SAMBAL PETAI UDANG

Dalam bulan puasa ni kira dah 2 kali la aku masak sambal petai. Pertama sambal ikan bilis dengan petai (Resipi) dan kali ini aku letak udang je. Hahahah Al-kisahnya udang ni dah dekat seminggu dalam freezer tu sebab dah nak balik kampung kan ehh KL kan sempena cuti raya ni kene laa kosong-kosongkan peti ais. So ini die resipi udang sambal petai.

19396977_10209101719408247_5622023754947554383_n.jpg

Bahan-Bahan

10-15 Tangkai Cili Kering

2 Biji Bawang Besar

5 Biji Bawang Putih

(di kisarkan sekali)

200 Gm Udang

100 Gm Petai

Sedikit Ikan Bilis

Sedikit Belacan

Sedikit Air Asam Jawa

Gula & Garam Sebagai Perasa

Minyak untuk menumis.

 

Cara-Cara: 

Tumiskan bahan yang dikisar tadi bersama ikan bilis dan petai sehingga garing, kemudian masukan sedikit belacan dan bahan perasa. Selepas itu masukan udang dan gaulkan sehingga sebati. Tambah sedikit air asam jawa untuk didihkan sebentar. Jika hendak masukan santan pon boleh dan letakan sedikit hirisan bawang besar. Senang je kan.. Selamat Mencuba.

#KitaSamaSamaKongsi

SETAHUN SEKALI BERJUMPA

Nak tanya korang dalam setahun berapa banyak kali korang jumpa kawan kawan sekolah/universiti kira kira macam majlis reunion la tak kesah la majlis besar ke majlis kecik ke atau terjumpa di kenduri kawen hahahahaa.

Tapi tak kesah la kan berapa banyak kali berjumpa ke tapi yang penting hubungan tu tak putus begitu sahaja. Macam aku jugak la setahun sekali ja dapat berkumpul ramai-ramai macam ni untuk batch aku semasa di Uitm Kedah. s yelaa ade yang duduk KL boleh la jumpa yang duk jauh susah sikit la.

IMG_0389

Bila berjumpa je haaa ade yang dah kawen ade yang dah beranak pinak dah. Mula sorang lepas tu berdua kini bertiga. Al kisahnya hahahahaha.  Baru baru dapat la peluang berjumpa dengan dorang ni. Majlis berbuka puasa di Pusat Alumni UM first time jugak datang sini. Meriah. So rata-rata memang semua dah dimiliki dan memiliki aku je yang solo.. eh solo ke hhahahahahahahahah.

IMG_0392

Thanks semua !! Jumpa lagi next reunion =)

Program Ziarah Ramadan

Selepas sibuk dengan aktiviti Hands untuk program #ShoppingRaya aku sibuk pulak dengan program CSR untuk company sendiri. Program CSR ini memang kami jayakan setiap kali tibanya musim perayaan macam Tahun Baru Cina, Hari Raya dan Deepavali. Alhamdulillah semalam satu lagi misi tanggungjawab sosial korporat berjaya di laksanakan. Program Ziarah Ramadan ini selain mengedarkan bubur lambuk di kawasan komuniti sekitar Seremban, kami juga memberikan sedikit bantuan kepada Rumah-rumah kebajikan yang terpilih.

IMG_0248.JPG

Semalam lebih kurang 1600 bekas bubur lambuk berjaya di edarkan  dan alhamdulillah selesai mengedarkan barulah hujan turun. Rahmat dari tuhan. Aktiviti edara bermula selepas jam 2 petang apabila skuad kenderaan yang bertugas dilepaskan. 8 skuad ini menuju ke lokasi yang telah ditetapkan. Aku pula mengikuti skuad VIP yyang menuju ke 2 buah rumah kebajikan Al-Khair dan Darul Aminan.

IMG_0260

IMG_0274.JPG

Di sana VIP berbesar hati menyampaikan sumbangan barang keperluan harian dan juga Duit Raya dan tidak dilupakan juga bubur lambuk. Terpancar kegembiraan anak anak ini bila terlihat ketibaan kami. Apabila selesai semua lokasi yang diedarkan kami semua ke Restoran di Seremban 2 untuk sesi iftar.

IMG_0250

IMG_0314

IMG_0317

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program ini.

