KEK PISANG

IMG_4797
Terhangus Sikit Tapi Sedap

Al-kisahnya petang-petang tak ade nak buat apa sambil membelek dan membaca blog terlihat pulak beberapa biji pisang yang tidak di jamah hahahahah terus mencari resipi nak buat kek pisang. Yesss dan this is my first time nak baking kek pisang !! Teruja bukan main hahahahahaha.

Resipi berikut saya dapatkan beberapa sumber dan pertanyaan dari rakan rakan:

RESIPI KEK PISANG LEMBAP (MOIST le dalam bahasa Melayu)

5 Biji Pisang

1/2 Cawan Gula Kaster/Gula Perang/Gula Merah (Saya Guna Gula Merah)

1 Cawan Minyak Masak / Minyak Jagung (Saya Guna Minyak Masak)

4 Biji Telur

1 1/2 Cawan Tepung Kek 

(Blender Semua sampai sebati)

Hirisan Pisang dan Kurma untuk diletakan di atas CAKE.

IMG_4798

IMG_4796

 

Alhamdulillah bila bagi semua orang rasa semua kata sedap dan tak manis, Ye la sebab  pisang ni dah manis so gula tu uolss nak kurangkan lagi pon tak mengapa. Lagi satu ade sesetengah yang kukus. Tapi yang ini saya bakar dalam masa 25-30 minit dengan kepanasan 170 darjah. Api bawah je lepas 15 minit seterusnya baru letak api atas bawah =) Selamat mencuba

#KitaSamaSamaKongsi

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

3 thoughts on “KEK PISANG”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s