SEGALA PERASAAN

18194664_10208587199268441_8876431166053107995_n
Ihsan : Universal Music Malaysia & SNP

Yang dinanti-nantikan sudah pon tiba, inilah dia buah tangan terbaru dari Penyanyi Pujaan Jelata – Dato’ Siti Nurhaliza dengan single terbarunya Segala Perasaan yang masih panas lagi di semua medium stream muzik bermula 28 April ini.

Lagu hasil ciptaan komposer Indonesia Ivan Lahardika dan penerbit Aubrey Suwito juga bakal di muatkan dalam Album terbaru Dato’ Siti yang diberi judul SimetriSiti yang bakal menjengah pasaran pada May nanti.

IMG_8130
Gambar Single Segala Perasaan ini juga akan menjadi Cover Kulit Album SimetriSiti yang dijangka akan dipasarkan 10 May 2017

Okai dah beli dah kat Itunes hehehe layan dengar banyak kali tup tup dah jadi No1 carta iTunes yang xbeli lagi tu gi la beli di saluran yang betul na 😄

Khabarnya Video klip lagu berkenaan akan dilancarkan pada 5 Mei ini bersempena juga pelancaran Album terbaru beliau. Berita ini di kongsi oleh Rozi Abd Razak selaku wakil bagi pengurusan SNP di laman Facebook dan Instagram beliau.

IMG_8117
Dari Wakil Pengurusan SNP

Tak sabar rasanya nak tengok aksi Dato Siti yang khabarnya menjadi Adiwira dalam videoklip berkenaan. So kene laa tunggu 😄

Khabarnya pihak Universal Music telah membuat satu pertandingan untuk memenangi pas ke Pelancaran Single ini silalah masuk mana tahu anda mungkin yang bertuah 👍

#KitaSamaSamaKongsi

BUKIT KETUMBAR – ADE CIK B

BUKIT KETUMBAR, JALAN KUARI CHERAS

Malam semalam masa layan AME2017 saja text kawan kawan KL tanya apa plan hari ni nasib ade yang respon nak pergi HIKING so apa lagi join le. So pagi tadi jam7pagi gerak sesama kat PETRON MRR2 first time gak nak pergi sini tapi tak de la jauh mcm Broga dekat je ngan Ampang.

IMG_8043

Sampai kat sini tengok parking penuh tapi nasib ade open space parking tapi kene bayar la. Dah parking and streching kami mulakan pendakian kami ha nak baik bukit ni ja taraaaa terkejut tengok papan tanda amaran keras.

IMG_7999

Hahahahaha nak gelak pon ade di buatnya. Ade 2 jalan nak naik bukit ni nasib ade sorang kawan ni dah pergi so die la tunjuk Jalan.

Trail die ni tak de laa mencabar sangat. Rata rata aku tengok pakcik pakcik ni pon kemain hiking so memang senang la kot. Dah naik bukit ni kene la menikmati keindahan ciptaan Alam semulajadi kan. Hehehe Bila dekat setengah jam ko dah mendaki maka sampai la ko ke checkpoint pertama untuk ambil gambar. Tapi ko kene panjat menanjat sikit hahahahah memang wajib amik gambar macam ni.

IMG_7977

IMG_8183

IMG_8193IMG_8199

Lepas 10-20min ambil gambar dan melepaskan penat lelah meneruskan perjalan untuk ke kawasan landai. Dah sampai pon ade la aktiviti riadah nakbuat kat atas ni. Berbalik pada papan tanda tadi sepatutnya anda berjumpa dengan CikB ni kat kawasan ni tapi rezeki tak berpihak pada kami so tak jumpa bahahahahahahah.

Kami teruskan je perjalanan untuk turun dalam 30-40minit dah sampai bawah. Dapatla burn 500++ kalori hari ni dari tak buat apa kan pagi ni.