#KitaSamaSamaKongsi

#HANDSSHOPPINGRAYA – BERJAYA

Alhamdulillah kerja kerasa selama lebih kurang 1 Bulan setengah haritu akhirnya berbaloi juga untuk kami warga HANDS kerana berjaya menganjurkan program #HANDSSHOPPINGRAYA 2017 yang berlangsung sabtu lepas. Kalau sesiapa yang perasaan banyak posting-posting daripada aku dan juga teman-teman HANDS yang sibuk dan gigih mencari dana untuk disalurkan kepada adik-adik di Yayasan Chow Kit ini, dan Alhamdulillah jumlah dana yang terkumpul sangat memberangsangkan. Terima kasih juga aku nak ucapkan kepada beberapa orang selebriti yang terlibat dalam hebahan di media sosial mereka.

IMG_0102

Baiklah pada 10 Jun yang lalu aktiviti dimulakam dengan taklimat dan penerangan dari MT HANDS kepada semua sukarelawan yang terlibat. Kami berjumpa di sekitar Kg Baru sebelum gerak ke Yayasan. Alhamdulilah juga dari segi sukarelawan ramai muka muka baru dan juga ada diantara mereka yang membawa keluarga, isteri dan adik-beradik mereka sendiri. Amin amin terima kasih kerana sudi menjadi sebahagian keluarga HANDS. Sekitar jam 845 kami semuanya bergerak menuju ke Yayasan yang terletak lebih kurang 5-6km setelah sampai kami lihat adik-adik sudah pun berkumpul di satu bilik khas untuk melakukan aktiviti.

IMG_9976

Berbeza dengan tahun lepas, penerima tahun ini juga antara penerima yang terbanyak. Bayangkan asalnya ade 30 orang sahaja dalam list, tetapi dekat dekat nak event ade tambahan 5-6 orang dan juga ade sekeluarga yang turut kami bantu. Tapi tak apa la rezeki mereka bulan-bulan puasa ni. Macam biasa bila dah ramai-ramai jadi riuh sekejap hahahaa selepas itu bermula sesi Ice Breaking dan juga pembahagian kumpulan. Setiap kumpulan terdiri daripada 4orang anak anak dan 2 orang sukarelawan ade diantara adik-adik yang memilih fasi-fasi mereka sendiri. Tak kurang juga ade yang malu malu untun bergaul dengan mereka yang lain yela mungkin first time jumpa.

IMG_9987

IMG_0067

IMG_9988

Setelah habis sahaja aktiviti di Yayasan kami terus bergerak ke Mydin Jalan Chow Kit untuk aktiviti shopping yang pertama, rata-rata aku tengok adik adik ni sangat teruja nak membeli-belah dalam Mydin tu riuh rendah dengan suara adik adik ni dan juga abang akak akak fasi. Yelaaa ade yang berkejara-kejaran pulak dalam mall tu. Rata rata aku tengok semua sukarelawan tak kekok nak layan adik adik ni yelaaa mungkin dah terbiasa melayan adik sendiri masa nak membeli belah. Masa shopping ni kami mewajibkan adik-adik ni untuk memilih baju dan kelengkapa raya sahaj contohnya songkok, sampin, tudung dll kalau ade lebihan barulah boleh beli yang lain janji benda tersebut bermanfaat.

IMG_0065

IMG_0061

Dekat sejam lebih juga berkampung di Mydin selepas tu terus kami turun ke bawah untuk buat pembayaran. Ada juga diantara adik-adik ni yang tak dapat beli baju sebab tak ada size dan tak berkenan di mata, dan mereka terus di bawa ke Pusat Pakaian Hari-Hari di sekitar situ juga. Alhamdulilah cuaca pada hari tu jugak tak panas sangat dan perjalanan program berlangsung dengan sempurnanya. Oh masa dekat Mydin jumpa jugak kawan lama ZUL dan juga KAK EMA tak sempat nak berbual lama nanti iolss singgah lagi ya.

IMG_0009
Terima Kasih Mydin

Dah selesai shopping kami terus pulang ke Yayasan untuk aktiviti penutup. Sebelum tu Pn Azila selaku penasihat HANDS turut menyampaikan ucapan penghargaan kepada semua yang terlibat dan juga turut menyampaikan bantuan kepada YAYASAN dan juga sebuah keluarga adik yang tular baru-baru ni. Seterusnya adik adik ni juga turut menerima duit raya daripada kami. Seronoknya la hai… Majlis berakhir dengan tepuk terima kasih dari anak anak yayasan ni 😄.

