SAMBAL PETAI UDANG

Dalam bulan puasa ni kira dah 2 kali la aku masak sambal petai. Pertama sambal ikan bilis dengan petai (Resipi) dan kali ini aku letak udang je. Hahahah Al-kisahnya udang ni dah dekat seminggu dalam freezer tu sebab dah nak balik kampung kan ehh KL kan sempena cuti raya ni kene laa kosong-kosongkan peti ais. So ini die resipi udang sambal petai.

19396977_10209101719408247_5622023754947554383_n.jpg

Bahan-Bahan

10-15 Tangkai Cili Kering

2 Biji Bawang Besar

5 Biji Bawang Putih

(di kisarkan sekali)

200 Gm Udang

100 Gm Petai

Sedikit Ikan Bilis

Sedikit Belacan

Sedikit Air Asam Jawa

Gula & Garam Sebagai Perasa

Minyak untuk menumis.

 

Cara-Cara: 

Tumiskan bahan yang dikisar tadi bersama ikan bilis dan petai sehingga garing, kemudian masukan sedikit belacan dan bahan perasa. Selepas itu masukan udang dan gaulkan sehingga sebati. Tambah sedikit air asam jawa untuk didihkan sebentar. Jika hendak masukan santan pon boleh dan letakan sedikit hirisan bawang besar. Senang je kan.. Selamat Mencuba.

#KitaSamaSamaKongsi

RESIPI – POPIA KENTANG CHEESE

Popia Gulung, Popia Basah, Popia sayur dan bermacam jenis popia kau pernah jumpa kat PARAM (Pasar Ramadan) Tapi Yang satu ni memang tiada lagi dipasaran aku ras ahahahaha.Ok actually resipi ni hasil daripada Geng Geng BBK masa study dulu. Noly, Kak Sheda dan lisa dorang la yang rajin duk buat then bagi kat kami. Sempat la tanga resipi pada depa cuma iolss ade olah sikit mengikut citarasa masing-masing. Nak bagi resipi ini iolss tak main timbang berapa gm bagai semua ikut rasa ikut hati atau bahasa pasar main campak-campak je.

IMG_9740

RESIPI :

1 Paket Kulit Popia

IMG_9689

INTI :

Bahan A
6-7 Biji Ubi Kentang (Di Rebus dan dilenyek)

Bahan B
2 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
5 Tangkai Cili Merah
Sedikit Ayam Cincang
Kiub Pati Ayam
Sedikit Air

Bahan C
Cream Cheese Tatura – Paket Kecil

Cara-cara :

Bahan A tadi dilenyekkan dan dibiarkan sejuk sementara. Kemudian tumis bahan B dan biarkan sejuk sementara. Apabila Bahan A dan B sudah sejuk gaulkan Bahan C bersama. Jadilah intinya.

Kemudian isikan kulit popia tadi dengan intinya dan goreng sehingga garing. Sedia dihidang.

#KitaSamaSamaKongsi

SAMBAL TUMIS WARISAN OPAH

RESIPI – SAMBAL BILIS PETAI

Sambal ikan bilis memang jadi favourite aku! Kalau letak petai lagi bertambah selera laa aku. Ade orang jugak bila pergi travel mesti bawak sambal goreng kering yang rencahnya mungkin ade ikan bilis, tempe kacang dan sebagainya. Tapi memang ini la bekalanya sewaktu aku mengembara ke Eropah dulu tapi tak mampu buat sendiri hanya tempah kat orang sahaja. Perghh kalau makan dengan nasi panas dan roti pon dah rasa nikmat.

namun banyak banyak sambal yang aku pernah jumpa, jujur aku cakap sambal ikan bilis arwah opah aku memang win kalau die buat. Dulu arwah menjual nasi lemak dekat jalan ampang sebelah kem askar Jalan Ampang siapa yang bekerja atau duduk kat area situ memang tahu Nasi Lemak arwah opah aku tu. Alfatihah untuk arwah. Walau tak serupa dengan die punya. Tapi aku rasa macam ok jugak. Hahahaha

Aku ade jugak perancangan nak buat sambal bilis kering ni dan nak pasarkan tapi belum berkesempatan lagi, setakat masak untuk dirumah dan kawan kawan office tu masih larat lagi hehehhee tapi nak komersialkan tu mungkin kene berguru lagi.

Bahan Bahan:

200GM Ikan Bilis
100GM PETAI

BAHAN KISAR
2 Biji Bawang Besar
5 Biji Bawang Putih
15-20 Tangkai Cili Kering (asingkan)
Sedikit Belacan

Air Asam Jawa
Garam Gula

IMG_9738

Cara Penyediaan

Basuh dan toskan ikan bilis lalu digorengkan sehingga garing kemudian ketepikan. Kisar bahan-bahan untuk dikisar tumiskan kisaran cili kering terlebih dahulu sehingga pecah minyak dan kemudian masukan kisaran yang lain dan terus kacau. Masukan juga petai tadi bersama dan masak sehingga cili tadi bertukar agak gelap. Masukan sedikit air asam jawa dan gula serta garam. Akhir sekali masukan ikan bilis tadi dan kacau sehingga sebati. Selamat Mencuba.

