ROCKSTAR RUN – BERLARI BAK SUPERSTAR

Kemain tajuk entry ko kali ni kan, hahahahaha persis JUARA LAGU. Bahhahaah kali ini abang nak kongsikan cerita dan susur galur perjalanan program larian yang baru sahaja abang sertai selepas HARI RAYA AIDILFITRI yang nescaya menternak lemak dengan jayanya. Selepas episod larian STANDARD CHARTED (klik Sini) bulan Mei yang lalu larian abang terhenti dik bulan puasa dan syawal yang menjelma.

Untuk makluman juga abang mencuba untuk beraksi buat pertama kalinya bagi kategori 10KM pula. Perghhhhh macam tak caya kan. Walaupun training die yang yang ado ja tapi alhamdulilah abang berjaya melaksanakan nya. Nah pose abang sejurus tamat acara.

IMG_3037

Semua peserta dah start berkumpul di depan PLAZA SHAH ALAM SEK 9 kira-kira jam 6 pagi kerana flagg off  dijangka pada 6.30 pagi. Sesi warm up dijayakan oleh trainer zumba yang berpengalaman yelah kene la warm up dulu kang tak pasal terseliuh sana sini pulak. Menurut penganjur THE RUNNING DIVA MALAYSIA kira-kira 3700 terlibat bagi larian ini wowwwwww.

IMG_3030

Bila dah dilepaskan abang pon berlari orang kata 5km pertama sangat penting untuk mendapatkan pace yang betul supaya ko takkan terpancit nanti alhamdulilah 5km tanpa berhenti abang berjaya lakukan. Lepas 5km tu ade la abang berlari-lari anak dan bermanja-manja dengan orang-orang sekeliling.

IMG_3035

Route kali ini agak ok laa dari Bukit tunku CHOW KIT RUN (klik Sini) tempoh hari naik pitam abang mendaki. Dan tak pernah tahu pulak selok belok sek 6 ni sampai ke bukit bandaraya sampai ke setia alam perghhhhh. Jauh jugak abang berlari ye hahahahaha. Ok layan je lah gambar abang ni ha. Oh lepas ja event kami pi brekafast dulu then singgah ke Dataran Kemerdekaan untuk ambil gambar POST – RUNNING.

IMG_3070

IMG_3059

IMG_3068

Next event – IJM SEREMBAN RUN jumpa nanti tegur tegur la.

 

#KitaSamaSamaKongsi

SCKLM2017 – LARIAN TERAKHIR

scKL

Hah? dah kenapa pulak terakhir? heheheh terakhir untuk kategori Fun Run so lepas raya ni kita kan concentrate untuk ambil kategori 10km/12km hahahaha but betul la, kalau kita tak cabar diri kita sendiri mana kita nak tahu kan. Ok berbalik pada cerita Standard Chartered Kuala Lumpur Marathon ini, acara ini memang saban tahun diadakan di ibu negara. Penyertaan nya jangan cakap la memang ramai bukan sahaja di Malaysia malah rakyat dari negara luar pun turut mengambil bahagian. Cara berlangsung pada 21 May iaitu jatuh pada hari Ahad.

IMG_8836

Ini acara larian ke 6 yang aku sertai selepas Chow Kit Run (klik sini) pada April lalu. Sebab memang target untuk tahun 2017 ni untuk ambil bahagian dalam larian setiap bulan 1 sahaja. Maka bertambah lah bilangan BIB, TShirt dan juga medal. Sabtu lepas sebelum larian semua kaan ambil kit larian di KL Convenction Centre. Memang sistematik sungguh cara pengendalian mereka ni memang betul tersusun so tak de sebarang masalah semasa mengambil barangan ni. Cuma bila sampai kat registration counter tu die scan die kata kit dah ambil terkujat jugak iolss kat situ. hahahahah bila die try scan balik baru ade. Dah kita pun ber HU Hu Hu di situ ye Cik Kak. Oh lagi satu masa nak ambil kit ni pon ya Allah dah macam pameran dah tengok banyak booth-booth bukak ade yang jual kasut dan barangan larian serta kelengkapan sukan yang lain.

IMG_8865

Keesokan harinya dalam jam 7.30 pagi dah bertolak ke Sogo dengan menaiki LRT dari Pandan Jaya menuju ke stesen Bandaraya. Bila turun je di Bandaraya dah nampak lautan manusia tengah berlari di sekitar Jalan Kuching memang kau teruja la walaupun kau hanya berlari untuk 5km sahaja. hahahaha.