IMG_0011

Bermacam-macam perasaan ade sewaktu mengendalikan program ini tapi yang penting sekali semua sumbangan telah kami salurkan kepada yang memerlukan. Insyallah kalau ade kesempatan di lain masa akan saya khabarkan kepada anda diluar sana. Sekali lagi ucapan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun secara tidak langsung. Insyallah saya doakan agar rezeki anda dalam segala hal akan terus berkembang dan tidak putus-putus. Amin.

IMG_0026

#KitaSamaSamaKongsi

 

Foto Ihsan : Hands.Project_Charity

RESIPI – POPIA KENTANG CHEESE

Popia Gulung, Popia Basah, Popia sayur dan bermacam jenis popia kau pernah jumpa kat PARAM (Pasar Ramadan) Tapi Yang satu ni memang tiada lagi dipasaran aku ras ahahahaha.Ok actually resipi ni hasil daripada Geng Geng BBK masa study dulu. Noly, Kak Sheda dan lisa dorang la yang rajin duk buat then bagi kat kami. Sempat la tanga resipi pada depa cuma iolss ade olah sikit mengikut citarasa masing-masing. Nak bagi resipi ini iolss tak main timbang berapa gm bagai semua ikut rasa ikut hati atau bahasa pasar main campak-campak je.

IMG_9740

RESIPI :

1 Paket Kulit Popia

IMG_9689

INTI :

Bahan A
6-7 Biji Ubi Kentang (Di Rebus dan dilenyek)

Bahan B
2 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
5 Tangkai Cili Merah
Sedikit Ayam Cincang
Kiub Pati Ayam
Sedikit Air

Bahan C
Cream Cheese Tatura – Paket Kecil

Cara-cara :

Bahan A tadi dilenyekkan dan dibiarkan sejuk sementara. Kemudian tumis bahan B dan biarkan sejuk sementara. Apabila Bahan A dan B sudah sejuk gaulkan Bahan C bersama. Jadilah intinya.

Kemudian isikan kulit popia tadi dengan intinya dan goreng sehingga garing. Sedia dihidang.

#KitaSamaSamaKongsi

RAMADAN – REZEKI YANG MEMERLUKAN

Alhamdulillah.. Bulan Ramadan ini ramai yang kedepan untuk menghulurkan sumbangan, tak kira memalui wang ringgit mahupun dari segi bantuan barangan. Aku pun sedang sibuk dengan persiapan untuk Program #ShoppingRaya anjuran HANDS . So aku dan team yang lain pun masing-masing busy.

Dalam pada itu aku sempat mengagihkan sumbangan BERAS JASMINE ni pada penerima rumah-rumah kebajikan sekitar Seremban. Alhamdulilah kerjasam dengan pihak Jasmine ini bermula daripada tahun lepas bila mana company yang aku kerja ni nak buat program BUBUR LAMBUK yaa kami masak sendiri. hahahahahah. Memang letih tapi memang berbaloi dan satu pengalaman yang baru buat kami.

Pada tahun ini aku ada usulkan nak cari lagi tajaan daripada JASMINE ini melalui seorang kenalan ini. Bila aku cakap dan tunjukan proposal yang aku buat terus die kaata ok.Alhamdulilah rezeki anak anak asnaf ini dapat bantuan. Setiap rumah asnaf ini dapat 50Kg beras.

IMG_9639
Sumbangan Kepada Adik Adik Darul Aminan
IMG_9638
Sumbangan Pada Pak Man Al Khair
IMG_9636
Sumbangan Kepada Rumah Sinar Harapan
IMG_9635
Rumah Anak- Anakku Sayang

Pada Jumaat lepas aku dan officemate aku di sini, mula mengagihkan beras berkenaan kepada semua penerima bantuan. So kami telah menyampaikan amanat tuan berkenaan untuk menghulurkan bantuan tersebut kepada penerimanya. Melalui HANDS jugak aku harap HANDS boleh jadi medium perhubungan antara orang ramai atau syarikat korporat untuk bai bantuan kepada yang memerlukan. Aku harap juga ramai yang akan tampil ke depan untuk membantu golongan-golongan ini. Mungkin bukan sahaja dari segi wang ringgit, pendidikan, motivasi dan cara hidup juga boleh di sumbangkan bagi pembangunan insan anak anak ini.

Pada yang memberi sumbangan ini, aku hanya dapat berdoa supaya insan insan ini terus dimurahkan rezeki yang berpanjangan. Amin.

#KitaSamaSamaKongsi