RESIPI- BIHUN KUNG-FU

IMG_9741.JPG

Haaa biasala bila tekak ni memilih bende nak makan waktu berbuka kena la masak! Kalau pi Bazaar tu tak tau laa makan apa banyak benor pilihan menu nya. Nasib la aku teringat haritu ade beli Bihun, Sotong, Dada Ayam dan Fishcake then telur pon ade jugak jeng jeng terus ade idea nak masak apa. So sampai ja rumah terus sinsing lengan duk menukang kat dapur 😄. Ok ini lah bahan bahan dia.

KUAH KUNG-FU:

5Biji Bawang putih
1 Biji Besar Bawang Merah
4-5 Tangkai Cili Api
Sedikit Dada Ayam
Sedikit Sotong
Fishball
Fishcake
Lobak Merah (Potong Tebal)
Tomato Ceri (Belah 2)
Foo Chuk
1 Kiub Pati Ayam Knorr
Serbuk Lada Hitam
2 Biji Telur

BIHUN :

Bihun di goreng secara deep fried untuk dapatkan kerangupan 😄

Cara – Cara :

Panaskan minyak masak dan masukan terlebih dahulu dada ayam,Sotong, Fishcake dan fishball kemudian masukan bawang putih dan merah serta ketukkan cili apo tadi. Goreng sehingga layu bawang tersebut.

Kemudian masukan sedikit air dan sayuran tadi renehkan sehingga mendidih masukan juga perasa mengikut cita rasa masing masing. Masukkan 2 biji telur dan teruskan mengacau sehingga pekat.

Tuangkan kuah kungfu tadi di atas bihun yang telah di deep fried dan sedia dihidang. Selamat Mencuba.

#KitaSamaSamaKongsi

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

10 thoughts on “RESIPI- BIHUN KUNG-FU”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s