BUKIT KETUMBAR – ADE CIK B

BUKIT KETUMBAR, JALAN KUARI CHERAS

Malam semalam masa layan AME2017 saja text kawan kawan KL tanya apa plan hari ni nasib ade yang respon nak pergi HIKING so apa lagi join le. So pagi tadi jam7pagi gerak sesama kat PETRON MRR2 first time gak nak pergi sini tapi tak de la jauh mcm Broga dekat je ngan Ampang.

IMG_8043

Sampai kat sini tengok parking penuh tapi nasib ade open space parking tapi kene bayar la. Dah parking and streching kami mulakan pendakian kami ha nak baik bukit ni ja taraaaa terkejut tengok papan tanda amaran keras.

IMG_7999

Hahahahaha nak gelak pon ade di buatnya. Ade 2 jalan nak naik bukit ni nasib ade sorang kawan ni dah pergi so die la tunjuk Jalan.

Trail die ni tak de laa mencabar sangat. Rata rata aku tengok pakcik pakcik ni pon kemain hiking so memang senang la kot. Dah naik bukit ni kene la menikmati keindahan ciptaan Alam semulajadi kan. Hehehe Bila dekat setengah jam ko dah mendaki maka sampai la ko ke checkpoint pertama untuk ambil gambar. Tapi ko kene panjat menanjat sikit hahahahah memang wajib amik gambar macam ni.

IMG_7977

IMG_8183

IMG_8193IMG_8199

Lepas 10-20min ambil gambar dan melepaskan penat lelah meneruskan perjalan untuk ke kawasan landai. Dah sampai pon ade la aktiviti riadah nakbuat kat atas ni. Berbalik pada papan tanda tadi sepatutnya anda berjumpa dengan CikB ni kat kawasan ni tapi rezeki tak berpihak pada kami so tak jumpa bahahahahahahah.

Kami teruskan je perjalanan untuk turun dalam 30-40minit dah sampai bawah. Dapatla burn 500++ kalori hari ni dari tak buat apa kan pagi ni.

Komen:

1. Tak susah sangat hiking sini tak macam Broga dan Saga tapi memang best sebab view

2. Untuk mengelakan CIKB berjumpa anda, pastikan anda tidak membawa sebarang makanan ye bahahahahaha takot di sondol nanti.

3. Pastikan streching dulu sebelum naik takot cramp plak. hehehehe

okai. #KitaSamaSamaKongsi

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s