Komen:

1. Tak susah sangat hiking sini tak macam Broga dan Saga tapi memang best sebab view

2. Untuk mengelakan CIKB berjumpa anda, pastikan anda tidak membawa sebarang makanan ye bahahahahaha takot di sondol nanti.

3. Pastikan streching dulu sebelum naik takot cramp plak. hehehehe

okai. #KitaSamaSamaKongsi

BALADA DAYANG

IMG_7830
COVER ALBUM DAYANG

Tahniah kepada Dayang Nurfaizah kerana baru sahaja melancarkan Album terbaru beliau yang menggunakan namanya DAYANG NURFAIZAH. Memuatkan 10 buah lagu dan 3 Bonus track versi live AJL untuk 3 Buah lagu Di Pintu Syurga, Tak Pernah Menyerah & Lelaki Teragung.

 10 Buah Lagu Balada – 7 Lagu Baru

IMG_7833
Album Dayang Serba Hitam

Menurut Dayang Album ini merupakan hadiah buat peminat yang sebelum ini bertanyakan kepada beliau bilakah beliau akan mengeluarkan Album dan Alhamdulilah tahun 2017 menyaksikan satu lagi catatan istimewa buat Dayang pada karier yang menjangkau 18 tahun dalam industri muzik Malaysia.

IMG_7794
Rasa Tinggi Macam KlCC Martabat Album Ini

Album ini turut menampilkan komposer terkenal tanahair antaranya Aubrey Suwito (Layarlah Kembali) Ajai (Usah Di Bilang Cinta/Separuh Mati Ku Bercinta) Ezra Kong (Dia) Hazami (Takdir) Aizat (Dalam Diam) Epul Drama Band (Nanti) dan 3 Buah lagu yang popular sebelum ini hasil ciptaan Tam Spider (Di Pintu Syurga) Akid ( Tak Pernah Menyerah) Natasha (Lelaki Teragung).

SHOWCASE – MATIC JALAN AMPANG

IMG_7829
Tiket Showcase Khabarnya Sold Out

Sejurus melancarkan album pada petangnya, Dayang tampil menghiburkan peminat di MATIC JALAN AMPANG dengan Album Showcase  bermula jam 9 Malam.  Kira kira lebih 300 orang memeriahkan showcase yang buat julungkali diadakan. Tampil dengan lagu Hakikat Cinta pada permulaan persembahan  Dayang turut berkongsi keterujaan beliau tentang penghasilan Album baru ini.

IMG_7780
Dayang Anggun Mengenakan Persalinan Dari Dato’ Rizalman

Sepanjang hampir  2 jam persembahan, Dayang menyanyikan kesemua lagu baru dari album terbarunya. Menurut Dayang lagu lagu dari Albumnya ini adalah rakaman dari tahun 2014 dan yang terakhir pada 2017 lagu Takdir Ciptaan Hazami. Pada malam itu juga Dayang tidak henti mengucapkan terima kasih kepada semua yang selama ini menyokong kerjaya beliau sehingga meletakan beliau di tahap ini. Acapkali beliau menyebut berasa gementar untuk membuat persembahan ternyata ia langsung tidak sikit pon mencacatkan persembahan beliau yang sangat luar biasa.

IMG_7793
Barisan Komposer & Penulis Lirik

Peminat Dayang yang hadir pada malam itu berpeluang mengambil gambar bersama Dayang dalam sesi Meet &Greet selepas persembahan. (Tapi iolss Dah Balik). Untuk makluman juga album ini juga menjadi Trending di Itunes dan sebagai satu-satunya Album melayu yang laris di Itunes. WOW.