IMG_8915

Saat kami dilepaskan kira kira jam 830 pagi teruja pulak dengan larian kali ini sebab memang ni acara larian yang dinantikan oleh semua. Kali ini route memang best sebab tak de mendaki hahahaha tapi sampi di KM3 hujan mula turun lenjun jugak laa tapi semua teruskan berlari. Lebih kurang 40minit selepas itu sampai la ke garisan penamat well sekali memang patut dipuji organizer ni memang smooth sahaja perjalanan dari awal sampai la nak ambil medal.

IMG_8924

IMG_8953

IMG_8957Tiap bulan aku join larian aku cuba try untuk renew personnel time so far alhamdulillah aku berjaya. Tak payah la cite lelebih tengok je gambar gambar aksi di STANDARD CHARTERED KUALA LUMPUR MARATHON 2017 ni 😄🏃🏻💦 Jumpa next Run Julai nanti ROCKSTAR RUN di Putrajaya.

IMG_8965

IMG_9030

RAAZ2953

IMG_9017

#KitaSamaSamaKongsi

CHOW KIT RUN 2017

8th April 2017 – Saturday

#ShahSygSemua

Alhamdulillah berakhir sudah Sabtu minggu ni. Terisi juga dengan aktiviti yang sangat sihat. Sempena dengan misi #1Month1Run akhirnya terlaksana juga misi bulan ini. Seperti biasa info mengenai larian ini boleh tengok kat Myrunners.org . Masa program ini juga kenal seorang dari Yayasan Chowkit melalui Linked In saudara Yazman, so selain daripada berlari melalui event ni jugak banyak kenal kawan kawan baru .
IMG_7418.JPG
Yazman (Baju Merah) Bersama Penyampai Bernama Radio
Selain tu ade juga tolong Yazman dari segi jemputan Media untuk program pelancaran sidang media Chow Kit Run tempoh hari dan juga aturkan jemputan untuk interview di Bernama Radio. Terima kasih juga kepada penerbit dan saudari Raifa😄. Oh yaa masa sidang media ni juga first time dapat jumpa Pelumba F1 Malaysia Alex Yoong , dapat juga laa selfie heheheh.

17522931_10208426663012259_2055151192020275953_n.jpg

Masuk Hospital.
Kuasa tuhan maha pemberi kesihatan dan juga menarik nikmat kesihatan itu. Malam Selasa haritu, lepas bermain badminton dengan officemate tetiba sakit perut yang teramat tapi macam abaikan la mungkin angin kot.. just sapu minyak panas je😪😪. Pagi esoknya tanpa berlengah terus pergi klinik kat area seremban2 . Aku malas nak cakap buruk pasal klinik ni tapi bayang kan aku dah meronta sakit kat depan counter die boleh balik tinggalkan aku macam tu aje.. Kalau ikot hati memang nak keritkan aja tapi sebab sakit kan terus aku drive pergi Hospital dekat tempat kerja tu, parking je kereta terus masuk emergency room, doktor terus suntik ubat gastrix lepas tu memang terkentut laa sebab angin keluarkan. SAH MEMANG GASTRIX.
IMG_7402.JPG
Cucuk sana-sini
Berkampung di Hospital
Ni kali ke2 kene lepas tahun 2014, doktor suruh masuk ward untuk buat rawatan lanjut, hari first kira macam azab sikit laa bayangkan masuk jam 8pagi lebih kurang jam 1 baru masuk wad. masa ni buat ultrasound dulu tengok apa yang tak kena 😒 nasib tak jumpa baby dalam perut . Dah masuk wad pulak doktor tak bagi makan Alkisah haritu jam9 malam baru makan tapi Doktor kata lepas kul 12 malam makan tak boleh minum pon tak boleh sebab esok pagi nya ke buat Endoskop.
Berbeza tahun 2014 tahun ni lain sikit endoskop nye sebab bila masa nabuat tu doktor bagi ubat tidur serious wei aku tak sedar apa, sedar2 dah ade dalam Ward. hhahahahh. Pagi endoskop petang buat CT SCAN plak ni pon first time masuk dalam ni dah macam X MEN aku rasa. hahahahah sebelum die start die ade masukan cecair dalam badan tujuan die nak tgk darah katanya, tapi bila masuk je dalam badan rasa panas anak tekak kesan daripada air tu. Orang tu cakap memang normal😥😥
IMG_7421.JPG
Rupa masuk Hospital 
Ni dah start dah lusa dan berlari tapi tanda-tanda nak keluar hospital tak ade lagi. Hahahahaha risau plak aku terperap. Serious kali ini BOSAN tahap GABAN duduk dalam ward kali ini. Akhirnya jumaat petang dalam pukul 7 datang la Doktor ni die bagi tahu dah holeh discharge. Tuhan je tahu perasaan nak melompat. Lepas settle semua terus drive balik KL 🚗
Berlari 6KM
Selepas Alor Star Half Marathon March lepas aku meneruskan misi #1month1Run. Seawal jam 530pagi dah bangun. Siap siap terus ke Station Lrt Pandan Jaya, Parking dekat situ naik LRT turun di SULTAN ISMAIL st. Biasa la time run parking memang hazab la. Tepat jam 7.30 pagi peserta di lepaskan Route kali ini agak mencabar nak nak selepas 2KM lepas route ni je mendaki die lebih kurang 1km juga.. Jenuh weii bahahahahahahahhha.
IMG_7454
Selesai 6km
Alhamdulillah hanya 45minit sahaja selesai 6km ni macam new record jugak la walaupun baru keluar hospital. Ok layan gambar gambar ni je okai.
Sekian.

