KISAH 10KM SETERUSNYA- IJMHALFMARATHON2017

IMG_3638
T-Shirt Rasmi & BIB Rasmi

Hanya berbekalkan 3 kali training je dan jarak antara larian lepas ROCK STAR RUN (Klik Sini) hanya 2 minggu sahaja aku pasrah ja kalau aku kecundang di tengah jalan untuk larian 10KM kali kedua yang aku buat ni. Tapi berbekalkan semangat yang jitu ALHAMDULILLAH aku berjaya melakukannya and yang paling penting aku tak berhenti untuk berjalan melenggang dan seangkatanya dengan malahan aku berjaya mengatasi rekod aku yang terdahulu. AMIN!

IMG_3660
Gambar Di Ambil oleh Bossku

Hahaha cerita epik pagi tu, sepatutnya aku berlari bertiga namun atas sebab tertentu rakan sekerja tak dapat join so aku berseorangan la tapi mujur ade teman dalam group ROAD RUNNER yang join jugak run pagi tu so aku bergerak dengan die je la. Bagi aku trail yang ni agak mencabar sikit daripada rockstar run tapi memang awsome la!

IMG_3650
ZIM – Ahli Road Runner

So layan la gambar gambar ni ya. Oh kepada yang baca ni jom la join aktiviti sihat ni takpe kalau tak mampu 10km amek ja yang 5km, kalau tak mampu berlari, jogging atau berjalan ja okai..

IMG_3662
Abang Basah Handphone Basah
IMG_3667
Sijil Dan Medal 

Next run insyallah ade masa lagi 1 Bulan untuk training heheh aku akan menyertai SP ( SUNGAI PETANI) HALF MARATHON so nantikan update seterusnya.

IMG_3673
Run Together Bond Stronger

#KitaSamaSamaKongsi

SELAMAT HARI LAHIR PUJAAN HATI

Mana dia……

Kekasih Hati…

Mana Dia…

Pujaan yang ku sejati….

 

Hahahahah ok lirik berkenaan kena dengan tajuk kan… Coretan kali ini dedikasi khas untuk orang yang membesarkan abang dengan jayanya iaitu mak abang Sahtiah Mohd Hashim sempena dengan ulang tahuk eklahiran nya yang lalu. Alhamdulillah sempat buat sambutan kecilan-kecilan bersama keluarga kecil kami.

IMG_2601

Huhuh si kecik ANGGUN INSYIRAH pun ada, memang gewammmnyaa dekat die ni, ye laaa anak buah baru sorang kan anak sendiri tah bila tah nak dapat hahahaha. Insyallah uolss doakan nanti ya.

Disini just nak mengucapkan MAK SELAMAT HARI LAHIR, semoga terus panjang umur, di murahkan rezeki diberikan kesihatan yang baik berpanjangan dan sentiasa terus mendoakan anak anak mak ini berjaya dunia akhirat. Terima kasih atas titik peluh keringat yang membesarkan kami selama ini.

IMG_2589

MAK ORANG SAYANG MAK

#KitaSamaSamaKongsi

ROCKSTAR RUN – BERLARI BAK SUPERSTAR

Kemain tajuk entry ko kali ni kan, hahahahaha persis JUARA LAGU. Bahhahaah kali ini abang nak kongsikan cerita dan susur galur perjalanan program larian yang baru sahaja abang sertai selepas HARI RAYA AIDILFITRI yang nescaya menternak lemak dengan jayanya. Selepas episod larian STANDARD CHARTED (klik Sini) bulan Mei yang lalu larian abang terhenti dik bulan puasa dan syawal yang menjelma.

Untuk makluman juga abang mencuba untuk beraksi buat pertama kalinya bagi kategori 10KM pula. Perghhhhh macam tak caya kan. Walaupun training die yang yang ado ja tapi alhamdulilah abang berjaya melaksanakan nya. Nah pose abang sejurus tamat acara.

IMG_3037

Semua peserta dah start berkumpul di depan PLAZA SHAH ALAM SEK 9 kira-kira jam 6 pagi kerana flagg off  dijangka pada 6.30 pagi. Sesi warm up dijayakan oleh trainer zumba yang berpengalaman yelah kene la warm up dulu kang tak pasal terseliuh sana sini pulak. Menurut penganjur THE RUNNING DIVA MALAYSIA kira-kira 3700 terlibat bagi larian ini wowwwwww.

IMG_3030

Bila dah dilepaskan abang pon berlari orang kata 5km pertama sangat penting untuk mendapatkan pace yang betul supaya ko takkan terpancit nanti alhamdulilah 5km tanpa berhenti abang berjaya lakukan. Lepas 5km tu ade la abang berlari-lari anak dan bermanja-manja dengan orang-orang sekeliling.

