#KitaSamaSamaKongsi – INSURANS

Sejauh Mana Insurans Anda Melindungi Anda?

Setakat ni tiap tahun aku akan masuk WAD bahaahahah penyakit-penyakit macam macam dah sekarang ni susah nak ramal bila time sihat bila time sakit.

Aku pasti korang kat luar sana dah pun memiliki INSURANS perlindungan mahupun untuk sendiri, keluarga atau yang dah di bekalkan oleh majikan anda.
So far sepanjang 4-5tahun lepas aku memang gune personal punya cuma masa bulan 4 ni je aku guna company insurans ni.

Personal vs Company

IMG_7718
MEDICAL CARD – COMPANY
  1. So far masa aku guna personel punya insurans ni admited kat semua hospital tak ada pulak depa mintak deposit tapi company depa mintak pulak hehehe
  2. Lepas tu untuk warded aku boleh dapat rm200 untuk bilik gune personel dan rm150 untuk company punya 😂
  3. and of course bila ko masuk ward automatic ko dapat rm150 allowance dengan personel insurans tapi dengan company idok laaa

Cuma satu je kekadang aku tak puas hati baik personel and baik company nye insuran ade certain bnde yang die tak cover. Admin fees tu xpe laa cuma perubatan dan bnde bnde lain yang mmg perlu untuk penyakit tu so last last patient juga yang kene bayar.

Macam last 2 year aku kene bayar extra Rm300++ masa guna personel dan Rm400 masa gune company nye tahun ni. Haisshh kalau xcover kenapa doc nak teruskan tanpa consult ngan patient atau pun insurans sendiri mmmm yelaaa aku bukan nak berkira bab bab ni kalau x sampai rm10k kene bayar alaa setakat rm300 lebih tak kan xleh bayar .. Tulaaa ni kene kat aku kalau kat orang lain yang memang xde duit macam ne laaaa

Kalau ade yang boleh advise pasal ni mungkin boleh roger aku kot…

IMG_7663
MEDICAL CARD – PERSONAL

last but not least. Aku bukanlah bekerja atau nak promote mana mana insurans company tapi yang aku nak advice mmg penting Insurans ni kalau yg company cover ok laa kalau dah tak kerja ngan company tu kene ade yg personel okai memang penting so far aku rasa memang berbaloi la Rm170 yang aku bayar untuk personel insurans ni dan mmg puas hati laaa insurans ni tahap tip top.. So yang tk ade tu pergi laa buat survey dan pastikan cari yang terbaik.

Sekian.

Pengarang: shahrir2503

A Traveler. Music, Food & Fashion Lover

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s