SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1

Waahhh lama sangat kita tak update entry kita di sanggar penulisan ini. Al-maklumla dik kesibukan kerja yang sangat membutuhkan perhatian yang optimum. Hahahahah. Kita dah pun memasuki bulan terakhir dalam tahun 2017 hahah sejauh mana anda dah kecapi impian 2017 anda dengan azam yang anda tanamkan awal tahun dahulu.. Oh cerita pasal azam ini nanti kita story dalam entri yang lain ye.

Berbalik tentang pengkisahan tajuk cerita diatas, Alhamdulillah aku sempat berkunjung ke negeri belah pantai timur tanggal 27 November yang lalu dan 2 hari sebelum itu aku ke Johor pula memenuhi undangan perkhawinan bersama keluarga, Haaaa patah pinggang dik drive Seremban – Johor – KL, lepas tu selang esoknya nak ke Pantai Timur pulak. Tapi memang gigih laa sebab keterujaan mengatasi segalanya.

Kami memulakan perjalan ke Kuantan yang merupakan destinasi pertama kami sejurus selepas kami bersarapan di Dato Keramat, seperti yang umum maklum kalau musim hujung-hujung tahun negeri pantai timur ni memang akan hujan dan juga terdedah kepada banjir tapi kami tetap dengan misi kami untuk menjelajah ke sana. Kira Kira 2 jam perjalan dari Kuala Lumpur kami tiba di Temerloh, Pahang. Menurut rakan ku di Temerloh ini terdapat sebuah kedai makan yang menyajikan sajian Ikan Masak Tempoyak yang sangat terkenal, lalu kami singgah untuk mencuba hidangan tersebut. Sejurus sampai sahaja di sini terus kami melulu ke tempat buffet dan memang ade ikan Tempoyak tersebut lalu kami meminta seorang kakak di situ untuk mengambil 1 ketul ikan tersebut dan juga semangkuk gulai pucuk paku.

IMG_9608
Terliur tidak? Ikan Patin Masak Tempoyak

Ya memang betul, rasa Ikan Masak tempoyak nya sangat sedap, boleh rasa kesegaran ikan yang dimasak dan juga kuah tempoyak yang sangat pekat dan menyelerakan itu. Menurut penjaga kedai tersebut kami memang tepat pada masanya sebab ikan tersbut baru siap dimasak dan beliau mengatakan bila tiba jam 12 tgh ke atas, kedainya akan penuh dan berkemungkinan ikan tersebut akan habis dengan cepatnya. Fuhh nasib kami awal kalau tidak memang kempunan nak makan hahahahaa. Setelah sejam disitu kami teruskan perjalanan kami untuk ke Kuantan yang mengambil masa lebih kurang 2 jam lagi.

Alhamdulillah dengan menempuh Hujan dan panas sepanjang perjalanan kami, kami sampai di Kuantan, Sampai sahaj di Kuantan kami terus ke Kopitiam Kemaman di Bandar Kuantan. Yelaahh baru ja tadi makan tengahari kan tak kan nak lunch lagi hahahahaha. SO kami buat pesanan lite lite sahaja di Kopitiam ni. Ni die menu nya hahahaha.

IMG_9643

 

Oh sebelum entry ini, aku pernah juga buat entry apa yabg menarik di Kuantan, hahaha so hampir semua tempat boleh cover kot bila datang Kuantan ni macam bucket list la (klik Sini). Selesai bersantap di Kopitiam kami ke Masjid berdekatan untuk menunaikan Solat. Waktu di Kuantan sekarang ni gerimis kekadang hujan lebat jugak.  Setelah selesai Solat kami pusing-pusing sebentar sekitar kawasan Kuantan Waterfront untuk ambil gambar walaupun hujan masih lebat ketika itu sanggup berpayung untuk dapatkan landmark Kuantan dan inilah hasilnya.. Taraaaaaa

IMG_9658

hahahahah gigih tak hujan hujan ambil gambar. Seterusnya untuk minum petang kami bergerak ke berserah pula untuk mendapatkan Mee Calong yang khabar sangat popular di Kuantan. Macam biasa hujan terus lebat petang tu dan memang kene sekali kalau dapat makan Mee Calung waktu waktu begini. Sampai akhirnya di Joe Mee Calung, kami terus order satu mangkuk mee dan juga keropok lekor. Pergh memang terbaik la kedua kedua nya. Hujan + Lapar = Mee Calong hahahaha terus kenyang.

 

Setelah selesai kami bergegas ke tempat tidur kami di kawasan berhampiran teluk Cempedak. Habis sudah cerita hari pertama SHAH X Pantai Timur. Tunggu laa edisi seterusnya ya. Banyak lagi tempat makan yang nak di kongsi.

 

#KitaSamaSamaKongsi

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

13 thoughts on “SHAH X PANTAI TIMUR – DAY 1”

  1. haii..selamat datang ke kuantan.Tempat saya tu..ehehe. Nanti jangan lupa singgah Kimstone pula ya.. Cantik pemandangan sini.Romantik je lighting kat sini n jangan lupa cuba sizzling mee n kelapa joget

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s