IMG_3035

Route kali ini agak ok laa dari Bukit tunku CHOW KIT RUN (klik Sini) tempoh hari naik pitam abang mendaki. Dan tak pernah tahu pulak selok belok sek 6 ni sampai ke bukit bandaraya sampai ke setia alam perghhhhh. Jauh jugak abang berlari ye hahahahaha. Ok layan je lah gambar abang ni ha. Oh lepas ja event kami pi brekafast dulu then singgah ke Dataran Kemerdekaan untuk ambil gambar POST – RUNNING.

IMG_3070

IMG_3059

IMG_3068

Next event – IJM SEREMBAN RUN jumpa nanti tegur tegur la.

 

#KitaSamaSamaKongsi

RAYA OOTD

Fuhhh agak bersawang blog kita ni. Almaklum la raya kan sebulan katanya. So blog pon ikut cuti raya. Sebelum abang menulis panjang karangan hari ini abang ingin menyusun ampun dan maaf pada semua teman teman yang membaca posting ini Selamat Hari Raya – Maaf Zahir dan Batin dan terima kasih kerana terus menyokong blog hamba ini. =)

Baiklah bercerita pasal Hari raya ni abang pasti bukan setakat nak tunjuk juadah enak, lemang ketupat, biskut raya , langsir rumah dan sebagainya tapi pasti juga korang nak tunjuk baju apa yang korang gayakan ketika pagi raya hari tu kan. Tipulah kalau tak de anda semua yang tak menunjuk baju raya anda tu penat penat bersesak membeli takkkan nak simpan dalam gobok je kan.

So hari ini abang sahaja la nak kongsi baju baju yang abang pakai masa Hari raya tempoh hari. Kita mulakan dengan

HARI RAYA PERTAMA

IMG_0924

Set persalinan Baju Melayu ni abang beli di Jakel Mall Kuala Lumpur sekali dengan sampin nya. ENtah la abang rasa abang sesuai kot dengan baju melayu Jakel ini potongan die kain die semua okai kira memnag letop la. Pilihan warna Hijau Mint ini dipadankan dengan sampin merah jambu cair !! Nahh jambu abang di pagi raya! Sampai ke petang abang menyarung baju melayu ini, nampak segak tak hahahahah.

HARI RAYA KE 2

IMG_1040

Dah alang-alang abang beraya di Perak #TeamRayaPerak abang pun tidak melepaskan peluang ke Teluk Intan untuk mendapatkan gambar #OOTD hari ini yang berlatar belakangkan  bangunan ikonik teluk intan yakni Menara Condong. Baju yang ke 2 ni Kurta Moden dari Rizalman Ibrahim. Ya memang selesa dan sejuk je rasa walaupun di tengahari panas terik. Lepas juga niat nak kesini sebab seumur hidup ni kira pertama kali laa baru sampai kat sini.

IMG_1054

Oh tak lupa juga abang singgah di Kellies Castle yang terletak di Batu Gajah Ipoh perak. Sakan berjalan raya ke 2 ni .

 

HARI RAYA KE 3

IMG_1181

Hari ni tak pakai Baju Melayu tak juga pakai baju kurta, hanya menyarung sepersalinan moden yang dibeli sebelum puasa lagi Harga Baju dan seluar tak sampai rm100 pun uolss. First time pakai baju color ni macam ne uolss sesuai tak!! Hahahha Hari ke 3 ni berjalan ke Gopeng dan seterusnya ke Ipoh jumpa saudara mara dan kawan kawan di IPOH. Kenyang sampai malam uolss.

Begitulah ceritanya beraya di Kampung. lepas itu abang pon terus beraya di Kuala Lumpur dan tentunya event event raya pun meriah selepas ini. Jom tengok pulak Event Raya punya OOTD.

Majlis Rumah Terbuka MB NEGERI SEMBILAN

IMG_1585

Haaa ni first time abang pergi ke Rumah Terbuka MB ni. Memang ramai laa yang datang, Abang pi pon sebba teman boss je. Kena naik bas shuttle, Tapi tengok masjid die ni cantik kat Bandar Ekar terus la posing uolsss. Baju ini abang gune sejak Tingkatan 2 dan masih elok sampai sekarang tapi Almaklum la besar sikit, lepas tu padankan dengan sampin koleksi sendiri dan seluar hitam. Jadilah Bangsa JOHOR

 

Majlis Rumah Terbuka SWM Environment Sdn BHd – HQ

IMG_1746

Well abang just pakai baju Raya pertama haritu tiada apa apa tambahan hahahahahah nak berjimat untuk majlis seterusnya.

 

Majlis SWM KASIH Senyum Syawal

IMG_2031

Haa Baju ni di beli bila abang langsung tak teringat untuk bawak baju dari KL untuk dipakai. Terus ke Jakel Senawang terus beli, Baju dengan sampin so semua dah tau tahun depan punya tema baju hahahahahahah. Cantik kan.

 

Majlis Penghargaan EN MAHADI ABD TALIB & JAMUAN AIDILFITRI STAFF SWM NS

IMG_2509

Baju KHATAM KL ni memang besti giler! Selesa ja pakai walau pun berpanas ke tak terasa nak keluar peluh! Memang selesa la. Dan terasa nak beli lagi. Actually baju ni baju kurta Moden so abang jus pakai bersama seluar panjang hitan lengkap bersampin dan kasut daro TOMAZ menag kene kan TOP to TOE huhuhu.

