12 KM – PUAS ATAU TIDAK?

SP HALF MATARATHON

Akhirnya Program yang sepatutnya berlangsung 16 September yang lalu berjaya di laksanakan pada Sabtu yang lepas. SP Half Marathon berlangsung dengan penuh jayanya. Aku macam biasa ambil kategori 12 km, kiranya ini first time ambil kalau tidak 10 km sahaja tapi waktu pendaftaran memang tak de 10km dalam list tersebut so aku terus tawakal aja lahhhh. hehehhee

IMG_5673

Nasib pada hari larian yang berlangsung pada Hari Sabtu tu hari Jumaat sebelumnya public Holiday so aku ambil keputusan nak naik bas je dari Kuala Lumpur ke Kedah.  Yela pelan asal dah beli tiket flight tapi melancong tempt lain (kilk sini). Heheh so satu malam sahaja di Kedah. Sehari sebelum larian dapatlah tengok sendiri race kit yang diambil. Heheheh.

IMG_5711[1]

 

Acara sepatutnya bermula pada 630 pagi bagi Kategori 12km dan 6.10 pagi bagi kategori 21km namun akibat datang lambat jam 645 pagi baru aku dan teman start berlari hahahahahah bayangkan laa macam mana kelam kabut nya kami berlari. Lebih kurang 1km baru la nampak kelibat orang yang berlari tadi.

Untuk route larian kali ini agak biasa ja tapi memang best. Hahahah yelaa 3 tahun ko belajar kat Sungai Petani tu ade jalan jalan yang tak pernah kau lalu pun bahahahahah. Pelik juga aku sebenarnya ni jalan mana ni tembus kat mana, Namun suasana 3 tahun dulu masih segar dalam ingatanku .. Oh rindunya Sg Petani.

IMG_5679

Ok lebih kurang 1 Jam lebih jugak berlari akhrinya aku sampai ke garisan penamat. bahahahah baju jangan  cerita la lenjun mandi peluh. Sampai je sana terus cari kawan kawan yang dah samai terlebih dahulu dan terus ambil gambar.

IMG_5688

Oh untuk event kali ini puas ke. Puas sangat tapi tulaa macam tak meiah sangat event kali ini berbanding larian sebelumnya ye laa mungkin pelan asal yang dirancang tergendala sebab ade perkara yang tidak dapat dielakan. So mungkin sebab itulah tak meriah sangat.

Okai! update pada hari ini 28/9 adalah result dari larian hari tersebut bahahahaha macam tak percaya je uolss hahahaha tapi kira ok lah kan beginner macam aku ni. =)

Untitled

21768188_10209827826120461_6457287830316897897_n
Sumber : http://bit.ly/2xzPNTU

Lebih kurang setengah ambil gambar semua kami terus balik dan bersarapan di Kulim. Maaf tak sempat nal ambil gamabr sebab lapar sangat bahahahah. Then waktu dalam perjalanan balik aku ade cakap ngan kawan aku nak masak Kue Teow Goreng untuk lunch nanti so singgah kedai beli la barang-barang nak masak kue teow. Maka terjadilah Kue Teow Goreng ini. Nah Resipi :

2 Paket Kue Teow (Leraikan)

5-6 Biji Bawang Merah Kecil

3 Biji bawang putih

5 Biji Cili Padi 

*di tumbuk kesemuanya

6 Sudu Besar Cili Boh 

Fish Ball/Fish Cake

2 Sudu besar Sos Tiram 

3 sudu Besar Kicap 

Sayur Sawi & Taugeh 

2 Biji Telur * Masukan bila kue Teow Dah Di gaul dengan bahan cili tadi
IMG_5694

#KitaSamaSamaKongsi

 

 

HARI MALAYSIA – DI PUNCAK

sphmbanner

Pelan awal pada hari Malaysia minggu lepas nak berlari di Sungai Petani sempena SP Half Marathon, namun atas sebab yang tidak dapat dielakkan event pada hari tersebut terpaksa di tunda pada 23 September ini. Ini kerana kerajaan negeri Kedah sedang berkabung selama seminggu atas kemangkatan KDYMM Sultan Kedah Darul Aman, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah. Alfatihah.

