SHAH X PANTAI TIMUR – TERENGGANU

Selesai di Kuantan kami lanjutkan perjalan kami ke Kuala Terengganu pula. Melalui Jalan Pantai ternyata sangat menenangkan dan tak da la mengantuk sangat sebab kiri kanan ade  ja pemandangan nak tengok. Sebelum sampai ke sempadan Terennganu tu anda akan melalui Gebeng  dan Cherating cuma jalan di Gebeng ajak mencabar jugak la dengan jalan raya bewarna merah dan berlopak sana sini.

IMG_9782

Taraaa…………… sampai juga kami di Teregganu, sebelum kami menuju terus ke KT, kami singgah dulu di kemaman untuk minum-minum petang. Kami singgah di gerai betul betul di depan rumah tamu yang dalam pembinaan dan terletak di bahu Jalan selepas stesen bas. Memang kedai ni jadi tumpuan untuk makan otak otak dan satar, So kami order 1 set Otak-otak dan 1 Set Satar. Ya Allah memang sumpah sedap =) so korang yang dalam perjalan ke KT tu boleh la singgah tau. Alaa nama kedai memang tak nampak tapi kalau anda masuk je simpang kuala kemaman tu jumpa la kedai  tu.

Kenyang banyak wei, hahahahaha jauh lagi perjalanan ni nak sampai ke KT, kene tempuh Chukai, Kerteh, Dungun then baru la sampai ke KT, dekat 3jam lagi la kot, Tapi jalan berdua ni ok laa tak ade la ngantok sangat duk borak pasal duniawi ja. hahahahaha. Kami Sampai di Kuala Terengganu kira-kiram Jam 9 Malam, mas atu memang hujan sangat lebat so lepas ja check in Hotel terus kami mandi mandi ye la takot demam ke esokan hari nya pulak. Makan malam? ohh memang tidak la weii kenyang tahap dewa dewa dah sengkak perut dah . Terus tido dalam kekenyangan.

JOM SARAP UOLSSS – TERENGGANU DAY 2

lena diulit kekenyangan malam tadi. Hahahah masing masing tak sedarkan diri ye la akibat drive dan makan makan dan makan. Hari ini kami bangun awal untuk menuju ke tempat menarik sekitar Kuala Terengganu. Tempat pertama yang kami tujui adalah Pasar Kedai Payang. Ini adalah tempat untuk anda dapatkan pelbagai jenis barangan asli Terengganu daripada makanan sampai la barangan keperluan rumah dan juga diri sendiri. Kami tiba seawal jam 7.30 pagi dan rata kedai kedai disitu belum bukak lagi. Bagi anda yang baru ke sini jangan risau tak tahu mana nak parking boleh parking di bangunan warna-warni sebelah Pasar ini atau pon boleh parking di Pulau Warisan.

IMG_9986

Okai cerita bab makanan ni. Sarapan apa je hari ni hahaha. Okai banyak kedai yang disediakan means kedai makan laa kat atas Pasar Payang ni. So aku teringin nak rasa Pulut dengan Ikan Kering, apom manis dan ade sejinis kuih macam cakoi kawan aku ambil nasi minyak bersama ayam masak merah. Dah laa sedap murah pulak tu. Memang berbaloi-baloi kunjungan kami ke sini. Nah Bagi gambar lagi

IMG_9823

Dah makan tu untuk bakar balik kalori tadi kami pun pusing pusing di  dalam kawasan Pasar Kedai Payang, Weh memang rambang mata laa nak pilih. Hhahaha lepas tu macam-macam jenis kuih tradisional Terengganu dan juga makanan yang lain ada dijual disini. Rempah-rempang dan pelbagai jenis beras khusus untuk nasi dagang dijual disini.

Ok, memang naisb kami tak begitu baik dari pagi asyik hujan renyai ja, so dalam keadaan tersebut kami tetap nekad nak pusing-pusing kawasan sekitar Kampung Cina berdekatan Kedai Pasar Payang. Tapi sebelum tu kami berjalan menuju ke Masjid Putih di kawasan berdekatan yang juga merupakan tarikan di bandar Kuala Terengganu.

IMG_0014

IMG_0021

Ok kita berhenti sini dulu, nanti kita sambung pasal apa yang menraik dan tempat wajib untuk ambil gambar di Kampung Cina Kuala Terengganu ini, okai.

ShahXPantaiTimur Day 1

#KitaSamaSamaKongsi

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s