SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 2

Semalaman kami di Kuantan, kami bergerak untuk menuju ke Kuala Terengganu pula, namun ade perkhabaran yang kurang enak kami dengar dimana jalan menuju ke Kelantan telah pun dinaiki air. So kami putuskan untuk tidak menuju ke negeri Cik Siti Wan Kembang seperti yang dijadualkan. Jadi kami gerak lambat sikit dan pusing pusing lagi di Sekitar Kuantan untuk mencari tempat makan yang terbaik!!!.

Jam dah menunjukan pukul 10 pagi, kami mencari dahulu menu makanan sesuai untuk minum pagi. Pusing punya pusing tibalah kami di satu kedai betul betul bersebelahan Petronas jalan menuju ke Tanjung Lumpur. Memang banyak makanan yang ade di situ hampir tak terpilih. Tapi niat di hati memang mencari makanan yang sedap sedap semuanya. Jesteru itu saya memilih untuk makan Laksam dan juga Kuih Nagasari di kedai tersebut. Nama kedai? Nasi Kerabu Kemira Tanjung Lumpur .

 

Hampir sejam kami disitu juga menunggu seorang rakan di Kuantan dan berbual-bual kosong kami menuju pula ke tempat makan untuk menu tengahari ini. Wehhh asyik makan je hahahaha dah nama pon berjalan kan kalau tak cari tempat makan tak sah lah betulkan? Destinasi seterusnya di ANA IKAN PATIN. Kedai nya terletak di Jalan Bandar jadi anda kena  tiba disini sebelum waktu makan tengahari sebab tempat parkir yang terhad dan juga kawasan tumpuan untuk makan tengahari. Kali ini aku memilih untuk tidak makan nasi, cukup sekadar ambil sayuran dan juga telur goreng. Menu wajib yang anda harus cuba disini tentunya Ikan Patin Tempoyak dan Daging Salai Masak Lemak Cili api.

IMG_9724

Tapi bagi aku, Ikan Patin Tempoyak di Temerloh tempoh hari lagi melekat dan terbayang bayang lagi kesedapannya. Selra masing-masing kan heheheheh.. Alhamdulillah baik hamba allah seorang ni belanja kami. Nanti mai KL aku belanja hang ya. HAhahhahaha. Dah habis makan nasi (walau tak makan) tekak teringin pulak nak rasa benda benda manis ni. Hhahahaha kami mencari destinasi seterusnya untuk bersantap menu manisan pula. First kami singgah di Puding Di Raja memang manisan temurun di Negeri Pahang ini.

 Hahahah lupa aku nak ambil gamabr rupa puding ni, sebab tak sempat nak ambil gambar dah masuk mulut. Ya Allah memang super sedap. Menyesal beli bekas yang kecil hahahahah. Kata orang pisang yang digunakan dalam resipi ini hanya terdapat di Pahang sahaj tu sebab anda tak jumpa Puding Di Raja ni kat tempat lain.

NASIB BAIK KULA CAKES BUKAK HARI SELASA

IMG_9771
Kula Cakes =)

Sewaktu pelan asal untuk ke Kuantan ni, memang dah masuk dalam list cafe ni, namun sebab hari Isnin Kula Cakes ni tutup so macam tak de harapan nak singgah, namum sebab plan asal dah berubah maka dapat lah aku singgah di Kula Cakes ni. Hilang rasa craving ni wei yelah asyik tengok ja orang makan kat sini, akhirnya aku sampai jugak kat sini yeay. Kafe ni jam 1 baru bukak tapi dalam 12 lebih tu orang dah start menunggu kat luar untuk dapatkan manisan dari kafe ini.

Bagi aku kafe ni memang simple ja, tapi die punya menu semua Ya Allah memang meletop. Mana yang belum sampai sini korang kene letak kafe ni dalam list korang untuk tempat wajib di singgah, dan of course anda kene pesan Mango Cheese Cake die yang memang viral kat laman sosial. Serius sumpah sedap!! memang korang takkan jumpa kat mana mana pon Mango Cheese Cake dia ni. Mesti try okai!!

IMG_9748

IMG_9752
Must Try !! _ Pavlova
IMG_9750
Signature Dish – Mango Cheese Cake

Okai.. mengancam tak tengok gambar hahahahahaha. Dah kenyang kami melantak seharian di Kuantan, kami meneruskan perjalanan kami ke Kuala Terengganu pula, tunggu cerita seterusnya okai..

SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1 

#KitaSamaSamaKongsi

 

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

2 thoughts on “SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 2”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s