KUANTAN NAK PERGI MANA?

Flag_of_Pahang.svg
Bendera Pahang Darul Makmur

Apa yang special sangat kat Kuantan, Pahang ni? Sampai membuak-buak rasa aku nak pergi sana. Sana sini orang bercerita pasal nak ke Kuantan  hoi hoi apa yang ade kat Kuantan tu. So dengan pantas nya aku pun terus bersenam jari jemariku untuk mencari apa yang menarik kat Kuantan.

Tempah hotel ?

Traveloka_Primary_Logo

First sekali nak travel, kene la cari hotel yang sesuai,  aku cari Kuantan hotel book online on Traveloka. Sejak suka travel dan mengembara ni,  pegi mana-mana pun mesti book hotel dengan website ni. Ia menawarkan pelbagai jenis bilik dengan harga yang murah dan berpatutan. Sampaikan kawan kawan aku pun amazed dengan Traveloka ni. Selesai satu masalah ! korang jangan lupa Traveloka ni .

Ok dengan Traveloka selesai bab tempat tidur ni. Seterusnya dah sampai Kuantan kene la cari tempat makan yang best wei!!. Apa lagi first sekali mesti nak tau kedai makan yang famous dengan tempoyak ikan patin. Cari punya cari okai dapat dah AKOB PATIN HOUSE yang berada betul betul di Bandar Kuantan. Walaupun ikan patin tempoyak ni lebih famous di Temerloh tapi kat Kuantan pon ade jugak oh selain ikan patin de juga makanan lain antaranya Daging Salai Masak Lemak dan Udang Galah tempoyak. Tengok-tengok rata rata yang review tempat makan ni semua cakap terbaik!! JJCM TV3 pon dah sampai sini.  Apa lagi simpan alamat atau setkan lokasi di GPS.

Credit pic: Insta Akob Patin House
Credit pic: Instagram Akob Patin House

Seterusnya tengok lagi katanya ada Nasi Kukus Mama yang sangat famous di Kuantan. Nasi Kukus Mama ni memang sedap kerana nasi yang dikukus berkuahkan gulai pajeri nenas dan kari ayam yang lemak dan sedap dan ayam goreng rempah yang rangup dan garing mengikut review orang ramai perghhh terangkat habis.

IMG_5480
Credit Pic : Instagram Nasi Kukus Mama

Dah makan berat-berat teringin pulak jamah benda benda manis ni terus search Dessert Kafe paling best di Kuantan  terus keluar MANGGO CHEESE CAKE KULA CAKES perghhh tengok tengok gambar tu tak sampai lagi ni air liur dah meleleh wei!! Katanya cheese cake disini LAKU KERAS kalau lambat tak dapat laa merasa perghhhh review tempat ni pun boleh tahan jugak okai set lagi  balik nanti for sure aku kena berlari ni nak bakar lelemak yang terbit di Kuantan nanti hahaha.

IMG_5484

Cukop-cukop la tu makan.. Jom cari port nak lakukan aktiviti riadah pulak asyik makan jaa.. hahahahhaha. Aku ni memang jenis kaki berjalan lepas tu mesti nak amik gambar. Duk pulun la stalk gambar gambar orang yang pernah check in kat Kuantan ni then terjumpa beberapa tempat ni.

  1. Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan
6-masjid_ahmad_shah_I _4
Pic Credit : Portal Rasmi Masjid Malaysia

Ikon Kuantan ini sering menjadi tumpuan kalau sesiapa sahaja ke Kuantan, Terletak betul-betul di tengah Bandar berhampiran dengan Majlis Perbandaran Kuantan dan juga masjid yang terbesar di Bandar Kuantan. Oh kawasan lapang di depan masjid ni jugak jadi tumpuan waktu bulan  Ramadan sebabnya menjadi spot tempat orang berbuka. Senang kan dah berbuka terus solat Maghrib, Isyak dan Terawih berjemaah kat situ.

  1. Kuantan Riverfront
Things-to-Do-in-Kuantan-Featured-Image
Pic Credit : appreciategoods.com

Kat sini la ade papan tanda KUANTAN di tengah-tengah sungai. Pastikan anda ambil gambar anda kat sini dan juga salah satu landmark yang ada di Kuantan ni. Buat la pelbagai aksi yang menarik hahahah. Boleh juga naik Cruise di Jeti Shahbandar untuk makan angina di sekitar Sungai Kuantan ini.

  1. Air Terjun Sungai Pandan
20160222170903671
Pic Credit: Sini.com.my

Nak cari tempat alam semula jadi yang masih menghijau dan menenangkan!! Terletak 25km dari Bandar Kuantan iaitu di Felda Sungai Pancing antara tarikan aktivit beriadah. Dan jika anda berkunjung pada hujung minggu tentulah ramai tempat so kene plan la nak datang bila heheh dan oh lagi satu tempat ini akan tutup setiap hari Rabu bagi tujuan penyelengaraan. Google juga antara kemudahan yang disediakan di situ, terdapat tandas, surau gerai makanan dan banyak lagi.

  1. Teluk Cempedak
teluk-cempedak-view
Pic Credit: Kuantan.org

Kalau yang nak layan angin pantai  dengan laut boleh la datang ke Teluk Cempedak, best jugak tenang je tengok air laut yang membiru kat sini pon spot orang ambil gambar untuk matahari terbenam atau in English we call sunset bahahahha haa gitew.

Macam banyak je nak pergi ni. Hahahahaha. Tak pe letak ja semua dalam tentatif program kalau ade rezeki kita on! Sapa nak join wei? hahahaha best ni. Ok laa sekarang dah tau nak buat apa di Kuantan kan semua nya mudah di hujung jari buat je sedikit rujukan dan carian di Internet dah tentu dapat. Macam juga carian Hotel yang mudah hanya dengan Traveloka.

 

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

23 thoughts on “KUANTAN NAK PERGI MANA?”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s