SETAHUN SEKALI BERJUMPA

Nak tanya korang dalam setahun berapa banyak kali korang jumpa kawan kawan sekolah/universiti kira kira macam majlis reunion la tak kesah la majlis besar ke majlis kecik ke atau terjumpa di kenduri kawen hahahahaa.

Tapi tak kesah la kan berapa banyak kali berjumpa ke tapi yang penting hubungan tu tak putus begitu sahaja. Macam aku jugak la setahun sekali ja dapat berkumpul ramai-ramai macam ni untuk batch aku semasa di Uitm Kedah. s yelaa ade yang duduk KL boleh la jumpa yang duk jauh susah sikit la.

IMG_0389

Bila berjumpa je haaa ade yang dah kawen ade yang dah beranak pinak dah. Mula sorang lepas tu berdua kini bertiga. Al kisahnya hahahahaha.  Baru baru dapat la peluang berjumpa dengan dorang ni. Majlis berbuka puasa di Pusat Alumni UM first time jugak datang sini. Meriah. So rata-rata memang semua dah dimiliki dan memiliki aku je yang solo.. eh solo ke hhahahahahahahahah.

IMG_0392

Thanks semua !! Jumpa lagi next reunion =)

SAMBAL TUMIS WARISAN OPAH

RESIPI – SAMBAL BILIS PETAI

Sambal ikan bilis memang jadi favourite aku! Kalau letak petai lagi bertambah selera laa aku. Ade orang jugak bila pergi travel mesti bawak sambal goreng kering yang rencahnya mungkin ade ikan bilis, tempe kacang dan sebagainya. Tapi memang ini la bekalanya sewaktu aku mengembara ke Eropah dulu tapi tak mampu buat sendiri hanya tempah kat orang sahaja. Perghh kalau makan dengan nasi panas dan roti pon dah rasa nikmat.

namun banyak banyak sambal yang aku pernah jumpa, jujur aku cakap sambal ikan bilis arwah opah aku memang win kalau die buat. Dulu arwah menjual nasi lemak dekat jalan ampang sebelah kem askar Jalan Ampang siapa yang bekerja atau duduk kat area situ memang tahu Nasi Lemak arwah opah aku tu. Alfatihah untuk arwah. Walau tak serupa dengan die punya. Tapi aku rasa macam ok jugak. Hahahaha

Aku ade jugak perancangan nak buat sambal bilis kering ni dan nak pasarkan tapi belum berkesempatan lagi, setakat masak untuk dirumah dan kawan kawan office tu masih larat lagi hehehhee tapi nak komersialkan tu mungkin kene berguru lagi.

Bahan Bahan:

200GM Ikan Bilis
100GM PETAI

BAHAN KISAR
2 Biji Bawang Besar
5 Biji Bawang Putih
15-20 Tangkai Cili Kering (asingkan)
Sedikit Belacan

Air Asam Jawa
Garam Gula

IMG_9738

Cara Penyediaan

Basuh dan toskan ikan bilis lalu digorengkan sehingga garing kemudian ketepikan. Kisar bahan-bahan untuk dikisar tumiskan kisaran cili kering terlebih dahulu sehingga pecah minyak dan kemudian masukan kisaran yang lain dan terus kacau. Masukan juga petai tadi bersama dan masak sehingga cili tadi bertukar agak gelap. Masukan sedikit air asam jawa dan gula serta garam. Akhir sekali masukan ikan bilis tadi dan kacau sehingga sebati. Selamat Mencuba.

#KitaSamaSamaKongsi

LARA DI BALIK MAGGIE GORENG

Alhamdulillah dah masuk hari ke 10 kita berpuasa kan. So bebagai menu masakan dan  juadah kita dah hadap dan berbagai pengalaman juga kita tempuh sepanjang Ramadan ini. Moga terus istiqamah ye. Hahahah kalau post aku ni bukan pasal lain pasal makanan la jugak tapi hari ni lain sikit. Ade sedikit kedukaan dalam pengalaman nak berbuka semalam.

Semalam kalau ikutkan aku berbuka dengan NASI ARAB HADRAMAWT lebihan dari meeting HANDS di rumah jamirul malam ahad hari tu. So masa sahur semalam tak sempat nak makan jadi bawak la balik Seremban dengan harapan nak makan waktu berbuka nanti. Sejurus pulang je dari PICC aku terus ke pantry office untuk letakan bekal tersebut dalam peti ais juga bersama popia cheese yang aku buat hari Sabtu lalu yang disejukbeku (resipi update later).  Kisah tragis bermula jam 5 petang sjurus aku lepas solat Asar, selalunya pantry akan ditutup jam 530 petang so aku pon solat la dulu. Lepas solat aku terus ke pantry nak bukak pintu tetibe….. Haaaa pintu dah kunci dan semua staff admin dah balikk wuarghhhhh macam ne ni dunia seakan gelap gelita bahahahaha ceewaaahhh.

Aku pun balik la rumah terus dengan kedukaan tiada juraian air mata ahahahah. Aku ni memang sejenis masak dan makan kat umah jarang nak beli-beli kat bazar ni yelaaa nak berebut parking la, nak bersesak dengan orang memang takla so aku terus balik umah. Sampai je kat rumah terus aku bukak peti ais aku dan tengok apa yang aku boleh masak untuk waktu berbuka nanti. Ade la lebihan dada ayam, sotong, fishball, fishcake dana de MAGGIE haaaa terus kata nak buat MAGGIE Goreng.

Lebih kurang jam 6:45 petang aku start memasak, ni aku list kan bahan-bahan die dan cara penyediaan nya so aku nak bagi nama menu ni MAGGIE GORENG MELARA ahhahahahaha. Selamat mencuba.

MAGGIE GORENG MELARA

IMG_9838

Bahan-Bahan:

  • 2 Paket Maggie Kari (Rebus dan Simpan Perencahnya)
  • 1 Biji Bawang Besar
  • 5 Biji Bawang Putih
  • 4 Tangkai CIli Api
  • 3 Sudu Besar CIli kisar
  • 1 Sudu Besar Sos Seafood ADABI
  • Kicap
  • Dada Ayam
  • Fish Ball/ Fish Cake
  • Sayuran : Lobak /Sawi
  • Sedikit Air

Cara Penyediaan:

Tumis bawang merah, putih, dan cilia pi sehingga layu kemudian masukkan cili kisar tadi tumiskan sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan dada ayam dan fishball serta fish cake dan ratakan masukan juga Sos Seafood dan kicap juga sedikit air. Gaulkan hingga sebati masukan perencah Maggie kari bersama sayuran tadi. Terakhir masukan Maggie yang telah di rebus dan gaulkan hingga rata. Boleh tambah telur kalau anda suka, heheheh. Ok siap untuk di hiding.

#KitaSamaSamaKongsi