SEREMBAN KENDERA SAJI

Sejauh mana anda mengemari makanan dari kendera saji  atau bahasa mudahnya FOOD TRUCK? Baru baru ini tular mengenai harga makanan bagi kendera saji ini sangat tidak masuk akal tapi apa apa pun pilihan semuanya ditangan anda sebagai pembeli. Tepuk dada tanya iman tanya beg duit anda. Hehehe

Baiklah selain daripada di Kuala Lumpur TAPAK URBAN merupakan salah satu lokasi Kendera Saji yang terkenal. Namun di Seremban juga tak kurang hebatnya insyallah juga bakal terkenal satu hari nanti insyallah. Terletak di kawasan lapang bangunan Mara di Jalan Penghulu Cantik dan buka setiap hari Jumaat hingga Ahad bermula jam 6 petang ini mungkin lokasi JALAN JALAN CARI MAKAN yang tak patut anda lepaskan.

download
Credit: Carian Google

Banyak juga Kendera Saji yang tersedia di sini anda mungkin perlu datang kesini beberapa kali untuk mencuba aneka makanan yang disediakan so ini dia pilihan hati saya yang pertama kali bertandang disini.

1. LAKSA JOHOR

Makanan tradisi orang Johor ni. Memang craving giler sebab susah nak dapat kat kawasan sini kalau ade pun mesti ala ala kadar ja. Berbeza dengan yang disajikan disini perghh memang terangkat habis rasa dan kuahnya. Yup kuah Laksa Johor seharusnya pekat dan melazatkan dan sambal nya memang terangkat harga? Rm8.00 sebekas memang berbaloi so dah tahu mana nak cari singgah lah. Bak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_7108
Kendera Saji yang menjual pelbagai Juadah Termasuk Laksa Johor

2. MEE GORENG SOTONG

IMG_7111
D Pulau Mee Sotong 

Hahahaaha kisah Kendera Saji ni kelakar sikit hahahaaha. Aku duk pusing pusing kat area kawasan ni tetibe aku tanya pada budak yang tengah makan kat satu meja aku tanya apa yang you guys makan ni macam menarik? Dia cakap Mee Goreng Soting kat Food Truck depan tu. terus aku pergi kat situ dan buat pesanan harga ? Rm7.00 Mee banyak Sotong banyak tambah Rm1.00 Dapat telur mata. Tak payah pi Penang dah wei. cuma satu je die tak de cili potong dan cili jeruk so terpaksa bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️/5 serius boleh cuba ok.

Menu Lain:

1. MeatBall & fries With Black Pepper Sauce

2. Fried Chicken Wings With Special Sauce

So apa lagi yang berada di sekitar Seremban, Port Dickson atau yang menghala ke Selatan cuba singgah ke sini. Memang port baik bro!!

#KitaSamaSamaKongsi

Siapa Ali, Muthu & Ah Hock ?

Betapa gigihnya aku bangun pagi haritu nak teman sorang kawan ni makan. Punya laa teringin die kata seminggu jugak set date nak try breakfast kat sini. Pada malam sebelumnya aku baru habis run (klik sini) pagi tu terpaksa bangun awal lebih kurang jam 7 nak pi makan kat sini.

Hari Ahad and hujung minggu ni biasanya aku memang xkan dan xsuka nak drive almaklum laa jalan Kl satu dah la Jem satu lagi parking mahal nak mampus. So penyelesaian nya, aku naik ja PUTRA LRT dari STESEN JELATEK ke STESEN PASAR SENI.

ALI,MUTHU & AH HOCK

IMG_2292
Berhadapan Restoran

Dah sampai je stesen tersebut aku terus menuju ke tempat yang dijanjikan walaupun kedai ni bukak jam 8.30 dan kamilah yang awal sampai dan menunggu untuk kedai ni dibuka. Hahahahaa gigih bukak kedai. Tapi aku tengok memang ramai orang yang tunggu kedai ni bukak.

IMG_2280

Dah masuk kedai ni tak sempat punggung panas pelayan dah datang bagi menu untuk di order. Macam macam jugak menu tersedia memang satu Malaysia punya sarapan pagi.Lihat je menu yang ada pilih ja mana yang berkenan kat tekak mengikut selera masing.

img_6788.jpg
Menu dan Harga Boleh La buat Bajet

Bila dah order aku tengok la sekeliling kedai ni, aku rasa sebahagian dinding kedai ni tak dicat semula sebab nak nampak vintage cuma ia ditambah dengan beberapa hiasan dan di ubahsuai semula. Terperasan jugak poster 3 Orang yang berlainan bangsa mungkin simbolik pada penubuhan kedai ni.

IMG_2263 (1)
Mungkinkah itu Ali, Muthu & Ah Hock

MENU YANG MENGUJAKAN

Tak sampai beberapa minit selepas order satu-satu menu yang di order datang ke meja. Hahahaah well macam biasalah kene tunggu semua menu ada baru lah boleh start ambil gambar Food Porn hahahaha gigih kan.