21479952_2021608364726056_2127117883744976896_n

Malam 15 September tu aku ke Penang dengan menaiki flight, kisahnya pulak flight aku 3 kali delay, hahaha angin aku sampai penang dekat 1230 malam pisang kawan aku tunggu kat airport. Ok sampi rumah dalam 1 lebih memang tak larat terus ja la tido. Oh sempat juga plan dengan die ngan pergi hiking ke-esokan paginya.

Pagi tu lebioh kurang jam 8 pagi aku dan member aku gerak ke Bukit Mertajam atau kawasan die Choruq Tokun kat situ ade sebuah bukit yang selalu jugak orang datang hiking and memang. Waktu aku sampai situ memang banyak kereta yang duk parking tambahan ade pulak event sempena dengan Hari Sungai.

IMG_5287

Kami memulakan perjalan mendaki ke atas bukit tu lebih kurang jam 845 pagi. Pergh agak mencabar jugakla bukit ni jauh lebih mencabar daripada bukit yang bertrek kat kl ni. lepas satu jam baru sampai Check point yang orang berhenti untuk buang air dan berehat. Lepas tu kami naik semula ke atas sampai la kami jumpa open deck yang dapat lihat Empangan Mengkuang. Ya Allah cantiknya. Memang hilang penat terus nampak pemandangan kat sini.

IMG_5259

 

IMG_5258

Lebih kurang 20 minit jugak la kita orang duduk kat sini posing-posing bagai ahhahahah. Then kita orang meneruskan perjalan naik ke puncak dalam setengah jam lagi. hahahahah Penat wei !! Dah sampai puncak pose lagi la apa lagi ahahahahaha.

IMG_5261

Well dah dekat 2o minit jugak kita orang lepak rehat kat atas ni. MAsanya untuk kita turun. Naik satu hal, turun pun satu hal!! hahahahahahaha serious wei terasa urat urat ko meregang habis ahhahahaha . Sampai je kat bawah tu kita orang pun singgah singah di tapak pameran kat bawah ni.

 

So dah habis ronda aku pun balik, kat luar kawan aku tunjuk bukit yang aku naik tadi tu wowww macam tak percay aje wei aku sampai ke puncak bukit nie, Bahahahahah

#KitaSamaSamaKongsi

IMG_5389

TERUJA DI LAPANG SASAR

Lapang sasar hahahahah selalu orang guna untuk aktiviti menembak tapi keterujaan ini adalah sebab pertama kali bermain golf dan memegang batang golf! Haaaaa permainan orang have have sekarang ni.

IMG_5542

Aktiviti ini tercetus bila aku dan rakan sekerja aku dah habis sesi perbincangan di D’Tempat so nak dijadikan ceritanya yang 2 orang lagi dah berpakat nak pergi sini so memang dah standby beg Golf dalam kereta beliau. Yes ini memang first time aku memukul bola golf tu.

Lokasi nya di Ekstreme Park (X Park) Bandar Sri Sendayan yang beroperasi setiap hari iaitu jam 10 pagi – 12 malam. Harganya memnag murah Rm10 untuk 100 bola golf haaaa jenuih laaa nak memukul. Rupanya nak pukul die pun kene ade skill bukan main taram ja hahahah takut tergeliat nanti.

Selain golf terdapat jugak 10 gelanggang badminton Go-Kart Rm26 – 6 pusingan, futsal dan akan datang ATV. Kafeteria dan tandas awam juga disediakan untuk keselesaan pengunjung.  #KitaSamaSamaKongsi

IMG_5545

KUANTAN NAK PERGI MANA?

Flag_of_Pahang.svg
Bendera Pahang Darul Makmur

Apa yang special sangat kat Kuantan, Pahang ni? Sampai membuak-buak rasa aku nak pergi sana. Sana sini orang bercerita pasal nak ke Kuantan  hoi hoi apa yang ade kat Kuantan tu. So dengan pantas nya aku pun terus bersenam jari jemariku untuk mencari apa yang menarik kat Kuantan.

Tempah hotel ?