Komen:

  1. Album ni memang best tak mustahil boleh menang album terbaik untuk AIM akan datang, baik dari segi lagu, arrangement dan semua produksi untuk album ini. Tahniah Dayang.
  2. Pemilihan lagu Separuh Mati ku Bercinta sebagai single ke2 amatlah sesuai dan bertepatan siapa mahu menidakkan naskah agung dari Ajai ini mana tahu lagi ini mungkin di angkat sebagai Juara Lagu akan datang. Klik sini untuk review lagu baru Dayang.
  3. Album yang memuatkan kesemua Lagu Balada ini memang sesuai dengan suara lemak merdu Dayang yang telah memenangi 3 kali berturut-turut untuk kategori Vokal Terbaik Anugerah Juara Lagu.
  4. Showcase malam hari tu memang best dan memang puas hati sungguh memang berbaloi beli tiket =) Khabarnya Dayang akan bersama-sama Aubrey Suwito di Malaysia Philharmonic Orchestra sempena dengan Aubrey Suwito And Friends 19& 20 May ini. Jangan lepaskan peluang menonton ade juga Faizal Tahir dan Jaclyn Victor.

#KitaSamaSamaKongsi

p/s: tak sabar pulak nak tunggu Album baru Dato Siti Nurhaliza – #SimetriSiti

 

LAST DAY – MENGEMBARA MEDAN

Kunjungan ke Medan pasti tak lengkaplah jika anda tidak berkunjung ke Istana Maimun, istana lama kesultanan Melayu Deli yang dibina sejak tahun 1888 lagi.  Rata-rata pengunjung yang berkunjung kesini akan menyarung busana tradisional Melayu Deli yang disewakan untuk mereka mengambil gambar sebagai tanda kenang-kenangan. Dengan Caj masuk yang agak berbaloi anda akan dapat belajar tentang serba sedikit tentang Sejarah Kesultanan Melayu Deli yang bertapak di Medan. Khabarnya Istana ini juga sering menjadi tempat keraian yang melibatkan Sultan Melayu Deli.

DCIM100GOPROGOPR0772.
Berhadapan Istana Maimun – Go Pro Hero 4
Baju Kesultanan Melayu Deli
Baju Kesultanan Melayu Deli

Tidak jauh dari Istana Maimun ini berdiri teguh Masjid Raya juga menjadi ikon kebanggaan Kota Medan. Selain daripada Istana Maimun bangunan Masjid ini juga adalah peninggalan dari Kesultanan Melayu Deli yang dibina sejak  tahun 1906. Masjid ini juga menempatkan makam beberapa ulamak dan keturunan Sultan di Medan.  Memang cantik sungguh Masjid ini dari pelbagai sisi.Antara bangunan lama yang masih kekal sehingga kini ialah Kantor Pos Indonesia atau Pejabat Pos Indonesia di tengah bandaraya Kota Medan

DCIM100GOPROGOPR0743.
Masjid Raya Medan
IMG_5754
Masjid Raya Medan – Pintu Masuk

Sewaktu saya bersiar-siar di Kota Medan ni saya menggunakan perkhidmatan Becak dengan harga sekitar 200000RP, Alhamdulilah semua tempat die cover. Tempat shopping yang gemarkan berbelanja seperti Telekung, Kain Batik dan Pelekat bolehlah berkunjung ke Pajak ikan atau Pasar Ikan. Dan saya juga sempat membeli kek lapis dan Bika Ambon dari Kedai Bika Ambon Zulaikha memang puas hati.

IMG_7815
Pic Google – Kedai Kuih Bika Ambon Zulaikha
IMG_7814
Bika Ambon Zulaikha – Pic Google

Seperti biasa antara tips perjalanan kali ini ialah , pastikan anda membuat rujukan sebelum ke sesuatu destinasi untuk memudahkan perjalanan anda. Pastikan juga anda menukar duit sebelum tiba ke sesuatu destinasi mungkin kadar tukaran wang tidak sama dengan negara asal anda dan akhir sekali rancang perbelanjaan anda tak salah berbelanja Cuma pastikan kuota bagasi anda mencukupi semasa melakukan penempahan tiket kapal terbang bagi mengelakan caj berlebihan.