ALOR STAR HALF MARATHON

17-18th March – Friday&Saturday
Setelah di Melaka, aku menjelajah pula ke Negeri Jelapang Padi, Kedah Darul Aman untuk Alor Star Half  Marathon. Walaupun program nya hari Sabtu aku ke sana awal sehari almaklum Kedah ni ibarat rumah ke2 aku yelah sebab study kat sini dulu kan.
NAIK PUBLIC TRANSPORT KE AIRPORT SUBANG
Jumaat pagi tu aku menaiki Flight Malindo di Subang, sebab ni semuanya low cost kan so aku tak drive nak ke Airport. So ni nak share la sikit. Dari rumah aku naik RAPID PUTRA menuju ke ARA DAMANSARA, sampai ARA DAMANSARA ade bas menunggu di bawah station yang menuju ke AIRPORT SUBANG. So total cost dalam Rm6.00 sahaja jimat ok!. Dari ko parking kat situ satu malam dalam Rm45.00 so ko dah jimat.
Then sampai je Alor Star Airport sebab tak ade orang amek so naik je Teksi sewa ke Hotel. KOS cuma RM25.00. Destinasi nya FULLER HOTEL belakang AMAN SENTRAL je very convinient okai harga pon murah cuma Rm88.00 sahaja. Sebab harga murah so memang tak ade breakfast la so jangan harap yang melampau-lampau. Oh masa sampai hotel ni eventhough check in sepatutnya jam3 sebab dah sampai awal mintak jugak staff kat kaunter tu checkkan kalau boleh check in awal, Alhamdulillah boleh juga terima kasih FULLER HOTEL sebab you give the good services to your customer sure!! i will come again👏😄
JUMPA ALI!!
 