Traveloka_Primary_Logo

First sekali nak travel, kene la cari hotel yang sesuai,  aku cari Kuantan hotel book online on Traveloka. Sejak suka travel dan mengembara ni,  pegi mana-mana pun mesti book hotel dengan website ni. Ia menawarkan pelbagai jenis bilik dengan harga yang murah dan berpatutan. Sampaikan kawan kawan aku pun amazed dengan Traveloka ni. Selesai satu masalah ! korang jangan lupa Traveloka ni .

Ok dengan Traveloka selesai bab tempat tidur ni. Seterusnya dah sampai Kuantan kene la cari tempat makan yang best wei!!. Apa lagi first sekali mesti nak tau kedai makan yang famous dengan tempoyak ikan patin. Cari punya cari okai dapat dah AKOB PATIN HOUSE yang berada betul betul di Bandar Kuantan. Walaupun ikan patin tempoyak ni lebih famous di Temerloh tapi kat Kuantan pon ade jugak oh selain ikan patin de juga makanan lain antaranya Daging Salai Masak Lemak dan Udang Galah tempoyak. Tengok-tengok rata rata yang review tempat makan ni semua cakap terbaik!! JJCM TV3 pon dah sampai sini.  Apa lagi simpan alamat atau setkan lokasi di GPS.

Credit pic: Insta Akob Patin House
Credit pic: Instagram Akob Patin House

Seterusnya tengok lagi katanya ada Nasi Kukus Mama yang sangat famous di Kuantan. Nasi Kukus Mama ni memang sedap kerana nasi yang dikukus berkuahkan gulai pajeri nenas dan kari ayam yang lemak dan sedap dan ayam goreng rempah yang rangup dan garing mengikut review orang ramai perghhh terangkat habis.

IMG_5480
Credit Pic : Instagram Nasi Kukus Mama

Dah makan berat-berat teringin pulak jamah benda benda manis ni terus search Dessert Kafe paling best di Kuantan  terus keluar MANGGO CHEESE CAKE KULA CAKES perghhh tengok tengok gambar tu tak sampai lagi ni air liur dah meleleh wei!! Katanya cheese cake disini LAKU KERAS kalau lambat tak dapat laa merasa perghhhh review tempat ni pun boleh tahan jugak okai set lagi  balik nanti for sure aku kena berlari ni nak bakar lelemak yang terbit di Kuantan nanti hahaha.

IMG_5484

Cukop-cukop la tu makan.. Jom cari port nak lakukan aktiviti riadah pulak asyik makan jaa.. hahahahhaha. Aku ni memang jenis kaki berjalan lepas tu mesti nak amik gambar. Duk pulun la stalk gambar gambar orang yang pernah check in kat Kuantan ni then terjumpa beberapa tempat ni.

  1. Masjid Sultan Ahmad Shah, Kuantan
6-masjid_ahmad_shah_I _4
Pic Credit : Portal Rasmi Masjid Malaysia

Ikon Kuantan ini sering menjadi tumpuan kalau sesiapa sahaja ke Kuantan, Terletak betul-betul di tengah Bandar berhampiran dengan Majlis Perbandaran Kuantan dan juga masjid yang terbesar di Bandar Kuantan. Oh kawasan lapang di depan masjid ni jugak jadi tumpuan waktu bulan  Ramadan sebabnya menjadi spot tempat orang berbuka. Senang kan dah berbuka terus solat Maghrib, Isyak dan Terawih berjemaah kat situ.

  1. Kuantan Riverfront
Things-to-Do-in-Kuantan-Featured-Image
Pic Credit : appreciategoods.com

Kat sini la ade papan tanda KUANTAN di tengah-tengah sungai. Pastikan anda ambil gambar anda kat sini dan juga salah satu landmark yang ada di Kuantan ni. Buat la pelbagai aksi yang menarik hahahah. Boleh juga naik Cruise di Jeti Shahbandar untuk makan angina di sekitar Sungai Kuantan ini.