#KitaSamaSamaKongsi

LARA DI BALIK MAGGIE GORENG

Alhamdulillah dah masuk hari ke 10 kita berpuasa kan. So bebagai menu masakan dan  juadah kita dah hadap dan berbagai pengalaman juga kita tempuh sepanjang Ramadan ini. Moga terus istiqamah ye. Hahahah kalau post aku ni bukan pasal lain pasal makanan la jugak tapi hari ni lain sikit. Ade sedikit kedukaan dalam pengalaman nak berbuka semalam.

Semalam kalau ikutkan aku berbuka dengan NASI ARAB HADRAMAWT lebihan dari meeting HANDS di rumah jamirul malam ahad hari tu. So masa sahur semalam tak sempat nak makan jadi bawak la balik Seremban dengan harapan nak makan waktu berbuka nanti. Sejurus pulang je dari PICC aku terus ke pantry office untuk letakan bekal tersebut dalam peti ais juga bersama popia cheese yang aku buat hari Sabtu lalu yang disejukbeku (resipi update later).  Kisah tragis bermula jam 5 petang sjurus aku lepas solat Asar, selalunya pantry akan ditutup jam 530 petang so aku pon solat la dulu. Lepas solat aku terus ke pantry nak bukak pintu tetibe….. Haaaa pintu dah kunci dan semua staff admin dah balikk wuarghhhhh macam ne ni dunia seakan gelap gelita bahahahaha ceewaaahhh.

Aku pun balik la rumah terus dengan kedukaan tiada juraian air mata ahahahah. Aku ni memang sejenis masak dan makan kat umah jarang nak beli-beli kat bazar ni yelaaa nak berebut parking la, nak bersesak dengan orang memang takla so aku terus balik umah. Sampai je kat rumah terus aku bukak peti ais aku dan tengok apa yang aku boleh masak untuk waktu berbuka nanti. Ade la lebihan dada ayam, sotong, fishball, fishcake dana de MAGGIE haaaa terus kata nak buat MAGGIE Goreng.

Lebih kurang jam 6:45 petang aku start memasak, ni aku list kan bahan-bahan die dan cara penyediaan nya so aku nak bagi nama menu ni MAGGIE GORENG MELARA ahhahahahaha. Selamat mencuba.

MAGGIE GORENG MELARA

IMG_9838

Bahan-Bahan:

  • 2 Paket Maggie Kari (Rebus dan Simpan Perencahnya)
  • 1 Biji Bawang Besar
  • 5 Biji Bawang Putih
  • 4 Tangkai CIli Api
  • 3 Sudu Besar CIli kisar
  • 1 Sudu Besar Sos Seafood ADABI
  • Kicap
  • Dada Ayam
  • Fish Ball/ Fish Cake
  • Sayuran : Lobak /Sawi
  • Sedikit Air

Cara Penyediaan:

Tumis bawang merah, putih, dan cilia pi sehingga layu kemudian masukkan cili kisar tadi tumiskan sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan dada ayam dan fishball serta fish cake dan ratakan masukan juga Sos Seafood dan kicap juga sedikit air. Gaulkan hingga sebati masukan perencah Maggie kari bersama sayuran tadi. Terakhir masukan Maggie yang telah di rebus dan gaulkan hingga rata. Boleh tambah telur kalau anda suka, heheheh. Ok siap untuk di hiding.

#KitaSamaSamaKongsi

RESIPI- BIHUN KUNG-FU

IMG_9741.JPG

Haaa biasala bila tekak ni memilih bende nak makan waktu berbuka kena la masak! Kalau pi Bazaar tu tak tau laa makan apa banyak benor pilihan menu nya. Nasib la aku teringat haritu ade beli Bihun, Sotong, Dada Ayam dan Fishcake then telur pon ade jugak jeng jeng terus ade idea nak masak apa. So sampai ja rumah terus sinsing lengan duk menukang kat dapur 😄. Ok ini lah bahan bahan dia.

KUAH KUNG-FU:

5Biji Bawang putih
1 Biji Besar Bawang Merah
4-5 Tangkai Cili Api
Sedikit Dada Ayam
Sedikit Sotong
Fishball
Fishcake
Lobak Merah (Potong Tebal)
Tomato Ceri (Belah 2)
Foo Chuk
1 Kiub Pati Ayam Knorr
Serbuk Lada Hitam
2 Biji Telur

BIHUN :

Bihun di goreng secara deep fried untuk dapatkan kerangupan 😄

Cara – Cara :

Panaskan minyak masak dan masukan terlebih dahulu dada ayam,Sotong, Fishcake dan fishball kemudian masukan bawang putih dan merah serta ketukkan cili apo tadi. Goreng sehingga layu bawang tersebut.

Kemudian masukan sedikit air dan sayuran tadi renehkan sehingga mendidih masukan juga perasa mengikut cita rasa masing masing. Masukkan 2 biji telur dan teruskan mengacau sehingga pekat.