Mengembara Medan Day 1 (Klik)

Mengembara Medan Day 2 (Klik)

Mengembara Medan Day 3 (Klik)

MENGEMBARA MEDAN DAY 3

Sipiso-Piso Di Berastagi

Setelah dua malam di Pulau Samosir, keesokan harinya saya ke Berastagi, sebuah lagi kawasan yang sering menerima pengunjung yang ramai. Untuk kesini pula perjalanan mengambil masa lebih kurang 3-4 jam. Sebelum sampai ke Berastagi pastikan anda singgah di Air Terjun Sipiso-Piso sebuah lagi tempat menarik di Sumatera Utara.  Air Terjun yang setinggi 120 meter ini merupakan Air Terjun tertinggi di Indonesia. Bagi pengembara solo, anda boleh menaiki teksi untuk kesini atau menaiki angkutan kota yang jauh lebih murah dan meminta pemandu teksi/angkutan tersebut untuk berhenti di simpang Merek. Setelah setengah jam disini saya meneruskan perjalan ke Berastagi lebih kurang 2 jam lagi perjalanan menuju kesana.

Nak beli makanan kat sini ok ahhahaah aku beli goreng pisang dan cucur udang kat sini boleh tahan juga huhuhuhuh. Nak masuk Sipiso-piso ni kene bayar satu kepala 10000RP huhu. Masa ni tak banyak sangat amik gambar sebab driver tu pesan 20 minit je sebab nak ke Berastagi dalam 2-3 jam lagi … Perghhh

Pajak Buah atau Pasar Buah Berastagi sangat popular kerana anda boleh mendapatkan buah-buhan yang segar dengan harga yang murah, Selain itu cenderahati juga di jual disini. Sesekali ade juga peniaga yang akan menjual buah strawberry yang sangat murah dan manis rasanya. Bagi pengunjung yang ingin menaiki kereta kuda mengelilingi kawasan Berastagi inilah masanya nyata para pelancong yang membawa anak-anak tidak melepaskan peluang bersiar-siar di kawasan ini dan juga mengambil foto kenang-kenangan. Berdekatan dengan kawasan Pajak Buah ini terdapat sebuah Taman Awam  iaitu Bukit Kubu, yang juga menjadi tumpuan ketika waktu hujung minggu. Aku memang tak lama kat berastagi ni tapi bagi sesiapa yang nak stay kat sini satu malam ok juga berjalan-jalan kawasan ni.

Pengalaman yang aku takkan lupa bila naik bas dari Berastagi ke Kota Medan. Bayangkan satu bas hanya ade 20 seat penumpanbg shaja tapi sebab hari minggu mungkin konduktor bas tu sumbat penumpang dah macam tin sardin tak de kerusi dorang bagi bongkah kayu duduk, tak de tempat duduk dorang suruh naik atas bumbung ko rasa? Hahahahahahaha.

Kembalinya dari Danau Toba dan Berastagi pastikan anda bermalam di Medan. Bagi yang ingin mencari deretan restoran dan kedai makanan yang menyajikan pelbagai masakan anda harus berkunjung ke Merdeka Walk di tengah kotaraya Medan. Dari masakan tradisional hingga ke masakan barat semua anda boleh dapatkan disini. Usai makan malam anda boleh berkunjung ke Menara Air di kota Medan antara mercu tanda Kota Medan. Di Kota Medan ini antara pengangkutan utama yang terdapat disini ialah Becak (Motosikal Beca) dan Angkuta Kota (Van Penumpang) kadar tambang bagi setiap kenderaan ini bergantung kepada jarak jauh hotel ke kawasan yang hendak anda tuju.

IMG_5715.JPG
Nasi Ayam Penyet 

Di Medan aku menginap di WISMA SEDERHANA (boleh tengok kat Agoda) harga memang affordable dan boleh pesan makanan kat hotel ini yang pasti halal. Walaupun harga murah Hotel ni tetap sediakan breakfast heheheehe =) Kat gambar bawah ni ade no Tel dan Alamat hotel ni.