  1. Air Terjun Sungai Pandan
20160222170903671
Pic Credit: Sini.com.my

Nak cari tempat alam semula jadi yang masih menghijau dan menenangkan!! Terletak 25km dari Bandar Kuantan iaitu di Felda Sungai Pancing antara tarikan aktivit beriadah. Dan jika anda berkunjung pada hujung minggu tentulah ramai tempat so kene plan la nak datang bila heheh dan oh lagi satu tempat ini akan tutup setiap hari Rabu bagi tujuan penyelengaraan. Google juga antara kemudahan yang disediakan di situ, terdapat tandas, surau gerai makanan dan banyak lagi.

  1. Teluk Cempedak
teluk-cempedak-view
Pic Credit: Kuantan.org

Kalau yang nak layan angin pantai  dengan laut boleh la datang ke Teluk Cempedak, best jugak tenang je tengok air laut yang membiru kat sini pon spot orang ambil gambar untuk matahari terbenam atau in English we call sunset bahahahha haa gitew.

Macam banyak je nak pergi ni. Hahahahaha. Tak pe letak ja semua dalam tentatif program kalau ade rezeki kita on! Sapa nak join wei? hahahaha best ni. Ok laa sekarang dah tau nak buat apa di Kuantan kan semua nya mudah di hujung jari buat je sedikit rujukan dan carian di Internet dah tentu dapat. Macam juga carian Hotel yang mudah hanya dengan Traveloka.

 

You will need these tools for your rental house

h

Buying a house has become a far fetched dream for young adults especially with the hikes of prices in properties nowadays. Therefore, renting a house is the only option left for young adults. Renting a house in the city might be a financial burden to young adults as well so they are advised to look for houses that are further down from the city such as house that is for rent in Seremban. Renting a house is not such a bad idea after all, because you get to save the money for maintenance fees and repairing fees. However, you will need to have a handy toolbox for your rental house that might help you through some minor incidents.

Theses are the basic tools that you will definitely need for your rental house, plus they do not cost you an arm and a leg too.

Tape measure

Tape-Measure-icon

Tape measure is one of the most basic, low cost item from your toolbox that is critical even before you move into your rental house. It will be handy when it comes to shopping for furniture for your new rental house. Use it to measure spaces in your home and make sure the furniture that you are buying fits through the doorways and hallways. You can use it to measure the width of your windows for binds and curtains as well. A good 25 foot tape measurement will be enough for measuring and can be found at most local hardware stores.

Utility knife

Imageresizer

Utility knife will be an essential tool in your toolbox and will definitely be handy when you move out of your old place and move in to your new place. Use the sharp edge of the knife to unbox the moving boxes that are well taped. You can also use the utility knife to gently scrape on the previous paint or wallpaper.

Level

spirit_level

This level will help you to keep your hanging art, curtain rods or shelves as well aligned as possible. A level ensures your hanging arts and shelves stay perfectly horizontal. Say bye to crookly-hung photos.

Hammer

Sure you are not allowed to hammer nails onto the wall as stated in the lease agreement, but a good lightweight hammer will suffice in helping you in some minor home improvements or interior design projects, such as building furniture. If a dresser drawer comes apart, just lightly tap the joint with your lightweight hammer to push it back into place.

Screwdriver set

This handy device can assist you with various projects that you are working on in your house, or help you with some minor repair jobs. Having a multiple sizes screwdriver set is better than having a one-sized screwdriver as it allows you to fix and solve different furniture problems from big falling cabinet doors to hanging photos. A good Philips screwdriver is good enough to last you a lifetime.

Assorted nails, screws and hooks

It is a good idea to keep different nails and hooks at home because minor home repair projects will arise unexpectedly. Keep them in your toolbox and you will never know when you need to replace a hook on your drawer, a screw on the door knob or a nail to hang your artwork. You can get them easily as most hardware stores sell different nails, screws and hooks where you can stock up with different sizes and keep them organized in your toolbox.

Hex wrench set

s-l1000

This hex wrench set, also known as hex key set usually comes with different sizes in a box and it is mostly used for assembly or to fasten bolts and screws with a hexagonal socket. This is a versatile and handy tool that should be in every toolbox. You can find amazing hex wrench set with all sizes on most hardware stores.

