#HANDSSHOPPINGRAYA – BERJAYA

Alhamdulillah kerja kerasa selama lebih kurang 1 Bulan setengah haritu akhirnya berbaloi juga untuk kami warga HANDS kerana berjaya menganjurkan program #HANDSSHOPPINGRAYA 2017 yang berlangsung sabtu lepas. Kalau sesiapa yang perasaan banyak posting-posting daripada aku dan juga teman-teman HANDS yang sibuk dan gigih mencari dana untuk disalurkan kepada adik-adik di Yayasan Chow Kit ini, dan Alhamdulillah jumlah dana yang terkumpul sangat memberangsangkan. Terima kasih juga aku nak ucapkan kepada beberapa orang selebriti yang terlibat dalam hebahan di media sosial mereka.

IMG_0102

Baiklah pada 10 Jun yang lalu aktiviti dimulakam dengan taklimat dan penerangan dari MT HANDS kepada semua sukarelawan yang terlibat. Kami berjumpa di sekitar Kg Baru sebelum gerak ke Yayasan. Alhamdulilah juga dari segi sukarelawan ramai muka muka baru dan juga ada diantara mereka yang membawa keluarga, isteri dan adik-beradik mereka sendiri. Amin amin terima kasih kerana sudi menjadi sebahagian keluarga HANDS. Sekitar jam 845 kami semuanya bergerak menuju ke Yayasan yang terletak lebih kurang 5-6km setelah sampai kami lihat adik-adik sudah pun berkumpul di satu bilik khas untuk melakukan aktiviti.

IMG_9976

Berbeza dengan tahun lepas, penerima tahun ini juga antara penerima yang terbanyak. Bayangkan asalnya ade 30 orang sahaja dalam list, tetapi dekat dekat nak event ade tambahan 5-6 orang dan juga ade sekeluarga yang turut kami bantu. Tapi tak apa la rezeki mereka bulan-bulan puasa ni. Macam biasa bila dah ramai-ramai jadi riuh sekejap hahahaa selepas itu bermula sesi Ice Breaking dan juga pembahagian kumpulan. Setiap kumpulan terdiri daripada 4orang anak anak dan 2 orang sukarelawan ade diantara adik-adik yang memilih fasi-fasi mereka sendiri. Tak kurang juga ade yang malu malu untun bergaul dengan mereka yang lain yela mungkin first time jumpa.

IMG_9987

IMG_0067

IMG_9988

Setelah habis sahaja aktiviti di Yayasan kami terus bergerak ke Mydin Jalan Chow Kit untuk aktiviti shopping yang pertama, rata-rata aku tengok adik adik ni sangat teruja nak membeli-belah dalam Mydin tu riuh rendah dengan suara adik adik ni dan juga abang akak akak fasi. Yelaaa ade yang berkejara-kejaran pulak dalam mall tu. Rata rata aku tengok semua sukarelawan tak kekok nak layan adik adik ni yelaaa mungkin dah terbiasa melayan adik sendiri masa nak membeli belah. Masa shopping ni kami mewajibkan adik-adik ni untuk memilih baju dan kelengkapa raya sahaj contohnya songkok, sampin, tudung dll kalau ade lebihan barulah boleh beli yang lain janji benda tersebut bermanfaat.

IMG_0065

IMG_0061

Dekat sejam lebih juga berkampung di Mydin selepas tu terus kami turun ke bawah untuk buat pembayaran. Ada juga diantara adik-adik ni yang tak dapat beli baju sebab tak ada size dan tak berkenan di mata, dan mereka terus di bawa ke Pusat Pakaian Hari-Hari di sekitar situ juga. Alhamdulilah cuaca pada hari tu jugak tak panas sangat dan perjalanan program berlangsung dengan sempurnanya. Oh masa dekat Mydin jumpa jugak kawan lama ZUL dan juga KAK EMA tak sempat nak berbual lama nanti iolss singgah lagi ya.

IMG_0009
Terima Kasih Mydin

Dah selesai shopping kami terus pulang ke Yayasan untuk aktiviti penutup. Sebelum tu Pn Azila selaku penasihat HANDS turut menyampaikan ucapan penghargaan kepada semua yang terlibat dan juga turut menyampaikan bantuan kepada YAYASAN dan juga sebuah keluarga adik yang tular baru-baru ni. Seterusnya adik adik ni juga turut menerima duit raya daripada kami. Seronoknya la hai… Majlis berakhir dengan tepuk terima kasih dari anak anak yayasan ni 😄.

IMG_0011

Bermacam-macam perasaan ade sewaktu mengendalikan program ini tapi yang penting sekali semua sumbangan telah kami salurkan kepada yang memerlukan. Insyallah kalau ade kesempatan di lain masa akan saya khabarkan kepada anda diluar sana. Sekali lagi ucapan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun secara tidak langsung. Insyallah saya doakan agar rezeki anda dalam segala hal akan terus berkembang dan tidak putus-putus. Amin.

IMG_0026

#KitaSamaSamaKongsi

 

Foto Ihsan : Hands.Project_Charity

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

6 thoughts on “#HANDSSHOPPINGRAYA – BERJAYA”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s