu. Oh yaaa malam itu Hadiah utama cabutan bertuah ialah sebuah kereta PROTON IRIZ uolsss siapa laa dapat kan untung sangat.

IMG_6773
Penyampaian Hadiah Best Dress

Bila hadiah untuk larian dah disampaikan ade pulak hadiah untuk pakaian terbaik.best dress. Tempat pertama 700RM seterusnya RM500 dan RM300. Hahhahaha aku tak tahu la dorang ni lari ke tak tapi pakaian dorang memang superb habis,

 

Hahahahah rasa bersalah dan berdosa nak share result yang tak seberapa ini. Tapi nak tak nak untuk anda semua i share jugak mana tahu you guys ade motivasi untuk kalahkan i yang  berlari ala mendukung lelemak di badan ni hahahahahahah.  Ok sampai sini sahaj cerita aku. Next run aku di PEACH RUN di Cyberjaya nanti aku update la Alkisahnya nanti. Terima kasih.

RESULT
Result Run

#KitaSamaSamaKongsi

KENAL PASTI ANDA SEORANG GRADUAN UITM?

Baru baru ini tular mengenai isu penjualan ijazah dari 2 universiti awam dan swasta di media-media tempatan. Lantas menyedari perkara itu anda boleh menyemak status anda mahupun pekerja yang memohon pekerjaan dari anda jika mereka adalah seorang graduan dari Universiti berkenaan. Misalnya jika seseorang itu graduan di UITM anda boleh menyemak dengan ke laman web:

www.uitm.edu.my 

dan akan di bawa ke pautan di bawah

5B6C633F-BAE8-453F-B8EB-EDE76532F8AB

kemudian akan dipaparkan pautan di bawah. Anda boleh menyemak dengan memasukan no kad matrix anda kalau kau ingat la, no kad pengenalan atau nama penuh anda …. maka akan keluarlah segala rekod berkenaan

5439484F-6548-4E5C-A7C7-57C0A64B7638
Ok so diploma abang dan ijazah adalah tulen macam abang 😄

So lepas ini majikan di luar sana tak perlu laa risau ya. Anda aku rasa sekarang ni kebanyakan majikan tak pandang sangat akedemik ni yang penting pengalaman aku rasa laa. Tapi penting jugak pelajaran ni bagi memastikan berapa tangga gaji permulaan yang kau harus dapat. Jangan memilih kerja uolsss.

#KitaSamaSamaKongsi

Why Bukit Batok could be your next place to reside

image.Are you planning to upgrade your current home and wanting buy a new property but you have not decided on which neighborhood to choose. If your answer to that is a yes, you might want to consider getting a condominium in Bukit Batok. This article will guide you through the reasons on why Bukit Batok could be your next place to reside.

image

Bukit Batok, also known also the Little Guilin has its named derived from the word “Batok”, which means skull top in Malay. This is portrayed by the hills in Bukit Batok Area. Bukit Batok was also a partial industrial area in the past but has since become a housing estate in the 1970s.

  1.     Laser tag + $1 massage
image
Credit Picture : HOMETEAMNS

Thinking hard on how to spend your weekends wisely? Why not have a game of laser tag with your friends at The Clubhouse at Home Team NS? You get to try the air rifles, have a bowling session, karaoke session at the karaoke lounge and best of all, you get to enjoy an awesome massage at the massage chair that cost only $1 for 16 minutes. That is a pretty good deal and good way to spend your weekend with your friends.

  1.     Photoshoot session at the town park

image

You will be amazed at the breathtaking scenery at Bukit Batok Town Park. This town park has earned itself a title of Little Guilin due to its breathtaking beautiful scenery. Bukit Batok Town Park has housed a granite factory once in the past until 1980s, however, it has fallen into disuse after that. Therefore, the remaining of the granite is now the towering cliffs that we see today. Still, it is one of the top choices for wedding couples to have their photoshoot sessions in Bukit Batok Town Park.

Little Guilin
Credit Pic: 2009 Street directory

As we know how beautiful Bukit Batok Town Park is, it has then become a hot spot for couples to take wedding pictures. Despite being far away from the city, it is still a well known place for people to take Instagram worthy pictures to post on their social media. If you are not up for a photo shoot session, Bukit Batok Town Park could be a good place for you to just chill and relax yourself, or even have your yoga practice.

  1.     Amazing food

Singaporeans love their local food and are willing to travel all the way just to hunt for good food. New Ubin Seafood is no stranger to Singaporeans as it is well known for its amazing Zi Char delicacies, such as the famous chilli crab. Not only the chilli crab, do give the Angus Beef Steak sprinkled with sea salt, comes with caramelized onions and potato wedges a try and you will love it for sure if you are a beef steak lover.

IMG_6209
Pic Credit : IG New Ubin Seafood
  1.     Soya sauce chicken
IMG_6210
Picture Credit : IG @kennethong

Joyden canton Kitchen located at Bukit Batok is a Cantonese restaurant that serves a variety of contemporary and traditional Cantonese dishes. If you are unsure of what dish to order, do try out their signature famous Joyden Soy Sauce Chicken. Think tender and well marinated chicken, you will definitely love this dish a lot. Other than the famous soya sauce chicken, there are also many Cantonese dishes that are worth trying out.

  1.     Beer buffet 

Great news for alcohol lovers or people who want to spend their time chilling, drinking and talking at the same time. The RawR Kitchen has received many good reviews and it is a microbrewery cum restaurant that serves beer buffet. The RawR Kitchen specializes in craft beer and customers get to choose between 11 types of different beers by On Tap Brewery. The recommended Wheat Beer has won a second place in the Asia Beer Medal Awards. If you like it, opt for the affordable beer buffet that costs only $35 and you get to drink all you want for a whole 2 hours. You can even order the deep fried pork belly and salted egg yolk wings to pair with your beer.

Are you convinced yet? If you are, thinking of getting a resale HDB flat in Bukit Batok, do check out the table below for the average HDB resale price:

Year 3 bedrooms 4 bedrooms 5 bedrooms
2016 $326,500 $423,200 $525,750
2015 $327,750 $422,350 $520,300
2014 $351,875 $448,475 $541,750

There are also condominium units available at Bukit Batok neighborhood that is worth checking out.

In conclusion, Bukit Batok is a great place to reside at with a granite mountain in your backyard and some of the best Zi Char stall and cafes in Singapore that you can visit. You can also check out some hidden gems that most Singaporeans do not know about. Furthermore, Bukit Batok is a peaceful and quiet housing estate as compared to the busy neighborhood such as the Central Business District (CBD) or Orchard Road.

image

#KitaSamaSamaKongsi