Dah sampai Alor Star kene la roger kawan kawan kat sini. Tapi almaklum laa ade yang busy tak sempat laa nak jumpa tapi yang sorang ni memang dah bagitau awal dah nak mai Alor Star so wajib la jumpa hahahaha.
Malam tu kami jumpa kat BLACK CANYON di Aman Sentral ja borak borak pasal life, ni tengok dari zaman diploma dah ade anak dah ni hahahaha abang die jugak laa dok single lagi laa ni.
Dah habis jumpa Sapik,Ros & Ali so balik Hotel ade member ajak lepak NASI ROYAL weeii gilaa wei mai ALOR STAR tak datang sini weii nasib laa ade orang nak bawak dan yang penting esoknya nak lari okai. Hahahahahaha gasakk. Layan laa gambar gerenti jilat skrin PC/ TELEPON
BERLARI KITA 5KM PUSING PUSING ALOR STAR
Kali ini tak berlari sorang ade geng geng Amir, Sheda yang kenal laa pastu kenal kawan sheda and kawan Amir gak. Pagi tu depa dah gerak awal sebab ade yang amik 21km ade yang amek 12km kita yang biasa biasa ja 😄.  Route kali ini okai okai aja tak delah susah benor jalan pon mendatar je tak de bukit haahhah tu yang best tu.
Dah habis berlari semuanya kami berkumpul oh siap berzumba sekejap hehehe posing jangan cite laaa naik habis dah bateri phone layan kan gambar ya..
SG PETANI- KENDURI KAK IDA
Dah alang alang mai sini kebetulan, senior satu fakulti dulu bersanding so turun ke selatan sikit pergi kenduri. Sampai jaa apa lagi cari nasi uolss dari pagi tak makan !! Sumpah sedap lauk kenduri ni hahahahaa. Buat Kak IDA Selamat Pengantin Baru.
Selepas amek gambor dengan pengantin bergegas ke Alor Star kembali sebab takot berlakunya kes tertinggal FLIGHT hhahaahah,
Dah sampai AIRPORT dalam jam 3 petang walaupun  Flight 530ptg. YA ALLAH memang untung sampai awal ni … jumpa DATO JAMAL ABDILLAH weiii tergamam sampai jatuh jatuh barang hahahahaha MALU HABAQ mai bahahahahaha.Ni memang first time jumpa beliau. Oh masa kat Airport ni jugak jumpa member baru nama MIO hehehe die pun join larian ni gak .. SEE banyak kawan kita jumpa masa join program 😄
 
Sekian..

Februari 2017

Februari 2017

1. Mendaki Bukit Saga – Cuti Thaipussam
 
Bagi orang lain cuti sehari mungkin di manfaatkan dengan tidur sahaja di rumah hehehe tapi bukan saya. Mula mula kawan ajak hiking di bukit saga ini tapi kurang pasti pulak di mana letaknya Bukit Saga ni walaupun di kawasan ampang. Alhamdulilah dengan bantuan GPS sampai juga akhirnya. Kami memulakan pendakian lebih kurang jam 9 Pagi dan sampai ke Puncak dalam jam 1130 pagi.
Namun ceritanya bukan berakhir disini. Kami dpaat tahu selain daripada mendaki ke puncak orang ramai yang hadir akan ke kawasan Air Terjun di Bukit Saga. Perjalanan dari puncak untuk kekawasan Air Terjun ini pon mengambil masa lebih kurang satu jam setengah atau mungkin 2 jam perjalanan. Semput abang dik.. Tapi bila dah sampai Ya Allah cantiknya.
Dah puas berendam dekat Air Tejun tu dalam jam 1.30 tengahari kami mulakan ekspedisi keluar dari Bukit Saga dan sampai ke bawah lbih kurang jam 3 Petang =) Seronoknya. Satu je nak pesan bila dah sampai kawasan cantiknya janganlah buang sampah merata-rata ye nanti anak cucu kita  tak dapat nak rasainya kelak.
 
2. #MengembaraMedan
 
Sehari selepas mendaki Bukit Saga, Flight seawal jam 845 pagi ke Medan. Destinasi di tuju tentulah Danau Toba-Pulau Samosir  dan Ibu Kota Medan itu sendiri. Tapi tak nak cerita kat post entry ni saya akan ceritakan di  Satu Entry khas tentang kembara ke Medan nanti. Tunggu tau . Tapi tengok gambar ni dulu.
So nantikan .. Boleh Klik sini #MengembaraMedan 
3. Melaka
 

Alhamdulilah ade rezeki lebih masa ni bawak mak dan adik jalan jalan di Melaka, sebetulnya ada Fun Run di Melaka, tapi dah alang alang bawak je la Mak dan adik sekali.. First destination Batu Berendam Coconut shake.. First time jugak datang sini walau selalu singgah  so bila dah habis makan tengahari iaitu makn goreng pisang dan nasi lemak kita orang bergerak pulak menuju ke Menara Taming Sari,heee kecut perot Mak kita wakk naik atas sana tu.. Dah puas jalan kat bandar Melaka terus balik Hotel sampai malam kat hotel sebab esok nya ada Run kene la rehat😂.

 

Cerita pasal Run di entri lain ye… Dah habis event Run tu balik hotel Mak dan adik dah kemas kemas nak balik kl. Kita orang pon balik laa Kl. Tapi sebelum tu singgah klebang Coconut Shake pulak destinasi wajib. Dah setle gerak ke KL terus.