Electric drill

An electric drill can be an optional item in your toolbox and you can go without a drill, but it is definitely helpful when it comes to drilling holes for your drawers or shelves. An electrical drill will make the assembling of big furniture an easier job. Imagine needing to drill holes in your furniture that cannot be done with a normal screw. That is when your electric drill comes to good use. Invest in an all-in-once electric drill to have your screwdriver and drill in one tool if you wish as an electric drill not only drill holes but also it helps to drive screws as well.

Flashlight

While most phones nowadays might make a good flashlight replacement, nothing beats having a real flashlight to help you navigate your home when there is a blackout. Furthermore, it is a safer alternative to lighting up candles, especially if you have young children at home. It is a good idea to keep multiple flashlights at home in case of any emergencies. Even if there are no emergency situations, a flashlight can be a reliable source of light. Keep them in an accessible place so you can reach out to it easily. You can easily find flashlight at a low price from any hardware stores ranging from flashlights that are battery powered to flashlights that are solar powered.

A basic toolkit goes a long way and all these handy tools should fit in a basic toolbox. It is important to equip yourself with these tools to help you maintain your rental home by fixing minor home improvements.

 

#KitaSamaSamaKongsi.

KEK PISANG

IMG_4797
Terhangus Sikit Tapi Sedap

Al-kisahnya petang-petang tak ade nak buat apa sambil membelek dan membaca blog terlihat pulak beberapa biji pisang yang tidak di jamah hahahahah terus mencari resipi nak buat kek pisang. Yesss dan this is my first time nak baking kek pisang !! Teruja bukan main hahahahahaha.

Resipi berikut saya dapatkan beberapa sumber dan pertanyaan dari rakan rakan:

RESIPI KEK PISANG LEMBAP (MOIST le dalam bahasa Melayu)

5 Biji Pisang

1/2 Cawan Gula Kaster/Gula Perang/Gula Merah (Saya Guna Gula Merah)

1 Cawan Minyak Masak / Minyak Jagung (Saya Guna Minyak Masak)

4 Biji Telur

1 1/2 Cawan Tepung Kek 

(Blender Semua sampai sebati)

Hirisan Pisang dan Kurma untuk diletakan di atas CAKE.

IMG_4798

IMG_4796

 

Alhamdulillah bila bagi semua orang rasa semua kata sedap dan tak manis, Ye la sebab  pisang ni dah manis so gula tu uolss nak kurangkan lagi pon tak mengapa. Lagi satu ade sesetengah yang kukus. Tapi yang ini saya bakar dalam masa 25-30 minit dengan kepanasan 170 darjah. Api bawah je lepas 15 minit seterusnya baru letak api atas bawah =) Selamat mencuba

#KitaSamaSamaKongsi

MERDEKA !!

IMG_3944

Duhai ibu pertiwi

Putra putri datang sujud bakti

Ingin menunaikan

Ingin menunaikan

Sumpah dan janji

 

Begitulah bait-bait lagu bahtera merdeka. Setiap kali datangnya Ogos pasti lagu ini akan dimainkan sebagai sinonimnya dengan hari 31 0gos.  Merujuk pada gambar diatas haaaa  ia adalah hasil tangkapan sewaktu kami warga SWM Negeri Sembilan bertungkus lumus memasang bendera bagi sambutan di Negeri Sembilan dan juga sempena acara untuk mendapatkan pengikthirafan Guinness World Book Off Record bagi kategori “Longest Chain of People Clasping Wrists”.

Untuk sambutan itu kami memasang bendera Malaysia di setiap tingkat dan ruang di Stadium Paroi Negeri Sembilan and this was my first time kot masuk dalam Stadium tu walaupun dan   2 tahun bekerja di sini dan wow memang teruja habis. Well ade la jugak sumbangan aku dalam acara tahunan untuk kerajaan Negeri Sembilan walaupun i dari KEyL hahahahahha.

IMG_3942

Sebut pasal pengiktirafan tu Alhamdulilah kerajaan Negeri Sembilan telah dapat pengiktirafan itu daripada wakil Guinness sendiri. Tahniah semua nya.

3

 

Dan buat negara ku Malaysia sempena menyambut Hari ulang tahun mu yang ke 60 dan sambutan hari Malaysia aku doakan agar Malaysia terus AMAN DAN SEJAHTERA. Amin

 

#KitaSamaSamaKongsi