 

Majlis Mesra Hari Raya Aidilfitri Anjuran Bersama SWCORP, SWM, PESANS

IMG_2755

 

So uolsss kerja macam abang ni memang best, sebulan raya ras-rasa 30 pasang baju kene beli hahahahahah. Tak apa laa janji kita pandai mengenakan baju yang sesuai ke majlis-majlis seumpamanya. Mix And Match pon perlu gak supaya baju dalam almari ko tu tak de la penuh!!

SAMBAL PETAI UDANG

Dalam bulan puasa ni kira dah 2 kali la aku masak sambal petai. Pertama sambal ikan bilis dengan petai (Resipi) dan kali ini aku letak udang je. Hahahah Al-kisahnya udang ni dah dekat seminggu dalam freezer tu sebab dah nak balik kampung kan ehh KL kan sempena cuti raya ni kene laa kosong-kosongkan peti ais. So ini die resipi udang sambal petai.

19396977_10209101719408247_5622023754947554383_n.jpg

Bahan-Bahan

10-15 Tangkai Cili Kering

2 Biji Bawang Besar

5 Biji Bawang Putih

(di kisarkan sekali)

200 Gm Udang

100 Gm Petai

Sedikit Ikan Bilis

Sedikit Belacan

Sedikit Air Asam Jawa

Gula & Garam Sebagai Perasa

Minyak untuk menumis.

 

Cara-Cara: 

Tumiskan bahan yang dikisar tadi bersama ikan bilis dan petai sehingga garing, kemudian masukan sedikit belacan dan bahan perasa. Selepas itu masukan udang dan gaulkan sehingga sebati. Tambah sedikit air asam jawa untuk didihkan sebentar. Jika hendak masukan santan pon boleh dan letakan sedikit hirisan bawang besar. Senang je kan.. Selamat Mencuba.

#KitaSamaSamaKongsi

SETAHUN SEKALI BERJUMPA

Nak tanya korang dalam setahun berapa banyak kali korang jumpa kawan kawan sekolah/universiti kira kira macam majlis reunion la tak kesah la majlis besar ke majlis kecik ke atau terjumpa di kenduri kawen hahahahaa.

Tapi tak kesah la kan berapa banyak kali berjumpa ke tapi yang penting hubungan tu tak putus begitu sahaja. Macam aku jugak la setahun sekali ja dapat berkumpul ramai-ramai macam ni untuk batch aku semasa di Uitm Kedah. s yelaa ade yang duduk KL boleh la jumpa yang duk jauh susah sikit la.

IMG_0389

Bila berjumpa je haaa ade yang dah kawen ade yang dah beranak pinak dah. Mula sorang lepas tu berdua kini bertiga. Al kisahnya hahahahaha.  Baru baru dapat la peluang berjumpa dengan dorang ni. Majlis berbuka puasa di Pusat Alumni UM first time jugak datang sini. Meriah. So rata-rata memang semua dah dimiliki dan memiliki aku je yang solo.. eh solo ke hhahahahahahahahah.

IMG_0392

Thanks semua !! Jumpa lagi next reunion =)

Program Ziarah Ramadan

Selepas sibuk dengan aktiviti Hands untuk program #ShoppingRaya aku sibuk pulak dengan program CSR untuk company sendiri. Program CSR ini memang kami jayakan setiap kali tibanya musim perayaan macam Tahun Baru Cina, Hari Raya dan Deepavali. Alhamdulillah semalam satu lagi misi tanggungjawab sosial korporat berjaya di laksanakan. Program Ziarah Ramadan ini selain mengedarkan bubur lambuk di kawasan komuniti sekitar Seremban, kami juga memberikan sedikit bantuan kepada Rumah-rumah kebajikan yang terpilih.

IMG_0248.JPG

Semalam lebih kurang 1600 bekas bubur lambuk berjaya di edarkan  dan alhamdulillah selesai mengedarkan barulah hujan turun. Rahmat dari tuhan. Aktiviti edara bermula selepas jam 2 petang apabila skuad kenderaan yang bertugas dilepaskan. 8 skuad ini menuju ke lokasi yang telah ditetapkan. Aku pula mengikuti skuad VIP yyang menuju ke 2 buah rumah kebajikan Al-Khair dan Darul Aminan.

IMG_0260

IMG_0274.JPG

Di sana VIP berbesar hati menyampaikan sumbangan barang keperluan harian dan juga Duit Raya dan tidak dilupakan juga bubur lambuk. Terpancar kegembiraan anak anak ini bila terlihat ketibaan kami. Apabila selesai semua lokasi yang diedarkan kami semua ke Restoran di Seremban 2 untuk sesi iftar.

IMG_0250

IMG_0314

IMG_0317

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program ini.

#KitaSamaSamaKongsi