Menu utama yang kami order adalah:

1. Nasi Lemak Ayam Goreng

IMG_2273

Tengok gambar pon dah tahu betapa sedapnya. Ayam goreng tepung berempah yang digoreng garing memang sangat sepadan dengan nasi yang dimasak bersama santan dan dihidangkan dengan sambal. Memang terbaik! Memang nasi lemak ni satu je yang kene sedap iaitu sambal yang menjadi pelengkap pada menu tersebut. Portion makan ni boleh makan berdua so xpayah la nak order sorg satu huhuh. Nak bagi berapa bintang? ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

2. Lontong

IMG_2270

Lontong ni yang sedapnya adalah kuah lodehnya. Tengok saja bahan bahan dalam kuah lodeh ni memang sungguh banyak, ade lobak sengkuang dan terasa ikan bilis dalam kuahnya. Memang terangkat jugak ni. Lontong ni pun boleh makan berdua. Cuma bila order lontong ni tak de sambal bilisnya macam kebiasaannya. Bintang untuk lontong ni⭐️⭐️⭐️⭐️/5

3. Chee Cheong Fun

IMG_2271

Menu yang simple tapi menyedapkan dan mengenyangkan. Heheheh Memang sedap walaupun makan begitu sahaja. Seperti biasa portion makan untuk 2 orang jugak. ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

IMG_2272
Roti Bakar Set Bersama telur Separuh Masak
img_2269.jpg
Gambar Fooporn yang Dipilih

Ok dah siap siap makan dan sumpah kenyang hahahaha macam sia sia ja berlari semalam kami pon beransur. Layan je la gambar gambar makanan tadi ya. Moga anda pun berkeinginan nak makan sini.

IMG_2278 (5)
Ini Makan Berdua Ye Bukan Makan Sorang 

#KitaSamaSamaKongsi

KAWAN SAMPAI BILA BILA PUN KAWAN

Tetibe minggu lepas hari Ahad tak tau nak buat apa yelaaa mana taknya pukul 3pagi dah sampai KL dari Kulim bajet bajet kul 6 sampai tapi bas yang aku naik tu hahahaahah serammm laju gile bahahaha.. Nasib tak ….

Rutin kebiasaan aku kalau hujung minggu mesti Zumba tapi dek kerana mengantuk dan kira kira injured lepas Sp Half Marathon tu aku skip je laa session haritu. Then tak de buat apa duk stalk laa insta story kawan kawan tetibe ade seorang hamba allah ni komen balik wei jom jumpa nak lunch .. Hahahaha

IMG_5711[1]

kebetulan aku memang lama tak jumpa die ni so aku pun just setuju je dah alang alang aku roger jugak kawan aku sorang ni yang memang satu geng jugak dulu dengan kami masa kerja kat primework studio . So masing-masing decide nak keluar lunch di Avenue K. Haaa sebut pasal Avenue K ni aku memang lama dah teringin nak makan Dolly Dim Sum kat bawah tu cuma bila ajak yang lain asik tak free jaa so kebetulan kat situ yang dekat dan xcrowded so kami jumpa kat situ ja.

Okai selingan sikit #Ootd masa ini aku pakai baju dari Melbourne yang aku beli baju putih polos dengan Jaket yang aku tampal patch #Route66 jaket ni aku beli dah lama tapi tak guna guna sebab tak muat dulu hahahaha.

img_5742-e1506742672513.jpg

Aku sampai betul-betul waktu lunch lebih kurang jam 1.30 tengahari orang pon masa tu boleh tahan laa tapi xpenuh. Satu ja aku puji Avenue K walau tengh bandar orang tak ramai Boat Noodle die pun xramai pergi la try! So kawan aku sorang dah sampai terus chop tempat duduk. Masing masing first time datang and order ade ja menu tapi tak de gambar dah semua tak keruan nak order mana.

Bila semua dah order masing-masing punya selera berborak laa kami update pasal berita terkini masing masing yelaa lama tak jumpa kan. Hahahahaha Ok dalam setengah jam lepas tu satu satu meni kami sampai . Nak tahu apa yang kami order heheheh jeng jeng:

IMG_5717

IMG_5719

Komen pasal makanan:

1) Harga – Bukan nak cakap apa tapi memang ok la di caj sebegitu tapi bila tengok balik portion yang kau dapat memang berbaloi-baloi. Kira 1 pinggan boleh kongsi 2 orang. So cadangan bila korang nak order make sure berpada-pada boleh jaa datang selalu kat sini.

2) Pelayan – Mesra dan ok. Then cepat dorang serve kami, kami mintak extra spoon pin cepat je sampai .

3.) Interior memang superb habis hahahaah memang sesuai untuk bawak family kat sini. Yang nak buat #Ootd Ke foodporn memang sesuai sangat

4) Recommended menu:

*Dim Sum - Siew Mai 

* Prawn Chee Chong Fun

* Crispy Egg Noodle

*Iced Sea Coconut

Ok habis cerita ni. Kami decide nak pi pavilion maklum laa aku pun bukan selalu turun KL City ni better duk umah kan bahahah. Yang sorang ni duk gigih nak cari Lipstick kat DUCK yang VIVY YUSOFF punya tu. Bila dah dapat lipstick tu kami ke Fashion Vallet pulak tengok tengok lepastu terperasan laa satu kata kata hikhmt ni terus posing di situ.

IMG_5803
‘… I’m not A Shopaholic, I’m just helping the economy…”

Lepas dah puas jamu mata kami decide nak Hi Tea di food republic di PAVI ja haahaha menu nya? mula mula sorang ni nak makan Ice Cream tapi tak jumpa pulak then nampak pulak taufufa dan cakoi terus decide beli dan makan kat situ.

Then Cadangnya nak pergi makan nasi lemak tapi memandangkan kenyang dah so kami postpone makan session ni lain kali hahahahaha, So nekad nak balik . Sebelum balik kami abadikan kenangan dengan mengambil gamabr bersama, Bahahahah cerita di sebalik gamba ini, tiada jurukamera hanya props yang di gunakan ialah kotak kasut dan kasut serta kamera self time taraaaaa.

 

#KitaSamaSamaKongsi