IMG_5728

Sekian.

Mengembara Medan Day 2 (Klik Sini)

Mengembara Medan Day 1(Klik Sini)

Mengembara Medan – Majalah Libur (Klik Sini)

 

#KitaSamaSamaKongsi – INSURANS

Sejauh Mana Insurans Anda Melindungi Anda?

Setakat ni tiap tahun aku akan masuk WAD bahaahahah penyakit-penyakit macam macam dah sekarang ni susah nak ramal bila time sihat bila time sakit.

Aku pasti korang kat luar sana dah pun memiliki INSURANS perlindungan mahupun untuk sendiri, keluarga atau yang dah di bekalkan oleh majikan anda.
So far sepanjang 4-5tahun lepas aku memang gune personal punya cuma masa bulan 4 ni je aku guna company insurans ni.

Personal vs Company

IMG_7718
MEDICAL CARD – COMPANY
  1. So far masa aku guna personel punya insurans ni admited kat semua hospital tak ada pulak depa mintak deposit tapi company depa mintak pulak hehehe
  2. Lepas tu untuk warded aku boleh dapat rm200 untuk bilik gune personel dan rm150 untuk company punya 😂
  3. and of course bila ko masuk ward automatic ko dapat rm150 allowance dengan personel insurans tapi dengan company idok laaa

Cuma satu je kekadang aku tak puas hati baik personel and baik company nye insuran ade certain bnde yang die tak cover. Admin fees tu xpe laa cuma perubatan dan bnde bnde lain yang mmg perlu untuk penyakit tu so last last patient juga yang kene bayar.

Macam last 2 year aku kene bayar extra Rm300++ masa guna personel dan Rm400 masa gune company nye tahun ni. Haisshh kalau xcover kenapa doc nak teruskan tanpa consult ngan patient atau pun insurans sendiri mmmm yelaaa aku bukan nak berkira bab bab ni kalau x sampai rm10k kene bayar alaa setakat rm300 lebih tak kan xleh bayar .. Tulaaa ni kene kat aku kalau kat orang lain yang memang xde duit macam ne laaaa

Kalau ade yang boleh advise pasal ni mungkin boleh roger aku kot…

IMG_7663
MEDICAL CARD – PERSONAL

last but not least. Aku bukanlah bekerja atau nak promote mana mana insurans company tapi yang aku nak advice mmg penting Insurans ni kalau yg company cover ok laa kalau dah tak kerja ngan company tu kene ade yg personel okai memang penting so far aku rasa memang berbaloi la Rm170 yang aku bayar untuk personel insurans ni dan mmg puas hati laaa insurans ni tahap tip top.. So yang tk ade tu pergi laa buat survey dan pastikan cari yang terbaik.

Sekian.

#KitaSamaSamaKongsi – NASI GORENG IKAN MASIN

#KitaSamaSamaKongsi

Ingat tak 2-3 hari yang lepas abang pernah kongsikan SAMBAL IKAN MASIN #WARISANSAPIAH ni.. Dalam tulisan abang, abang ade cakap bukan setakat boleh makan gitew je boleh juga di jadikan perencah NASI GORENG IKAN MASIN bahahahaha. So abang try laa masak.

BAHAN-BAHAN

Lebihan Sambal Ikan (Kisar Bawang Merah,Bawang Putih, Halia dan Cili Kering)
FishCake
FishBall
Telur 1 Biji
2 Sudu SAMBAL IKAN MASIN
NASI PUTIH

Mula mula abang masukan fishcake dan fishball tadi kemudiam goreng seketika selepas itu masukan telur dan Nasi putih tadi gaulkan sebati.

Last sekali baru masukan 2Sudu sambal ikan masin tadi dan di gaul rata.

Siap dihidang mudahkan .. apa lagi nak tahu mana nak beli rujuk la post abang sebelum ini (Klik Sini)

IMG_7600

Sekian. Selamat Mencuba