SimetriSiti – Hilang Seri Siti?

SimetriSiti – Saya Tak Puas

Meminati tak semestinya tak boleh mengkritik kan namun kalau kritikan itu membina dan boleh dijadikan suatu panduan pada masa yang akan datang insyallah. Saya juga antara ribuan yang menyokong kerjaya beliau setiap Album baru dan persembahannya insyallah saya pasti dapatkan dan hadirkan diri.

IMG_8572
Di Pasarkan 10 May – Album bagi Kulit Album ini habis ditempah di lazada

SimetriSiti buah tangan terbaru beliau, memang teruja untuk dapatkan yang satu ni walhal saya juga turut mendapatkannya untuk dijadikan koleksi terbaru, Alhamdulillah kulit album yang terhad ini berjaya saya miliki kerana hampir 20 minit album ini telah habis di tempah di Lazada (klik sini). Kulit Album nya memang wajib dipuji lain dari yang lain, bait bait nukilan dalam setiap gambar ade dedikasi khas buat semua yang menjadi tulang belakang kemahsyuran insan bernama Siti Nurhaliza. Moga sangkut untuk kategori Kulit Album terbaik di AIM nanti.

Setelah mendengar lebih dari 3 hari selepas ia dilancarkan melalui platform digital mahupun fizikal tidak puas rasanya tidak terkesan dan hampir tidak melekat di otak berbanding Album Fragmen dan Transkripsi yang juga pernah memenangi Album Terbaik. Susah dihadam walau berkali cuba untuk mendengar. Hanya  5 -6 lagu sahaja. Bukannya tidak bagus mungkin lambat sikit kot nak masuk😄. Ini dia lagu yang secara peribadi yang saya suka dan terimalah pendapat ini dengan keterbukaan.

IMG_8571

BERSANDAR PADA CINTA
Aubrey Suwito/Ad Samad

Ini daripada pandangan peribadi saya, saya suka susunan muzik dan bait bait liriknya memang kena diletakan pada track permulaan. Siapa yang ingin menidakkan kehebatan komposer terkenal ini, lagunya pasti ada magisnya sendiri ditambah dengan iringan okestra makin padu! Liriknya saya berpendapat menceritakan tentang CINTANYA terhadap perkara yang dilakukanya sekarang iaitu menjadi seorang penghibur sebab semua yang dilakukan BERSANDAR KEPADA CINTA tak mustahil lagu ini boleh menang susunan muzik terbaik. Khabarnya lagu ini akan dijadikan Single Ke2 nanti. Video muziknya pun sudah dilancarkan.

PENGHIBURKU
DATO SITI NURHALIZA/ JOE FLIZZOW (RAP)

Lagu dedikasi khas buat peminat muzik yang baru segar dan terkini saya pasti memang mudah diterima lirik yang tidak berat dan bersahaja memang mudah melekat dan sekejap sahaja boleh dilagukan bersama terutama part hey hey hey tu…. namun sesekali terdengar bisik bisik orang lain yang mengatakan lagu ini persis Ed Sheeran – Shape Of You dan Yuna entah laaa janji layan 😄

AKU BUKAN MALAIKAT
OPICK

Sempena menanti bulan Ramadan ini pasti lagu ini sesuai dijadikan lagu runut bunyi bagi drama dan telefilem juga dipersembahkan ketika waktu bulan puasa. Senikata dan susunan muzik yang sangat indah dan pembawakan vokal Dato Siti memang cukup mengasyikan. Memang kesukaan saya.

KISAH KU INGINKAN
IVAN LAHARDIKA/KANTJIL

Setelah Cakhra Khan untuk Seluruh Cinta kali ini duet bersama Judika juga antara penyanyi Indonesia yang mempunyai vokal yang hebat lihat sahaja persembahan Dato Siti dan Judika di sesi APM yang lalu. Lagu ini saya rasa lebih sesuai diangkat menjadi single pertama berbanding Segala Perasaan juga dari pencipta lagu yang sama agak terkilan juga tapi mungkin Universal dan SNP ade perancangan mereka sendiri.

IMG_8573.JPG

TAK PERLU RAGU
ADE GOVINDA

Lagu yang cukup sweet dan indah memang sesuai untuk latar majlis perkahwinan. Selepas taruhan Ade melalui terbaik bagimu menjadi hits mungkin suatu hari lagu ini juga akan di angkat sedemikian. Senyum sorang sorang dengar lagu ini. Aku tercipta layak bagai hawa temani adam di dunia 😍

KAU TAKDIRKU
MOHARIZ YAAKUP/HABSAH HASSAN

Tengok komposer dan penulis lirik semua dah tahu mereka ini adalah dikalangan otai industri muzik sapa mahu menidakan karya karya mereka ini. Lagu ini juga menjadi kesukaan saya elemen moden disuntik dalam irama balada pop yang memang menjanjikan sesuatu yang sedap didengar. Muzik dan lirik dan vokal yang seteru dan berpadu dalam lagu ini.  lagu ini juga punya JIWA kalau betul betul anda mendalami. Cuba dengar berkali-kali pasti tak jemu.

HIASI DUNIAKU
SID MURSHID

Muzik yang segar dan lain. Fast number ni memberi impak sangat berkesan bagi penutup katalog album ini. Juga menjadi kesukaan saya dan tak perlu juga untuk skip track bila lagu di Track 8,9, dan 10 ini sangat mesra telinga.

LAGU LAIN- bukan tak bagus tapi macam yang saya katakan tadi tak mudah hadam dek rasa, tak melekat di fikiran mungkin dah terbiasa dengan impak lagu lagu hits Dato Siti yang mencapai piawaian standard saya. Setiap orang lain citarasanya, lain halwa telinga nya tapi tak perlu memburukan dan menjatuhkan karya karya yang lain. Hari hari duk dengar balik mana tau meresap perlahan-lahan😃

Dato Siti juga bakal membuat persembahan di Malaysia Phillharmonik Ochestra bersama Aubrey Suwito 20 May ini sempena ulangtahun 30 Aubrey dalam industri. Jangan lupa dapatkan tiket😄

IMG_8693.PNG
Ihsan: IG @ctdk

AIM CALON-CALON SEMUA DAH NAMPAK TAPI PEMENANG TAK TAHU LAGI

ANUAR ZAIN
FAIZAL TAHIR
MALIQUE
DATO SHIELA MAJID
DAYANG NURFAIZAH
DATO SITI NURHALIZA

Hanya terbaik bakal diiktiraf.

psst: Tertanya-tanya jugak Komposer Ajai, Helen Yap, Azmeer, LY dah tak nak bagi lagu lagi ke kat Dato Siti? 🤔

#KitaSamaSamaKongsi

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

One thought on “SimetriSiti – Hilang Seri Siti?”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s