Tuangkan kuah kungfu tadi di atas bihun yang telah di deep fried dan sedia dihidang. Selamat Mencuba.

#KitaSamaSamaKongsi

RESIPI – BUBUR JAGUNG BERKRIM

Selain Bubur Kacang Hijau, Pulut Itam dan Bubur Gandum ade lagi satu manisan bubur ni yang aku suka sangat BUBUR JAGUNG. Aku rasa sesedap yang aku ingat yang dijual di PASAR RAYA MYDIN USJ1 tak tahu la ade lagi ke tak tapi situ mmg serious sedap! Bubur ni lain orang lain caranya tapi apa yang aku kongsikan hari ini sesuatu yang mudah cepat dan pastinya SEDAP.

Bahan Bahan juga beli sahaja macam Jagung tu kalau dulu kene sagat sekarang tak perlu beli je dalam tin yang jenis karnel atau sebiji-sebiji mahupun yang berkrim yang selalu orang gune untuk ABC dan APAM BALIK. Memang sesuai dihidangkan waktu berbuka ni.

So lepas ni jangan la cakap buat bubur manisan ni susah senang je janji M besar kt dahi tu dipadamkan segera. Buat la sehari 1 Bubur, mungkin dapat membuatkan selera anak anak anda mahupun suami anda bertambah waktu berbuka.

IMG_9736
Gambar Hasil Sentuhan Ninamirza.com

BAHAN-BAHAN

1 Tin Jagung Karnel ADABI
1 Tin Jagung Krim ADABI
1 Kotak Kecil Santan
5 Sudu Besar Gula Merah
5 5 Helai Daun Pandan
1/2 Cawan Sagu
Secubit Garam

Cara Penyedian:

Didihkan Santan, Daun Pandan , Gula Merah bersama sedikit air dan letakan secubit garam untuk menambahkan rasa lemak pada santan tersebut. Bila dah mendidih masukan pula Jagung Karnel Tin dan Sagu tadi kacau sehingga beberapa minit. Akhir sekali sebelum di hidang masukan Jagung Krim tadi untuk menambahkan kepekatan pada kuah Bubur Tadi. Siap untuk dihidang. Selamat Mencuba

#KitaSamaSamaKongsi

AIS KACANG VERSI KOREA

Asal kau balik KL je makan makan dan terus makan lepas tu gaduh GEMUK hahahahahah. Wel itulah Aku nak nak ade kawan sekali yang memang suka makan. memang menjadi la. Hari sabtu lepas after balik kerja dah janji dengan kawan ni nak ke Kenanga Mall untuk cari patching setelah beliau membaca kisah DIY PATCHING pada entry yang lepas. Bawak la dia. Ingat nak beli patch tu je rupanya berjalan sakan shopping hahahahahaha.

Lepas shopping tu dia punya laa nak makan snow ice korea duk pulun la google yang mana yang sedap dan jadi trending. Lepas tu terjumpa la satu Restoran ni tapi alkisahnya di Bangsar pergi la kau merayau memalam hari di Bangsar. Tapi disebabkan laporr katanya akibat bangun lewat kami singgah di BAKSO MONSTER katanya milik pereka fesyen Jovian Mandagie. Makanan nya pon sedap lepas tu interior die memang VAVAVOMM. Tapi yang duduk KL memang tahu la kan betapa hazabnya nak parking kat Jalan Telawi ni. Nasib abang masuk je terus ade kereta nak keluar hahahaha rezeki.

IMG_8455
Cantikkan Background Belakang Ni

Lepas mengenyangkan diri dengan main course berlalu la kami pergi menuju kedai Korea tersebut. Menapak jugak la dari bakso Monster tu. Hahahahahah. APa nak buat gigihkan diri la jugak. heheheh Akhirnya sampai jugak kat Hanbing ni betul betul tepi Nurita Harith punya Butik.

 

IMG_8452
Hanbing Restoran

IMG_8441Masa dah sampai kat situ, memang ramai orang kat Restoran terpaksa la menunggu walau ade meja kosong yang 3-4 seater die xkan bagi kalau ko berdua je sebab takot ade yang lain datang nanti. Nasib baik waktu kita orang pergi tu xde lah tunggu lebih dari 10 minit hehehehe tapi kat dalam dah penuh so kena la duduk luar.

IMG_8451
Full House

Ingat kan Restoran ni jual Snow Ice tu je rupanya banyak lagi pilihan makanan. Tengok la next trip kalau berkesempatan. Tapi Snow Ice manggo ni ya ampun memang berbaloi dengan harganya Rm28. Mangga die banyak giler menang 2 orang pun tak habis tapi hakikatnya kawan ko je yang sorang tu habiskan. heheh.

IMG_8447

IMG_8448

IMG_8449

IMG_8450
Imej Rakaman IPhone 6 Je=)

Well bagi yang teringin tu boleh la singgah sini tapi banyak je restoran korea yang jual bende alah Air Batu Campur versi korea ni. hehehe Selamat Mencuba. #KitaSamaSamaKongsi

IMG_8454