Sebelum sampai KL kita orang singgah tempat makan SALAI yang famous kat  Exit Tol pedas .. Ya Allah memang sedap murah pun murah bayangkan amik gulai Daging salai, Gulai Rebung ngan Ayam sambal Nasi Air Percuma Rm24.00 kat KL idak laaa komee weiii. Mana yang nak tahu kalau kedai tu Exit Tol Pedass dalam 100meter je belah kiri amda.. Cuma kedai ni Isnin tutup .. Tu jelah ceritanya..

4.Fun Run -5Km

Cerita di Melaka bukan sahaja terhenti disitu, seperti yang diuar uarkan  setiap bulan saya akan sertai satu Run setiap bulan, Bulan ni Run anjuran Politeknik Merlimau Melaka bersempena Breast Cancer awarenes. Alhamdulilah event kali ni pon best so layan je la gambar ye uolss..

Tamat Bulan 2 😄

January 2017

Masih belum terlewat.. mungkin?
Salam Sejahtera semua, agak lama membisu terdiam dan mendiamkan diri di laman sesawang ni yang dah memang agak bersawang kan. Keinginan nak menulis tu masih ada Cuma tidak berkesempatan sahaja. Tapi sesejak usia pon dah menjangkau ke 3 series ni macam nak cuba balik menulis ni. Nak asah bakat balik. Tapi untuk mulakan balik agak mencabar jugak la. Tak tahu nak kongsikan cerita apa tapi saya cuba untuk mulakan dengan rangkuman setiap bulan mulai bulan Januari 2017. So kira lump sum terus.
JANUARI 2017.
FUN RUN
 
Alhamdulilah tahun baru 2017,  mulalah setiap insan pelusuk muka bumi akan berkira-kira menetapkan azam baru tapi rasanya adakah azam tahun 2016 dah terlaksana heheeh =) tepuk dada tanya iman! Malam tahun baru sempat menyertai aktiviti FUN RUN 5km bersama-sama rakan rakan di Primeworks dulu. Alhamdulilah walau ini larian pertama insyallah akan  juga laksanakan tiap tiap bulan(salah satu azam 2017). Malas nak cerita panjang boleh tengok je gambar yang disediakan

 

Tanggal 22 Januari hari juga menyertai satu lagi FUN RUN-5km anjuran SUN LIFE MALAYSIA, acara pada awalnya di Bukit Kiara dan atas faktor keselamatan program tersebut di tukar ke Padang Merbok, Kuala Lumpur. Alhamdulillah Berjaya juga langsaikan aktivit larian ni walaupun masa untuk larian ni bukanlah yang terbaik tetapi syukur juga sehingga ke garisan penamat. Rujuk Gambar .
Next Fun Run – Di Melaka Balloon Run
Exploring Nature – FRIM
Selain gemar berlari aktiviti baru yang dicuba juga meliputi aktiviti yang mencabar diri sendiri. Pernah tahun 2017 berazam nak kurus, sihat dan fit.  First time hiking kat FRIM ni memang best, tapi compare dengan Broga broga lagi mencabar la. But apa salahnya mengisi masa lapang kan. Bukan sahaja sihat dapat juga menikmati keindahan alam semulajadi ini. Ok silalah tengok gambar. =)
SAHAR MANAGEMENT SERVICES
 
Tanggal 13 Januari 2017 genap setahun umur syarikat enterprise saya. Sahar Management Services syarikat yang menyediakan perkhidmatan Pengacara Majlis, Pa System dan Karaoke juga Kumpulan Gamelan. Insyallah Sahar Management Services akan terus bertahan sampai bila bila. Doakan ye Insyallah.
2.png
DADY SHAH – UNCLE ANGGUN INSYIRAH
Yang satu ni memang sangat teruja.  Alhamdulillah tanggal 27 Januari 2017 bertambah lagi seorang dalam keluarga kecil kami. Anak buah saya yang pertama nama di beri Anggun Insyirah. Baby girl yang sangat comel . Daddy Shah doakan agar Anggun jadi anak yang solehah dan Berjaya dunia akhirat. AMIN
Begitulah cerita Januari 2017, Alhamdulilah hebat sungguh perancangan dan kekuasaan Allah s.w.t .   Insyallah Februari ceritanya akan menyusul.